Mødedato: 16.03.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af HOFORs leveringsbestemmelser for vand

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til HOFORs nye leveringsbestemmelser for vandforsyning.

Indstilling og beslutning

Teknik – og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
  1. at HOFORs forslag til leveringsbestemmelser for HOFOR Vand København A/S godkendes, jf. bilag 1

Problemstilling

Ifølge Vandforsyningslovens § 55, stk. 2, skal kommunen godkende vandforsyningsselskabernes leveringsbestemmelser for vand. Københavns Kommune skal derfor godkende nye leveringsbestemmelser for HOFOR Vand Københavns A/S, som er fremsendt fra HOFOR (bilag 1).

Det skal bemærkes, at kommunen kan godkende eller undlade at godkende HOFORs leveringsbestemmelser, men ikke beslutte konkrete ændringer. Hvis kommunen ønsker ændringer, vil det kræve en fornyet forhandling med HOFOR.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget forslag til nye leveringsbestemmelser fra HOFOR til kommunalbestyrelsens godkendelse. Kompetence til at godkende leveringsbestemmelserne er delegeret til Teknik- og Miljøudvalget.

HOFOR har i væsentligt omfang udarbejdet leveringsbestemmelserne ud fra Naturstyrelsens såkaldte ”Normalregulativ for almene vandforsyninger”, som er statens vejledning til, hvordan forsyningsselskaberne kan udarbejde deres leveringsbestemmelser. De fleste ændringer i HOFORs nye leveringsbestemmelser er derfor konsekvensrettelser i henhold til ny lovgivning og Normalregulativet. Forvaltningen har gennemgået bestemmelserne og har specielt haft fokus på følgende forhold som har væsentlig betydning for borgere og virksomheder eller kommunen selv:

Lukning af vandet
Ligesom i de tidligere leveringsbestemmelser indgår både i Normalregulativet og HOFORs udkast til nye leveringsbestemmelserne bestemmelser om, at selskabet kan lukke for vandleverancen i tilfælde af manglende betaling, dog kun under nogle særlige omstændigheder (jf. afsnit 14.2.3 i forslag til leveringsbestemmelserne, bilag 1).

Hvis der efter den anden rykkerskrivelse fortsat ikke betales, fremsendes varsel om afbrydelse af vandforsyning med angivelse af, hvornår det vil ske. Hvis der derefter ikke betales inden for fristen, eller der træffes aftale herom eller stilles sikkerhed for fremtidigt forbrug, vil HOFOR afbryde vandforsyningen. Det er vanskeligt at vurdere, hvor mange der vil blive udsat for at HOFOR lukker for vandet, men det er ikke forvaltningens vurdering at det vil blive omfattende.

Da en lukning af vandet er gennemgribende og også har indflydelse på muligheden for at skylle toilet mv., har forvaltningen forespurgt Naturstyrelsen om bestemmelsen er i overensstemmelse med gældende lovgivning mv. Naturstyrelsen har henvist til et svar på et spørgsmål stillet i Folketingets Retsudvalg i 2013 til Justitsministeren. Der blev spurgt til, om det er i overensstemmelse med Grundloven at selskaberne kan lukke for vand og el på grund af betalingsrestancer.

Hovedindholdet i svaret er, at hvis en borger betaler eller kan stille sikkerhed for fremtidig betaling, har man ret til forsyning. Hvis man ikke er i stand til at betale for vand eller el, er det et socialt økonomisk anliggende i relation til kommunen, som ikke vedrører forsyningsselskaberne. Man skal med andre ord søge om støtte fra kommunen.

Miljøministeriet har desuden i 2010 udtalt, at lukning af vandtilførslen ved manglende betaling ikke er i strid med vandforsyningslovens § 45 om almene vandforsyningers forsyningspligt inden for vandforsyningsanlæggets naturlige forsyningsområde.

Forvaltningen vurderer på den baggrund, at HOFORs bestemmelse om lukning for vandet er i overensstemmelse med lovgivningen.

Vand til sprinkleranlæg
Ifølge afsnit 3.3 om sprinkleranlæg kan HOFOR kræve eksisterende sprinkleranlæg ændret, hvis det anses for nødvendigt af hensyn til f.eks. dimensioneringen af forsyningsrør. Med andre ord kan HOFOR pålægge en virksomhed at foretage ændringer, f.eks. etablere en tank til sprinklervand, hvis HOFOR ønsker at neddimensionere forsyningsrør og dermed nedsætter trykket.

Der er en del bygninger med eksisterende sprinkleranlæg (erhverv, butikscentre, teatre, undervisning mv.), som på sigt kan blive berørt af denne bestemmelse. HOFOR har en langsigtet planlægning for udskiftning af rør i København. For at sikre, at grundlaget er helt i overensstemmelse med gældende lovgivning, har HOFOR på forvaltningens opfordring formuleret denne bestemmelse, så den er direkte afskrift fra Normalregulativet fra staten. Desuden har forvaltningen opfordret HOFOR til at informere muligt berørte virksomheder mv. om konsekvenserne i takt med at deres planer for rørrenovering skrider frem.

Vand til brandhaner
Ifølge afsnit 7.3 om etablering og vedligeholdelse af brandhaner kan Økonomiudvalget kræve, at ledninger til brandhaner anlægges med større dimension end nødvendigt til den normale vandforsyning. Det kræver dog at kommunen betaler merudgiften. Københavns Brandvæsen og Teknik- og Miljøforvaltningen har sammen med HOFOR fået udarbejdet en juridisk vurdering, som siger, at det er korrekt at betalingen påhviler kommunen og ikke skal opkræves over vandtaksterne.

Økonomi

De nye leveringsbestemmelser kan såfremt Økonomiudvalget beslutter at øge dimensioneringen få økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune i forbindelse med bestemmelsen om brandhaner. Desuden kan bestemmelsen om sprinkleranlæg få betydning for nogle kommunale ejendomme og nogle private virksomheder.

Videre proces

Efter godkendelse af indstillingen vil forvaltningen underrette HOFOR herom. Leveringsbestemmelserne offentliggøres på HOFORs hjemmeside.


                                        Pernille Andersen 
                                                                                                    / Lis Napstjert

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. marts 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top