Analyse af renseanlæggene
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til en undersøgelse af renseanlæggene i Hovedstadsområdet med henblik på at vurdere muligheden for en fælles selskabsstruktur.
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at der snarest igangsættes en proces med henblik på at afdække muligheden for at lade Lynettefællesskabet I/S indgå i en fælles selskabsstruktur med et eller flere af hovedstadsområdets andre renseselskaber.
- at kommunens formand for Lynettefællesskabet I/S bestyrelse bemyndiges til at arbejde for at en sådan proces startes op snarest
Problemstilling
På borgmestermøde om håndtering af ekstrem regn afholdt mellem 17 kommuner på Københavns Rådhus den 14. oktober 2011 var der en opfattelse af, at det er hensigtsmæssigt at vurdere muligheden for at samle flere af områdets renseanlæg i en fælles selskabsstruktur - som et middel til at stå bedre rustet til at imødekomme økonomiske udfordringer og miljøkrav.
Dette arbejde kan hensigtsmæssigt forankres i de respektive kommuners kommunalbestyrelser, så selskabernes bestyrelser og ledelser har det nødvendige mandat til at indgå i de videre drøftelser, hvorfor nærværende indstilling forelægges til behandling.
Endvidere behandlede Borgerrepræsentationen d. 29. marts 2012 principindstilling om fælles spildevandsselskab (2012-20278), hvoraf det det fremgik, at der snarest ville blive søgt om mandat til at gå videre i processen på renseområdet, hvilket hermed forelægges.
Det er forventningen, at processen på renseområdet forløber som en særskilt proces i forhold til de øvrige fusionsdrøftelser på vand- og spildevandsområdet.
Baggrund
I/S Lynettefællesskabet, I/S Spildevandscenter Avedøre og Måløv Rens A/S omfatter tilsammen 17 kommuner og forestår hovedparten af rensningen af spildevand i hovedstadsområdet. Et overblik over samarbejder og selskaber på spildevandsområdet i hovedstadsområdet, kan ses i bilag 1. På borgmestermødet den 14. oktober var der generel enighed om, at hovedstadsområdet har væsentlige udfordringer på spildevandsområdet, hvor i særdeleshed klimaforandringerne stiller nye og store krav til spildevands- og regnvandshåndtering.
Spildevandsselskaberne er under et betydeligt pres blandt andet som følge af de statslige vandplaner. I vandplanerne fastsættes skærpede krav for udledning til ferske og marine vandområder, øgede krav om kontrol, dokumentation og styring af oversvømmelser og udledning af spildevand i forbindelse med kraftig nedbør. Dette øger behovet for specialiseret viden på en række fagområder såsom dimensionering og styring af ledningsnet, bassiner og renseanlæg. En bredere selskabsdannelse forventes at gøre det muligt at samle og styrke fagligheden på området.
Forvaltningen vurderer, at der kan opnås miljømæssige fordele ved en sammenslutning, idet det kan sikre et bedre og mere forpligtende samarbejde omkring spildevandsplanlægning og klimatilpasning. Københavns Kommunes lavere beliggenhed og placering nærmest Øresund indebærer, at spildevand fra opstrømskommuner ved større regnhændelser, strømmer ned mod København, hvor det i dag er medvirkende til vandopstuvninger og spildevandsoverløb til Københavns ferske og marine vandområder.
For at kunne fremtidssikre Københavns betydelige gennemførte investeringer samt de planlagte klimatilpasningsinitiativer, er det afgørende at få de andre kommuner og spildvandsforsyninger inddraget. En måde at fremme dette, kan være gennem fælles selskabsstrukturer.
Vandsektorlovens prisloftregulering betyder desuden, at der stilles krav til spildevandsselskaberne om effektiviseringer.
Løsning
Det forslås, at der igangsættes en proces med henblik på at vurdere mulighederne for at lade disse renseselskaber indgå i en fælles selskabsstruktur. Sammenhængen til vand- og spildevandsforsyningen skal medtages. Vurderingen bør indeholde en afdækning af fordele og ulemper ved forskellige modeller, herunder
- analyse af mulige stordriftsfordele på drifts- og anlægssiden, Vores Vand/Vores Spildevand: Lynettefællesskabet:
- analyse af mulige selskabsstrukturer/servicestrukturer og anden organisering
- analyse af styringsstrukturer (herunder overordnet ledelsesstruktur), samt
- et udkast til tidsplan for en videre proces.
Arbejdet foreslås bygget op omkring en politisk styregruppe med repræsentation fra de involverede renseanlægs bestyrelser og borgmestre fra ejerkommunerne samt en styregruppe med embedsmænd og en understøttende projektgruppe, hvortil kan knyttes rådgivere. Selskabernes direktører bør ligeledes indgå i arbejdet. Til forskel fra Måløv Rens A/S er I/S Lynettefællesskabet og I/S Spildevandcenter Avedøre i dag ikke omdannet til aktieselskaber. En sådan omdannelse kan ske samtidig med en eventuel sammenlægning.
Det er vigtigt, at denne proces sker så åben som mulig, og at der – i lyset af kommunernes mange miljømæssige hensyn og økonomiske interesser på området - sikres en bred repræsentation i de respektive styre- og arbejdsgrupper. Det er forventningen, at processen på renseområdet forløber som en særskilt proces i forhold til de øvrige fusionsdrøftelser på vand- og spildevandsnetområdet.
Relation til ”Vores Vand”, Vores Spildevand og Lynettefællesskabets aktiviteter på vandsektorområdet
8 af de involverede kommuner er i færd med at etablere en fælles vandkoncern og ventes desuden i marts måned at behandle indstillinger om principbeslutning vedrørende etablering af en fælles spildevandskoncern for spildevandsnettene. De 8 kommuner er Albertslund Kommune, Brøndby Kommune, Dragør Kommune, Herlev Kommune, Hvidovre Kommune, Rødovre Kommune og Vallensbæk Kommune samt København Kommune.
Bestyrelsen i Lynettefællesskabet I/S har vedtaget direktørens indstilling om, at lade proces for mulig selskabsomdannelse til aktieselskab afvente indtil resultatet af nærværende initiativ forventes at foreligge.
Økonomi
Der er p.t. ikke opstillet budget med forventede udgifter til analysearbejder etc.
Udgifterne til undersøgelserne vil i videst muligt omfang blive afholdt af de involverede selskaber. I det omfang, der indgås en aftale om et samarbejde, vil der kunne medgå ejeromkostninger, herunder til udarbejdelse af ejeraftale. Beløbet vil i så fald fremgå af en senere indstilling om en endelig politisk stillingtagen til et samarbejde på renseanlægsområdet.
Videre proces
Under forudsætning af, at et tilstrækkeligt antal kommuner tilslutter sig, vil arbejdet med at afdække mulighederne for at lade Lynettefællesskabet I/S indgå i en fælles selskabsstruktur blive iværksat med de kommuner, der har tiltrådt principbeslutningen.
Claus Juhl Hjalte Aaberg
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet.
SF, Enhedslisten og Radikale Venstre afgav protokolbemærkning:
”I forbindelse med igangsættelsen af en proces, der skal afdække muligheden for at lade Lynettefællesskabet I/S indgå i en fælles selskabsstruktur med et eller flere af hovedstadsområdets andre renseselskaber, er det væsentligt at have et nøje fokus på de ressourcer slammet indeholder. Der bør også fremadrettet være et stærkt fokus på en bredspektret ressourceudnyttelse.”