Mødedato: 16.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Startredegørelse for udarbejdelse af lokalplan ”Dagmarhus”

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal godkende, at der igangsættes udarbejdelse af lokalplan og kommuneplantillæg for Dagmarhus med henblik på at muliggøre en ombygning og udvidelse af Dagmarhus og indretning af bygningerne til hotel.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der udarbejdes forslag til lokalplan for ”Dagmarhus” på baggrund af de intentioner og opmærksomhedspunkter, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,      

    2.   at der udarbejdes forslag til tillæg til Kommuneplan 2011, der ændrer rammerne for området, som det fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 1.

Problemstilling

H. H. Holding, som ejer hovedparten af dagmarhuskarréen, ønsker at ombygge og fortætte karréen ved at nedrive ca. 1.920 m2 eksisterende bebyggelse og opføre ca. 8.000 m2 ny bebyggelse. Dagmarhus ønskes ombygget og sammen med den nye bebyggelse anvendt til hotel.

Gennemførelsen af et projekt af denne størrelse kræver, at der vedtages en lokalplan. Endvidere forudsætter projektet, at der vedtages et kommuneplantillæg, idet projektet overskrider kommuneplanens rammer vedrørende bebyggelsesprocent, bygningshøjde, friarealprocent og bilparkering.

Løsning

Tegnestuen Steenberg Architects har på vegne af H. H. Holding udarbejdet et forslag til bebyggelse. I forslaget nedrives en eksisterende tagetage, og der opføres i stedet et 2 etagers penthouse oven på Dagmarhus. Penthouseetagen er tilbagetrukket fra den oprindelige facade, hvilket både arkitektonisk og vindmæssigt er en fordel. Bygningens højde bliver 31 m svarende til bygningshøjden på Industriens Hus. Endvidere nedrives en del af bygningen Jernbanegade 4. Bygningen har bevaringsværdi 3, men kun baghuset nedrives, hvorved der skabes plads til at opføre en ny bygning centralt i karreen. Denne bygning bliver en etage højere end penthousebygningen i alt 36 m. Det foreslåede nybyggeri vil have begrænset indflydelse på vindforholdene i området og det vurderes derfor, at det ikke er nødvendigt at lave vindstudier.

Primær adgang til komplekset foregår fra H. C. Andersens Boulevard og fra Jernbanegade ved Dagmarbiografen lige over for den kommende metrostation på Rådhuspladsen. Dagmarbiografen bevares.

Projektet har en unik beliggenhed i forhold til kollektiv trafik. Hovedbanegården, Vesterport Station, en række buslinjer og den kommende metrostation på Rådhuspladsen ligger alle i gåafstand. En bebyggelse med høj tæthed harmonerer derfor godt med denne beliggenhed og anvendelsen af bebyggelsen til kvalitetshotel passer til stedets internationalt orienterede storbymiljø. Bebyggelsesprocenten er i dag 415 % og foreslås i kommuneplantillægget forhøjet til ca. 610 %.  

Ny bebyggelsen opføres efter aftale med bygherre som minimum i lavenergiklasse 2015. De eksisterende bygninger vil blive energirenoverede, hvilket vil sænke energiforbruget i det samlede bygningskompleks. Endvidere vil bygningen blive udstyret med grønne tage og andre LAR-foranstaltninger og - sammen med den gode beliggenhed i forhold til kollektiv trafik – vil det betyde at projektet udvikles på et bæredygtigt grundlag.

Projektet forudsætter vedtagelse af et kommuneplantillæg, idet projektet overskrider kommuneplanens bestemmelser om bygningshøjde og bebyggelsesprocent. Endvidere har grundejer oplyst, at det på grund af ejendommens bebyggelsestæthed er vanskeligt at opfylde kravet til friareal på 10 % af det ny etageareal. I konkretiseringen af projektet undersøges mulighederne for at indrette friarealer nærmere.

 

Ligeledes har grundejeren oplyst, at kommuneplanens parkeringsnorm ikke kan opfyldes i lokalplanområdet. Ifølge kommuneplanens norm på 1 parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal skulle der etableres i størrelsesordenen og højest 53 parkeringspladser. Ved ombygning af den eksisterende parkeringskælder, der i dag rummer 60 parkeringspladser, kan der etableres 40 nye pladser. Grundejeren har oplyst, at det af tekniske og økonomiske grunde ikke er muligt at etablere flere parkeringspladser på egen grund. Derfor kan det overvejes, om der skal udstedes en deklaration på de parkeringspladser, som grundejer har oplyst ikke kan tilvejebringes på nuværende tidspunkt.  Grundejer skal forvente, at parkeringsdeklarationen bliver indfriet inden for en overskuelig fremtid, da kommunen arbejder aktivt på en erstatning for den nuværende praksis med p-deklarationer.

Kommuneplanens norm for cykelparkering kan opfyldes i projektet.

Økonomi

På bygherrens anmodning forventes indgået en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Udbygningsaftalen forventes at indeholde en forbedring af Jernbanegade på strækningen mellem H. C. Andersens Boulevard og Axel Torv med fokus på forholdene for cyklister, cykelparkering og af- og pålæsning. Et udkast til udbygningsaftale vil blive fremlagt i forbindelse med lokalplanforslaget.

Videre proces

Når startredegørelsen er godkendt i udvalgene gennemføres en intern høring af forvaltningerne og lokaludvalget. Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg forventes forelagt udvalgene i september 2012.

 

         Claus Juhl                                                              Hjalte Aaberg

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalgets møde den 16. april 2012

Der blev stemt om indstillingens 1. at-punkt:

For indstillingen stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, B, C og I.
Imod indstillingen stemte 1 udvalgsmedlem: Ø.
3 udvalgsmedlemmer undlod at stemme. F.

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet.

Morten Kabell (Ø) brugte sin initiativret jf. KSL § 11.

Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne afgav protokolbemærkning til indstillingen:

”Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokraterne støtter forslaget, men forudsætter samtidig, at der i forbindelse med udarbejdelse af lokalplan sikres opført det krævede antal p-pladser uden brug af p-deklarationer.”

SF afgav protokolbemærkning:

”SF undlader at stemme, da problemstillingen vedr. cykelparkering og bylivet omkring bygningen ikke er løst. Vi har vanskeligt ved at se gevinsten for bylivet og byens arkitektoniske udtryk ved projektet.”

Det Radikale Venstre, SF og Enhedslisten afgav protokolbemærkning:

”Det skal undersøges om der kan etableres offentlig adgang til de begrønnede tage.”

Enhedslisten, Det Radikale Venstre, SF og Socialdemokraterne afgav protokolbemærkning:

”Enhedslisten, Det Radikale Venstre, SF og Socialdemokraterne tilkendegiver, at en evt. til- og ombygning skal svare til og være i stil med det nuværende Dagmarhus med såvel sine vinduer som travertinerbånd.”

Enhedslisten afgav protokolbemærkning:

”Enhedslisten kan ikke stemme for startredegørelsen, da projektet ikke spiller sammen med den nuværende bygning, bryder bybilledet i forhold til det kommende Scalaprojekt og i forhold til Cirkusbygningen – og er en klodset overbygning på et centralt sted i byen. I øvrigt kan Enhedslisten tilslutte sig indholdet i SF’s protokolbemærkning.”

Til top