Revision af bygge- og anlægsforskriften
Borgerrepræsentationen skal beslutte at sende en revideret bygge- og anlægsforskrift i ekstern høring inden udvalget beslutter at anbefale Borgerrepræsentationen at vedtage forskriften.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at vedlagte reviderede bygge- og anlægsforskrift sendes til høring i bygge- og anlægsbranchen samt i lokaludvalgene og hos nabokommunerne.Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 26. januar 2012 forslaget til Anlægsstrategi for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011–2015. I strategien er de tidsrum i København, hvor støjende bygge- og anlægsaktiviteter må foregå, blevet udvidet. Bestemmelserne om arbejdstider for støjende bygge- og anlægsarbejder er fastlagt i ”Forskrift for visse miljøforhold ved bygge- og anlægsarbejder”. Forskriften skal derfor revideres før arbejdstiderne jf. anlægsstrategien kan træde i kraft. De udvidede tidsrum er indarbejdet i den vedlagte, reviderede forskrift. Revisionen skal endeligt vedtages i Borgerrepræsentationen.
Løsning
Borgerrepræsentationens vedtagelse af anlægsstrategien betyder, at de tidsrum, hvor der må udføres støjende bygge- og anlægsarbejder i København, skal udvides. På hverdage fra mandag til fredag udvides arbejdstiden med en time fra kl. 18:00 til 19:00. På lørdage, hvor der efter den gældende forskrift ikke må udføres støjende bygge- og anlægsarbejde, lægger anlægsstrategien op til, at støjende arbejde fremover også må udføres mellem kl. 8:00 og 17:00. For lørdage indføres doge en undtagelse af visse særligt støjende aktiviteter mellem kl. 14:00 og 17:00.
Indtil nu har de tidsrum, hvor støjende arbejder i København er tilladt, fulgt Miljøstyrelsens vejledende bestemmelser om tidsrum for normal arbejdstid bortset fra lørdage, der som nævnt har været friholdt fra støjende bygge- og anlægsarbejder. Bygge- og anlægsbranchen har haft lempede støjgrænser, så der overalt i byen i normal arbejdstid kan udføres bygge- og anlægsaktiviteter, som højst må støje 70 dB. Det er for visse områder en lempelse på op til 20 dB i forhold til de vejledende grænseværdier, som Miljøstyrelsen har sat for støj fra virksomheder og byggeaktiviteter. Lempelsen har været kompenseret af skærpelse af støjgrænserne i alle andre tidsrum, inklusiv lørdage fra kl. 07:00 til 14:00, som i Miljøstyrelsens vejledning også er normal arbejdstid.
De nye arbejdstider i henhold til anlægsstrategien overskrider Miljøstyrelsens normalarbejdstider med en time på hverdage, mandag til fredag, og med tre timer fra kl. 14:00 til 17:00 på lørdage og betyder, at lempelsen i forhold til Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier bliver større, end tilfældet er i dag.
Teknik- og Miljøforvaltningen har i forbindelse med større byggearbejder, hvor der allerede er givet dispensation til udvidelse af arbejdstiden i overensstemmelse med anlægsstrategien, modtaget klager fra beboere over støjgener.
Forvaltningen foreslår, at forskriften sendes i høring i bygge- og anlægsbranchen, i lokaludvalgene i København, hos relevante miljøorganisationer og på portalen ”Bliv Hørt”.
Kommunerne, der grænser op til København, har alle vedtaget lokale forskrifter, som fastsætter samme normalarbejdstid som i København i dag. Nogle af kommunerne har yderligere differentieret begrebet støjende aktiviteter, så stærkt støjende aktiviteter kun må finde sted i en begrænset periode inden for normal arbejdstid. Stærkt støjende aktiviteter er fx i Frederiksberg spunsning og pilotering.
De ændrede arbejdstider og medfølgende lempelser af støjniveauet kan få betydning for borgere, som bor i nabokommunerne tæt ved kommunegrænsen Derfor anbefaler forvaltningen, at nabokommunerne høres samtidigt med branchen, lokaludvalgene, foreninger og borgere. Der foreslås en høringsfrist på en måned.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
På baggrund af høringssvarene udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen et endeligt forslag til ny bygge- og anlægsforskrift. Forskriften skal efterfølgende forelægges Borgerrepræsentationen til endelig vedtagelse.
Hjalte Aaberg
/Charlotte Korsgaard
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.