Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 344 ”Nørregade”
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 344 ”Nørregade” vedtages endeligt.
Problemstilling
Ejeren af Hotel Skt. Petri ønsker at anvende et butiksareal på 1. sal mod Fiolstræde til hotelværelser, da hotellet har et stort behov for yderligere kapacitet. Butiksarealet er på 815 m2. Der er ikke adgang til butiksarealet fra gaden. Herudover ønskes en del af butiksarealet mod Nørregade anvendt til hotelformål.
Ved udarbejdelse af lokalplanen for bl.a. Hotel Skt. Petri, lokalplan nr. 344 ”Nørregade”, var det forudsat, at der skulle etableres butik/butikker i to etager mod Fiolstræde. Butikker i to etager har vist sig ikke at være rentabelt. Herudover var der udlagt butikker i stueetagen mod Nørregade. Butikslokalerne er forholdsvis dybe, og det er vanskeligt at udleje større butikker på det sted.
Hotellet vil gerne anvende arealet på 1. sal mod Fiolstræde til hotelværelser og bruge en del af butiksarealet i stueetagen til hotelfunktioner som fx mødelokaler. Den ændrede anvendelse af de nævnte arealer kræver et tillæg til lokalplan 344, idet det forudsætter, at anvendelsesbestemmelsen ændres.
Planforslaget har været i høring fra den 8. december 2014 til den 2. februar 2015, og der er modtaget seks henvendelse i høringsperioden. Planforslaget er i overensstemmelse med kommuneplan 2011.
Løsning
Lokalplan nr. 344 ”Nørregade” blev udarbejdet i forbindelse med, at Daells Varehus blev ombygget til hotel. Lokalplanen regulerer dels hotellet og dels bolig- og erhvervsejendommene i karreen afgrænset af Nørregade, Nørre Voldgade, Fiolstræde og Krystalgade. Formålet med lokalplan 344 er bl.a, at opnå et alsidigt og levende bymiljø ved en blanding af funktioner, at sikre områdets bevaringsværdige bebyggelse, at forbedre friarealforholdene og tilstræbe, at ældre byområder i muligt omfang respektere miljørigtige principper. Disse formål er opretholdt med tillægget til lokalplan nr. 344.
Lokalplantillægget muliggør, at butiksarealet på 815 m2 på 1. sal kan ændre anvendelse, så der kan indrettes ca. 20 hotelværelser, og at en del af stueetagen mod Nørregade ændrer anvendelse, så der kan etableres hotelfunktioner bag butikkerne. Det er forventningen, at de mindre butikker vil kunne lejes ud og medvirke til bylivet i Nørregade.
Konkret gøres det ved at flytte 787 m2 af de m2, der var fastlagt til at skulle anvendes til butik på 1. sal i Fiolstræde, til hjørnet i stueetagen Nørregade-Krystalgade, hvor de anvendes til butik. Det betyder, at arealerne til butiksformål vil være stort set uforandrede. Det er kun de resterende 28 m2 butiksareal på 1. sal, der nedlægges som butik, hvilket er i overensstemmelse med rammerne i kommuneplanen. Den ændrede anvendelse medfører ikke krav om yderligere parkeringspladser.
Det er forvaltningens vurdering, at flere hotelværelser og butikker, der er lejet ud, vil give mere liv i området, hvilket også er til glæde for områdets andre butikker.
Der henvises i øvrigt til faktaark, bilag 2.
Høring
De modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3.
Bemærkninger fra Indre By Lokaludvalg – henvendelse nr. 2
Lokaludvalget bemærker, at det øgede antal hotelværelser vil medføre yderligere turistbustrafik til hotellet, og at Krystalgade mellem Nørregade og Fiolstræde i forvejen er belastet af turistbusser og taxaer. Lokaludvalget foreslår derfor, at turistbusser og taxaer får standsningspladser i Nørregade ved Krystalgade, og at de får standsnings- og parkeringsforbud i Krystalgade mellem Nørregade og Fiolstræde. Derudover foreslår lokaludvalget, at der etableres forbud mod buskørsel i Landemærket og Krystalgade. Endelig beder lokaludvalget om, at man planlægningsmæssigt fravælger at stille krav om publikumsorienterede serviceerhverv på 1. sal, da det flere steder har vist sig vanskeligt at få det til at løbe rundt.
Forvaltningens bemærkninger
Tillægget til lokalplanen omfatter ikke regulering af trafikken, idet den reguleres via færdsels- og vejlovgivningerne. Tillægget giver ikke væsentlig trafikal merbelastning, da der kun er tale om en forøgelse af eksisterende antal hotelværelser på 268 med ca. 20 værelser. Hertil kommer, at det i forvejen er et område med stor turistrelateret trafik. Forvaltningen noterer sig lokaludvalgets synspunkt om fravalg af publikumsorienterede serviceerhverv på 1. sal.
Hovedsynspunkter i Dansk Cyklistforbund og borgernes henvendelser
Cyklistforbundets Københavnsafdeling foreslår, at Nørregade ændres til en cykelgade evt. en cykel- og busgade. Forbundet finder, det kunne være et flot flagskib, der signalerer nye miljø- og klimavenlige tiltag i København og Indre By, hvad angår trafikpolitik. Forbundet har i øvrigt ingen holdning til udvidelsen af hotelkapaciteten, men er bekymrede for, om den vil stå i vejen for nye visionære ideer for Nørregade.
En borger, der dagligt benytter Krystalgade til transport på tværs af byen, bemærker, at den nuværende trafiksituation i Krystalgade ved hotellet er presset, og at det kan give anledning til bekymring, når hoteller ønsker at udvide kapaciteten.
To borgere har henvendt sig vedrørende støj fra hotellet, idet de som naboer til Skt. Petri oplever, at Skt. Petri ikke overholder støjgrænsen. Der er bekymring for, at en udvidelse af hotelkapaciteten kan betyde mere musik/støj om natten.
Forvaltningens bemærkninger
Eventuel ændring af Nørregade til en cykelgade eller cykel- og busgade ligger uden for tillægget til lokalplanen. Det kan oplyses, at Nørregade er den eneste dobbeltrettede vej ind til området omkring Gråbrødre Torv, og det vil derfor kræve en væsentlig omlægning af trafikken. Hertil kommer, at der kører A-busser i begge retninger, og at der er behov for, at varelevering kan ske til butikker, restauranter, virksomheder mv.
Vedrørende støj fra hotellet, så fastlægger lokalplanen alene, hvor høj en støjbelastning, der må være ved ophold inde i hotellet. Støj fra hotellet reguleres af miljølovgivningen.
Henvendelserne giver ikke anledning til at ændre lokalplanforslaget.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Pernille Andersen
/Torben Gleesborg
Beslutning
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.