Mødedato: 16.03.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Carlsberg - sammenlægninger af anlægsbevillinger

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om fem tidligere frigivne anlægsbevillinger til projekter i Carlsberg-området kan samles til én bevilling.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at fem tidligere frigivne anlægsbevillinger i Budget 2009 til projekter i området omkring Carlsberg på i alt 75,9 mio. kr. (2015 p/l) samles til én samlet anlægsbevilling, jf. økonomiafsnittet. 

Problemstilling

I Budget 2009 (BR 9. oktober 2008) (A, C, O og V) blev der afsat 75,9 mio. kr. ved fem særskilte anlægsbevillinger til infrastrukturen omkring Carlsberg. Bevillingerne indstilles samlet til én anlægsbevilling, så forvaltningen kan tilrette budgetteringen for ændrede forhold i projekterne.

Løsning

Anlægsprojekterne er en del af udbygningsaftalen mellem Carlsberg og Københavns Kommune af 19. november 2008. Efter aftalen skal begge parter etablere nye overordnede infrastrukturanlæg fra det omkringliggende område til Carlsberg (Bryggerigrunden). Dette skal sikre en etapevis omdannelse af Carlsberg fra industriområde til et tæt funktionelt blandet bykvarter. Området er omfattet af lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II”. Projektoversigt fremgår af bilag 1.

I overensstemmelse med aftalen skal Københavns Kommune gennemføre følgende projekter med en samlet bevilling på 75,9 mio. kr. (2015 p/l):

Valby Langgade/Pile Allé        13,0 mio. kr.

Sønder Boulevard                   12,8 mio. kr.

Vigerslev Allé                          28,5 mio. kr.

Vesterfælledvej beplantning     14,7 mio. kr.

Vesterfælledvej støj                   6,9 mio. kr.

Teknik- og Miljøforvaltningen har udbudt første projekt ”Valby Langgade/Pile Allé” i et samlet EU-udbud med optioner på de øvrige projekter. Forvaltningen har i forlængelse heraf kunnet udpege én rådgiver for alle projekter, hvilket har lettet koordineringen med Carlsberg og projekterne imellem.

Projektudviklingen er gennemført for samtlige projekter, og projekterne ”Valby Langgade/Pile Allé” og ”Sønder Boulevard” er anlagt i henholdsvis 2012 og 2013. 

Forvaltningen forventer et mindreforbrug på projektet ”Valby Langgade/Pile Allé” på 3,5 mio. kr. I projektet udestår alene busprioritering, som kan udføres inden for en marginal supplerende udgift. Budgettet har været overbudgetteret i forhold til infrastrukturkravene og kan derfor nedskrives med ca. 3,5 mio. kr. og budgetmæssigt omdisponeres til henholdsvis ”Sønder Boulevard” og ”Vigerslev Allé”.

”Sønder Boulevard” er færdig, men der er bortkørt væsentligt større mængder forurenet jord end beregnet. Derudover er der konstateret mangler ved gummibelægningen, under parkour-møblet, ved siden af boldburet, efter entreprenørens konkurs, som skal udbedres. Der forventes derfor et samlet merforbrug på 0,7 mio. kr.

Efter netop afholdt licitation på projektet ”Vigerslev Allé” forventes et merforbrug på 2,8 mio. kr. Merforbruget skyldes primært uforudseelige skærpede krav fra Banedanmark til såvel udførelsen som udførelsesmetoden – herunder til spuns mellem vejudvidelsen og banen. Det er ikke muligt at finde besparelser et andet sted i projektet til at dække udgifterne. Merforbruget kan på nuværende tidspunkt dækkes af afsatte midler til uforudseelige udgifter i projektet. Reduktionen i budgetterede midler til uforudseelige hændelser vil forøge risikoen for et merforbrug i anlægsfasen.

Forvaltningen har udarbejdet et samlet projektforslag for projekterne på Vesterfælledvej, der tillige forelægges for udvalget 16. marts 2015.

Forvaltningen indstiller, at de bevilligede midler til de fem projekter samles i én anlægsbevilling. En samlet bevilling vil betyde, at forvaltningen kan regulere mellem projekterne for det mere- og mindreforbrug, som er opstået. En sammenlægning giver tillige større fleksibilitet til at håndtere de tilfælde, hvor der yderligere kan vise sig mindre forskydninger i de enkelte projekters budgetterede forbrug i forhold til de forpligtigelser, som Københavns Kommune har ved etableringen af infrastrukturprojekterne omkring Carlsberg. Den samlede anlægsramme for de fem projekter fastholdes.

Økonomi

Midlerne til anlægsprojekterne, der indgår i udbygningsaftalen, blev afsat i Budget 2009 (BR 9. oktober 2008) (A, C, O og V).

Med denne indstilling ønskes de fem frigivne anlægsbevillinger samlet til en samlet anlægsbevilling med følgende nye budgetfordeling til de enkelte anlægsprojekter, se tabel 1.

Tabel 1: Budget for den samlede udbygningsaftale (mio. kr. (2015 p/l)), brutto udgifter

 

(2015 p/l)

Korrigeret godkendelse

Rest-

budget

Ny samletbudget-fordeling

Valby Langgade/Pile Allé

13,0

3,5

 9,5

Sønder Boulevard

12,8

-0,6

 13,5

Vigerslev Allé

28,5

23,6

 31,3

Vesterfælledvej beplantning

14,7

13,4

14,7

Vesterfælledvej støj

6,9

6,5

6,9

Samlet udbygningsaftale *

75,9

46,4

75,9

*Der er heraf forbrugt midler for i alt ca. 29,5 mio. kr. (2015 p/l) til gennemførelse af Valby Langgade/Pile Allé og Sønder Boulevard samt projektplanlægning på de øvrige projekter. Derudover er der disponeret ca. 20 mio. kr. til entrepriseaftalen på Vigerslev Allé.

Samlingen af anlægsbevillingerne foretages på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2015.

Der kan foretages mindre budgetforskydninger mellem de enkelte projekter, så længe det samlede budget for alle anlægsprojekterne på 75,9 mio. kr. overholdes.

Teknik- og Miljøudvalget vil løbende få forelagt status på fremdriften i projekterne. Såfremt der efter endt licitation sker væsentlige ændringer i ovennævnte budgetskøn for projekterne, vil forvaltningen forelægge ny indstilling herom for Borgerrepræsentationen, jf. bevillingsreglerne.

Videre proces

Teknik – og Miljøforvaltningen koordinerer og anlægger projekterne i takt med, at Carlsberg Byen udvikles. Det vil sige, at Vigerslev Allé anlægges i perioden 2015 -2016 og Vesterfælledvej anlægges i tre etaper i henholdsvis 2015, 2016 og 2017.

Alle projekterne forventes færdige, før Metro Cityringen tages i brug i 2019.


                            Pernille Andersen              

                                        /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. marts 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Til top