Mødedato: 16.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Fælles aftale mellem BL’s 1.kreds og Københavns Kommune om de ti særligt udsatte boligområder

Se alle bilag

Godkendelse af aftale mellem Boligselskabernes Landsforening (BL) og Københavns Kommune om at løfte de ti særligt udsatte almene boligområder

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.                  At Borgerrepræsentationen godkender den fælles strategiaftale mellem Boligselskabernes Landsforenings 1. kreds og Københavns Kommune om de ti særligt udsatte almene boligområder (bilag 1).

2.                  At Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøforvaltningen til at indgå individuelle aftaler med de almene boligorganisationer omkring iværksættelse af konkrete tiltag i de særligt udsatte boligområder, i den udstrækning at tiltagene ikke indeholder udgiftsdrivende elementer for kommunen udover det allerede vedtagne budget for 2012 og i den udstrækning tiltagene ligger inden for rammerne af Politik for udsatte byområder.

3.                  At Borgerrepræsentationen bemyndiger Teknik- og Miljøforvaltningen til at foretage mindre justeringer af aftalen efter forudgående drøftelse i Samarbejdsforum, og at ændringer af aftalen i øvrigt vil ske løbende i regi af Samarbejdsforum.

4.                  At Teknik- og Miljøforvaltningen i 2012 arbejder på at skabe en mere overskuelig aftalestruktur omkring samarbejdet med de almene boligorganisationer, således at Hovedaftalen mellem BLs 1. Kreds og Københavns Kommune udgør den samlende aftale (jf. bilag 2).

Problemstilling

I november 2010 indgik den daværende VK-regering med støtte fra Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en ny boligaftale, som bl.a. indbefattede, at staten udarbejdede en såkaldt ”ghettoliste” over særligt udsatte almene boligområder i Danmark. Der blev i alt udpeget 29 boligområder i Danmark, af disse er ti lokaliseret i København.

 

Staten inviterede samtidig de pågældende kommuner til at indgå i et samarbejde, hvor kommunerne bl.a. får mulighed for at benytte nye redskaber til at imødegå udfordringerne i områderne. Kommunen har på den baggrund i august 2011 indgået en initiativaftale med staten om de ti boligområder i København (2011-40035). I København bliver de ti boligområder benævnt; særligt udsatte almene boligområder.

 

Det er en central forudsætning for Københavns Kommunes indgåelse af aftalen med staten, at der tilsvarende indgås en aftale mellem kommunen og BL’s 1. kreds om boligorganisationernes medvirken til at løfte de særligt udsatte boligområder. Det er denne aftale, der her indstilles til godkendelse.

Løsning

Formålet med strategiaftale mellem Københavns Kommune og BL’s 1. kreds er at styrke de ti særligt udsatte almene boligområder i København således, at antallet af særligt udsatte københavnske boligområder på statens liste er reduceret med minimum en fjerdedel i 2016 og mindst halveret i 2020. De ti særligt udsatte boligområder er:

 

 

 

  • Bispeparken
  • Aldersrogade
  • Blågården
  • Lundtoftegade
  • Mjølnerparken
  • Husumgård/Gadelandet
  • Tingbjerg/Utterslevhuse
  • Sjælør Boulevard
  • Hørgården
  • Akacieparken
Herudover skal strategiaftalen også ses som et led i udmøntningen af Københavns Kommunes Politik for udsatte byområder, idet de 10 boligområder er lokaliseret inden for de seks udsatte byområder. Det strategiske samarbejde med de almene boligorganisationer skal således også ses som et væsentlig element i arbejdet med at løfte de udsatte byområder. 

 

Kommunen og BL’s 1. kreds forpligter sig ved indgåelse af aftalen til at samarbejde om at skabe rammerne for en særlig indsats i de ti boligområder, der er målrettet det enkelte boligområdes særlige udfordringer, herunder et samarbejde om afprøvning af nye redskaber. Tidshorisonten for denne aftale følger initiativaftalen med staten vedr. de ti særligt udsatte boligområder og løber derfor til udgangen af 2020. Der vil givet blive behov for justeringer af aftalen. Mindre ændringer af aftalen vil kunne ske løbende i regi af Samarbejdsforum, som er det forum, hvor de kommunale forvaltninger (på ledende administrativt niveau) mødes med direktører fra de københavnske boligorganisationer samt repræsentanter fra Boligselskabernes Landsforening og Lejernes Landsorganisation). Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges ligeledes til at foretage mindre justeringer af aftalen efter forudgående drøftelse i Samarbejdsforum.

