Mødedato: 16.03.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drøftelse af udkast til strategi for et grønt København

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal drøfte udkast til ”Strategi for et grønt København”, med særlig fokus på strategiens ambitionsniveau og indsatser. Drøftelsen skal danne grundlag for en ekstern høring og endelig vedtagelse af strategien medio 2015.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,
  1.  at Teknik- og Miljøudvalget drøfter udkast til ”Strategi for et grønt København”, med særlig fokus på strategiens ambitionsniveau og indsatser.

Problemstilling

I 2009 vedtog Borgerrepræsentationen ’Et grønt København’. Med beslutningen blev det vedtaget, at kommunens grønne rekreative arealer mindst skal være på samme størrelse som pr. 1. januar 2008. Beslutningen har vist sig at være svær at administrere, da der ikke har været nogen klar definition af hvilke arealer, der er omfattet af beslutningen.”Strategi for et grønt København” vil derfor blive en erstatning for beslutningen ”Et grønt København”.

Ifølge prognoserne vil Københavns befolkningstal stige med mere end 100.000 indbyggere frem mod år 2025. Befolkningstilvæksten vil medføre et øget pres på byens arealer og særligt på byens grønne arealer, der i fremtiden skal rumme flere rekreative funktioner og hvor interessen for at omdanne arealerne til f.eks. institutioner er stor. Forvaltningen foreslår, at Teknik- og Miljøudvalget med baggrund i det foreløbige udkast til strategien (bilag 1) drøfter kommunens ambitionsniveau i forhold til mængden og kvaliteten parker og naturområder, gadetræer, grønne byrum, grønne skolegårde, grønne tage, m.m. set i lyset af byens befolkningstilvækst.

Løsning

For at sikre en klar og målrettet indsats for byens grønne arealer, er der brug for at koordinere kommunens grønne indsatser i en samlet strategi. Forvaltningens forslag til strategien med de tilhørende mål skal sikre, at udviklingen af byens rekreative grønne arealer sker i sammenhæng med den befolkningsmæssige udvikling (jf. Kommuneplanstrategi 2015). Det skal ske ved at skabe mere grønt, f.eks. flere parker, grønne byrum og grønne tage, og ved at øge kvaliteten af både nyt og eksisterende grønt i København. Med kvalitet menes variation i beplantning og naturoplevelser, multifunktionel brug, høj kvalitet i anlæg og robusthed i forhold til drift og vedligehold.

Forvaltningen har udarbejdet udkastet til strategien i dialog med Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Som et led i udarbejdelsen af udkastet har forvaltningen afholdt arbejdsgruppemøder på tværs af forvaltningerne, en workshop med eksterne interessenter, der spænder fra private investorer, forskningsinstitutioner til frontløbere indenfor grønne græsrodsbevægelser. Derudover har forvaltningen afholdt et særskilt arbejdsmøde med Det Grønne Råd. Interessenterne lagde blandt andet vægt på, at det var vigtigt med bedre koordinering af indsatser i de grønne områder på tværs af forvaltningerne, at der skulle fokus på grønne partnerskaber mellem borgere, grønne interesseorganisationer og kommunen. De nævnte forslag er blevet indarbejdet i strategien.

I modsætning til beslutningen ”Et grønt København” fra 2009, hvor målet var at fastholde det samlede grønne areal, foreslår forvaltningen, at der med ”Strategi for et grønt København” lægges op til at hæve ambitionsniveauet, så Københavns Kommune ikke kun opretholder status quo, men øger både mængden og kvaliteten af det grønne.

Med strategien foreslår forvaltningen, at favne alle byens arealer og sikre, at både kommunale og ikke kommunale arealer kommer til at indgå i arbejdet med at gøre København grønnere. Strategien skal både sikre varierede naturoplevelser i byens parker og naturområder, adgang til grønne områder i byudviklingsområderne, at byens skolegårde bliver grønne og at byens mange baggårde omdannes til grønne gårdhaver. Strategien rækker således ud over Teknik- og Miljøforvaltningens ressortområde og vil også komme til at påvirke kommunens øvrige forvaltninger.

Strategiens opbygning
S
trategien foreslås opbygget omkring fire hovedtemaer, som i videst muligt omfang dækker hele byens areal. For hvert tema er der opstillet et mål, som skal være retningsgivende for temaet.

De fire temaer er:
  • Udvikling af parker og naturområder

  • Grøn byudvikling

  • Begrønning af kommunale arealer

  • Begrønning af ikke-kommunale arealer

Strategiens indsatser
Temaerne har en række indsatser tilknyttet, som skal være med til at sikre en udmøntning af strategien. Nedenfor ses en oversigt over de foreslåede indsatser. For en yderlig uddybning af indsatsernes formål og effekter henvises til bilag 1.

Udvikling af parker og naturområder

Grøn byudvikling

Begrønning af kommunale arealer

Begrønning af ikke-kommunale arealer

Naturkortlægning

Opkøb af arealer til nye parker og naturområder

Udarbejdelse af begrønningsværktøj til kommunale anlægsprojekter

Grønne partnerskaber

Brugeranalyser

Udarbejdelse af begrønningsværktøj til byudvikling

Begrønningspulje til kommunale anlægsprojekter

Pulje til beplantningsinitiativer

Naturpleje

Grønt i byplanlægning

Partnerskaber på kommunale arealer

Partnerskaber for klimatilpasning med private grundejere

Indsatser for truede arter

Værdisætning af grønt

Ændring af bevillingsstruktur

Nyt grønt erstatningsprincip

Grønne skybrudsløsninger

Robust pleje og udvikling af parker og naturområder

Handlingsplan for grønne by- og gaderum

Drøftelsespunkter
Forvaltningen ønsker, at nedenstående punkter bliver drøftet af Teknik- og Miljøudvalget:
  • Skal strategiens ambitionsniveau være at opretholde status quo, at øge kvaliteten af eksisterende grønne arealer eller, som foreslået, at øge både mængden og kvaliteten af det grønne i København?
  • I strategien er der foreslået 19 indsatser. Er indsatserne ambitiøse nok? Og er der flere trends eller indsatser, som bør indgå i strategien?

Økonomi

Indstillingen i sig selv har ingen økonomiske konsekvenser.

I forbindelse med vedtagelsen af den endelige strategi, der forventes at blive præsenteret for Teknik- og Miljøudvalget medio 2015, vil der være et økonomisk overslag for implementering af strategien, herunder en vurdering af forventede anlægs- og driftsomkostninger.

Den fremadrettede finansiering af strategien vil ske via de årlige budgetforhandlinger og ved omlægning af driftsmidler.

Videre proces

Efter drøftelsen af strategien i Teknik- og Miljøudvalget vil strategien komme i høring hos udvalgte interessenter. Den endelige strategi forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget medio 2015.

Da strategien også omfatter de øvrige forvaltninger forventes den endelig strategi forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2015. 

Strategien foreslås at gælde i perioden 2015-2025. Implementering af strategiens indsatser vil således forløbe fra medio 2015 og frem til 2025. Nå strategien er vedtaget af Borgerrepræsentationen, vil forvaltningen udarbejde en handlingsplan for implementering af strategien. Forvaltningen foreslår, at der laves en årlig opfølgning på handlingsplanen.
                                            Pernille Andersen
                                                                                /Torben Gleesborg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. marts 2015

Indstillingen blev drøftet.

Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Der bør sikres plads til grønne byrum i de nye byudviklingsområder”
Til top