Mødedato: 16.04.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Byrumsanalyse Nørrebro Station

Se alle bilag

Nørrebro Station er på vej til at blive det tredje største trafikknudepunkt i Danmark og der er behov for at se på, hvordan der kan skabes helhedsløsninger og sammenhængene byrum.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter den vedlagte byrumsanalyse for området omkring Nørrebro Station

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog på mødet den 24. januar 2011 et medlemsforslag stillet af SF om inden udgangen af maj 2011 at fremlægge en indstilling om igangsætning af en helhedsplan for Nørrebro Stationsområde. Den 16. maj fremlagde Teknik- og Miljøforvaltningen derfor en indstilling om at udarbejde en byrumshelhedsplan for området, som Teknik- og Miljøforvaltningen godkendte, hvorved medlemsforslaget blev adresseret.  På samme møde traf Teknik- og Miljøudvalget, efter endt høring, principbeslutning om at etablere en busgade ved Nørrebro Station.

Byrumshelhedsplanen skulle ligge til grund for en arkitektkonkurrence om byrummenes udformning, og bl. a. indeholde byrumsanalyser, konkrete byrumsprogrammer, prioritering og økonomi. Planen er endnu ikke udarbejdet i sin helhed, men Teknik- og Miljøforvaltningen har nu udarbejdet en byrumsanalyse, Bilag 1, af området omkring Nørrebro Station. Denne udpeger et byrumsnetværk og belyser hvordan der kan sikres sammenhæng og tidsmæssig koordinering mellem demange projekter, som er igangsat eller indeholdt i gældende planlægning i området. Derudover giver Bilag 2 en vurdering af effekten af biltrafikken på ydre Nørrebro og Bispebjerg i forbindelse med placering af en busgade ved Nørrebro Station.

Med overførselssagen 2011-2012 kan 2. etape af Nørrebrogades omdannelse nu sættes i gang, og da der samtidig er udarbejdet lokalplanforslag for den kommende station til Cityringen ved Nørrebro Station er det meget aktuelt at se på de trafikale og byrumssmæssige sammenhænge i området.

Løsning

Byrummene omkring Nørrebro Station er fulde af liv, der er intens aktivitet og selve stationen er på vej til at blive Danmarks tredje største trafikknudepunkt.

En egenartsanalyse har påvist at områdets særlige karakter i høj grad udspringer af højbanen, der på én gang samler og deler området. Denne stærke identitet er vigtig at fastholde i en eventuel udvikling af byrummene.

Den intense brug gør dog, at området i dag fremstår nedslidt med behov for en opdatering af overflader, inventar og beplantning. Generelt er pladsen på fortovene trang og skiftemulighederne mellem bus og tog ikke særlig gode. Desuden er det svært som cyklist og fodgænger at krydse på tværs af byrummene.

Samtidig betyder de igangværende projekter og flytning af busgaden, at det er nødvendigt at danne sig et overblik over de byrumsmæssige sammenhænge. Ved at belyse hvilke muligheder der er, og hvordan de kan koordineres tidsmæssigt, kan der skabes et sammenhængende og velfungerende byrumsnetværk i fremtiden.

Derfor har forvaltningen nu udarbejdet vedlagte analyse af de byrumsmæssige potentialer, som er i området.

Forudsætningerne for analysen er dels principbeslutning om at flytte busgaden til Nørrebro Station, dels gældende planlægning i området, dels anlæg af Cityringen med forventet afslutning i 2017-18.

Byrumsanalysen giver et overblik og et illustreret grundlag for en eventuel senere politisk beslutning om at videreudvikle byrummene omkring Nørrebro Station.

Byrumsanalysen viser de muligheder der er for:

  • At opgradere skiftemuligheder mellem tog, bus, cykler og metro centralt omkring Nørrebro Station
  • At styrke et varieret byliv centralt omkring Nørrebro Station
  • At styrke fodgængerforbindelserne i området og til stationen
  • At binde Nørrebro og Nordvest sammen og styrke bylivet på langs og tværs af banen

Herudover giver analysen et overblik over i hvilken rækkefølge samt i hvilket år de enkelte byrum kan anlægges.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udarbejdet et lokalplanforslag til metroforpladsen på  Nørrebro Station. Lokalplanen fremlægges i særskilt indstilling til Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 16. april 2012. I byrumsanalysen indgår metrostationen som en forudsætning og forvaltningen vurderer, at lokalplanen er gjort så fleksibel, at den kan rumme et bredt udvalg af tiltag, der måtte komme i forbindelse med en overordnet helhedsplan for stationsområdet.

Økonomi

Denne indstilling har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen anbefaler i budget 2013 at igangsætte udvikling af byrummene omkring Nørrebro Stationsområde og etablere passage samt cykel – og fodgængerforbindelser gennem den kommende park på DSB-arealet. 

Hvis disse projekter fremmes kan en videreudvikling og projektering igangsættes. Forvaltningen vil i givet fald vende tilbage med særskilte indstillinger vedr. byrumsprogrammer, proces, prioritering og økonomi. Byrummene kan anlægges fra 2013 og senere i 2017, når Cityringen er færdiganlagt.

 

 

         Hjalte Aaberg

                                           /Simon Kjær Hansen

Beslutning

Beslutning i Teknik- og Miljøudvalgets møde den 16. april 2012

Indstillingen blev drøftet.
Til top