Mødedato: 16.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Projekter for trafiksikkerhed pakke 2

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende to projekter for trafiksikkerhed (Anlægspakke 2012-2), et trafiksikkerhedsprojekt for Gammel Kongevej og en hastighedszone på Amager (Holmbladskvarteret).

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at trafiksikkerhedsprojekt for Gammel Kongevej gennemføres som beskrevet i bilag 1. Projektet medfører, at der etableres 26 nye p-pladser i Grøn zone, hvilket svarer til en indtægt på kr. 0,39 mio. kr. (2012 p/l) fra 2013 og frem. De 0,39 mio. kr. (2012 p/l) vil indgå i den p-pulje, som forventes etableret i forbindelse med Overførselssagen 2011-2012.
  2. at hastighedszone på Amager (Holmbladskvarteret) gennemføres efter retningslinjerne i bilag 1.

Problemstilling

Det er fortsat en udfordring i Københavns Kommune at skabe tilstrækkelig tryghed og sikkerhed for fodgængere og cyklister. I Københavns Kommune har vi en målsætning, som følger Færdselssikkerhedskommissionens nationale plan, om en reduktion i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne med 40 % i perioden fra 2007 til og med 2012. I København har vi desuden skærpede mål for cyklister: Målet er her en reduktion på 50 % i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne.

I 2011 registrerede politiet fire dræbte og 210 alvorligt tilskadekomne i trafikken i København. For at opfylde målet skal der sket en nedgang i antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne på 21 til i alt 193 alvorligt tilskadekomne inkl. dræbte i 2012. For cyklister er der registreret én dræbt og 80 alvorligt tilskadekomne i 2011, og for at nå målet i 2012 skal der ske en nedgang på 16 til 65 alvorligt tilskadekomne inkl. dræbte.

Der er derfor behov for at fortsætte den systematiske indsats for at nedbringe antallet af færdselsulykker i den københavnske trafik.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte 24. oktober 2011 forvaltningens prioritering af trafiksikkerhedsprojekter. Prioriteringen blev herefter godkendt af Økonomiudvalget den 22. november 2011 og af Borgerrepræsentationen den 1. december 2011.

De projekter, som Teknik- og Miljøudvalget skal godkende, er udvalgt efter en prioritering af steder, hvor der opnås størst forbedring af trafiksikkerheden pr. investeret krone.
Borgerrepræsentationen gav samtidig Teknik- og Miljøudvalget mandat til en særlig ”fast-track” proces, hvor Teknik- og Miljøudvalget godkender enkeltprojekter fra omtalte prioritering af trafiksikkerhedsprojekter inden deres udførelse.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 23. januar 2012 anlægspakke 1 for trafiksikkerhedsprojekter. Med denne indstilling ønskes anlægspakke 2 godkendt.

Løsning

Denne anlægspakke indeholder to trafiksikkerhedsprojekter – strækningsombygning af Gammel Kongevej fra Trommesalen til kommunegrænsen og hastighedszone Amager - Holmbladsgadekvarteret (se bilag 1).

Forvaltningen har analyseret trafikuheld de to steder med særligt fokus på trafiksikkerheden for cyklister og fodgængere.
Gammel Kongevej ombygges til kun 1 spor i hver retning med et gennemgående rødt midterareal med overgangssteder. Dette giver fodgængerne bedre krydsningsmuligheder og dæmper bilernes hastighed. Midterarealet forbedrer også bilernes svingningsmuligheder. Der etableres parkeringsspor i begge sider af vejen. På denne måde fremstår vejen smallere, samtidig med at antallet af parkeringspladser øges.

Ved at gennemføre dette strækningsprojekt vurderer forvaltningen, at der over en femårig periode undgås 11 uheld med to personskader – hvoraf alle personskader er med cyklister og fodgængere.  Der kan ikke tilsvarende beregnes en effekt af projektet for hastighedszonen.

Hastighedszonen er afgrænset af Prags Boulevard, Amagerbrogade, Øresundsvej, Ved Amagerbanen. Disse gader indgår ikke i 40 km/t zonen, men vil fortsat have den generelle hastighedsgrænse i byområder på 50 km/t.

Der etableres 40 km/t hastighedszone på det afgrænsede områdes lokalgader og dele af bydelsgaderne Holmbladsgade, Strandlodsvej, Brysselgade, Frankrigshusene og Wittenberggade.

Parkering
Forvaltningen fremlægger parkeringsredegørelse (se bilag 2) for Gammel Kongevej, som ligger indenfor p-zone. Der fremlæges ikke parkeringsredegørelse for Hastighedszone Holmbladsgadekvarter, som ligger delvis i blå zone og delvis udenfor p-zone, da der ikke forventes nedlæggelse af parkeringspladser. Hvis dette ikke lykkes, vil forvaltningen vende tilbage til Teknik- og Miljøudvalget med en fornyet indstilling om de helt konkrete nedlæggelser og erstatningspladser.

På Gammel Kongevej etableres ca. 26 pladser ekstra i grøn zone. Da pladserne etableres i Grøn zone, indgår de ikke i de 750 nye gadeparkeringspladser, som ifølge P-aftale 2011 skal oprettes i Blå zone på Østerbro, Vesterbro og Amager.

Økonomi

Borgerrepræsentationen frigav den 1. december 2011 20,851 mio. kr. (2011 p/l) til 14 prioriterede trafiksikkerhedsprojekter samt hastighedsplan på Ydre Nørrebro og i Holmbladsgadekvarteret. Der blev desuden frigivet 2,5 mio. kr. til dynamiske hastighedstavler m.v. og 2,347 mio. kr. til adfærdspåvirkning af trafikanter, tiltag mod højresvingsuheld, uheld mellem cyklister og parkerede biler, et pilotprojekt til registrering af skadestuedata samt evaluering.

Anlægspakke 1 med 13 kryds- og strækningsprojekter samt hastighedszonen på Ydre Nørrebro havde en forventet pris på 14,496 mio. kr.

Denne anlægspakke har en forventet samlet pris på 5,6 mio. kr.

Merindtægterne fra de nye p-pladser i Grøn zone vil tilgå parkeringsområdet og indgå i den p-pulje, der forventes etableret ved Overførselssagen 2011-2012, til finansiering af indtægtstabet og servicemåltalsudfordringen ved nedlæggelse af fremtidige parkerings-pladser i Rød og Grøn zone.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt projekterne, vil Teknik- og Miljøforvaltningen påbegynde udførelsen. Københavns Politi har principgodkendt trafiksikkerhedsprojektet på Gl. Kongevej og skal også godkende endelige afmærkningsplaner for hastighedszonen, når den er projekteret. Det forventes, at projekterne udføres i 2012 og 2013.

Teknik- og Miljøforvaltningen orienterer en gang om året Teknik- og Miljøudvalget om fremdriften i kommunens trafiksikkerhedsindsats. Notatet indeholder oplysninger om uheldsudviklingen i forhold til kommunens målsætninger, herunder målsætningen om at halvere antal dræbte og alvorligt tilskadekomne cyklister. Notatet forventes forelagt før sommerferien 2012 og vil desuden være en orientering om fremdriften i de godkendte trafiksikkerhedsprojekter i anlægspakke 1 og 2.

            Hjalte Aaberg 

                                    /Niels Tørsløv

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalgets møde den 16. april 2012

Indstillingen blev udsat.
Til top