Indhold

De ti særligt udsatte boligområder er udpegede af staten på baggrund af tre indikatorer; Andel af beboere med ikke vestlig herkomst, andelen af beboere udenfor arbejdsmarkedet og andel af beboere der er dømt for kriminalitet.  Herudover viser kommunens egne analyser, at boligområderne er kendetegnede ved en sammensætning af forskellige udfordringer og potentialer. Overordnet er der imidlertid fem udfordringer, som går igen i flere af områderne. Udfordringerne vedrører en udsat og ensidig beboersammensætning, utryghed og kriminalitet, områdernes afgrænsning til den omkringliggende by, boligernes kvalitet samt et ekstraordinært pres på udearealerne.

 

Strategiaftalen beskriver i forlængelse heraf en række delvist nye redskaber som boligorganisationerne og kommunen forpligter sig til at undersøge relevansen af at bruge. Hvor redskaberne findes relevante, vil parterne indgå aftaler om at bruge dem i og omkring boligområdet. Redskaberne er inddelt i fem temaer:

 

  • Styrket kernedrift (dvs. øget fokus på ejendomsdrift, styrket modtagerstrategi og kommunal drift)
  • Balanceret beboersammensætning (dvs. afprøvning af fortrinsret for visse erhvervsgrupper og studerende samt Ny start og flyttehjælp)
  • Beskæftigelse og uddannelse (f.eks. fremskudt beskæftigelse, iværksætteri, sociale klausuler, ”Green teams” pilotprojekter)
  • Renovering, blandede funktioner og attraktive omgivelser (dvs. fokus på f.eks. forbedrede udearealer, omdannelse af boliger til erhverv, salg af hele blokke eller grunde, nedrivning, Tv-overvågning, lokalisering af nye arbejdspladser til de udsatte byområder)
  • Områdernes kobling til resten af byen (dvs. fokus på mulighederne for i samarbejde at gennemføre infrastrukturprojekter).

Strategiaftalen spiller som nævnt også sammen med en række andre (overordnede) aftaler og indsatser i de udsatte områder, herunder Hovedaftalen, Udlejningsaftalen, boligsociale helhedsplaner, Sikker By, SSP, PSP og Hot Spot m.v. (se bilag 2). I forbindelse med, at Hovedaftalen skal evalueres i 2012 vil Teknik- og Miljøforvaltningen arbejde på at skabe en mere overskuelig aftalestruktur omkring samarbejdet med de almene boligorganisationer, således at de mange (overordnede) aftaler med de almene boligorganisationer om udviklingen af de almene boligområder, så vidt muligt samles op af Hovedaftalen ml. BL’s 1. kreds og Københavns Kommune.

Økonomi

Indgåelsen af strategiaftalen indebærer ingen ekstraordinære udgifter for kommunen. En del af de redskaber, der er beskrevet i aftalen finansieres af boligorganisationerne eller af Københavns Kommune via budget 2012 og en del finansieres af staten via tilskud ifbm. det strategiske samarbejde mellem kommunen og staten. De øvrige redskaber, der er beskrevet i aftalen kræver, at der afsættes midler i Landsbyggefonden, i staten, i boligorganisationerne og i kommunen i forbindelse med de ordinære budgetprocesser. 

Videre proces

Strategiaftalen om de ti særligt udsatte boligområder er godkendt på Samarbejdsforum den 16. december 2011. Aftalen skal også godkendes i hhv. BL’s 1. kreds og Københavns Kommunes Borgerrepræsentation. Aftalen implementeres i lighed med Udlejningsaftalen ved indgåelse af en konkret initiativaftale mellem kommunen og de relevante boligorganisationer for hvert område. Hver initiativaftale skal rumme konkrete indsatser, der følges op på årligt i forbindelse med styringsdialogmøderne. Opfølgning på nærværende strategiaftale skal drøftes årligt i Samarbejdsforum.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalgets møde den 16. april 2012

Indstillingen blev anbefalet.
Til top