Helhedsplan for Torvehallerne på Israels Plads
Indstilling og beslutning
- at Teknik- og Miljøudvalget tager helhedsplanen for Torvehallerne (bilag 1) til efterretning.
Problemstilling
I forbindelse med etableringen af Torvehallerne på Israels Plads skal der, ifølge lokalplanen, udarbejdes en helhedsplan for indretning af området omkring Torvehallerne. Helhedsplanen (bilag 1) er med til at regulere området og udgør rammen for indretning af Torvepladsen. Inden for denne ramme kan Torvehallerne frit agere. Med helhedsplanen er området omkring Torvehallerne nu reguleret i henhold til lokalplanen.
Området, Israels Plads nord, er omfattet af lokalplan nr. 353 fra 13. august 2002. I henhold til § 9 i lokalplanen er det Teknik- og Miljøforvaltningen, der skal godkende helhedsplanen. Forvaltningen ønsker at forelægge Teknik- og Miljøudvalget sagen, fordi Torvehallerne gennem flere år har haft stor offentlig politisk bevågenhed.
Helhedsplanen medfører, at der administrativt gives to mindre dispensationer fra lokalplanen. Helhedsplanen er dog i langt overvejende grad i overensstemmelse med lokalplanen.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med ejerne af Torvehallerne udarbejdet en helhedsplan. Med den samlede helhedsplan er rammerne for området omkring Torvehallerne reguleret. Helhedsplanen lever op til rammerne i lokalplanen samt de tanker og planer, der oprindeligt var med området.
For at Torvepladsen kan fungere hele året med et forretningsliv og liv i uderummet, skal følgende betingelser være opfyldt:
- Der skal være stadepladser, der kan facilitere de handelsdrivendes behov, så de kan drive deres forretning forsvarligt og sælge deres varer. Enkelte stader, markedsboderne, er af hygiejnemæssige årsager monteret med håndvask, fast gulv og vægge, så det er muligt at sælge friske råvarer året rundt.
- Det skal sikres, at kunder og gæster kan færdes på pladsen, og at der er plads til, at de kan bevæge sig og tage ophold.
- Der skal skabes ordentlige vilkår for fodgængere og cyklister inden for området.
- Der skal være toiletforhold til at betjene områdets voksende antal gæster.
- Grundlaget for helhedsplanen er lokalplan nr. 353, hvor bestemmelsen i § 9 omhandler ubebyggede arealer. Det fremgår af bestemmelsen, at pladsarealet med hensyn til arealernes nærmere indretning, herunder med hensyn til belysning, inventar, beplantning m.v., udformes efter en helhedsplan, der skal godkendes af Bygge- og Teknikforvaltningen (Teknik- og Miljøforvaltningen).
Israels Plads ligger i Københavns historiske voldbælte, og Torvepladsens træbeplantning skaber et grønt byrum, der markerer dette. Det har været væsentligt, at pladsinventar og placering af udendørsstader understøtter det overordnede parkbæltes karakter. Når beplantningen er gennemført, vil der være plantet omkring 30 platantræer på pladsen. Strukturen i hallerne går igen i udendørsarealet mellem de to haller, hvor henholdsvis træer og udendørsstader er placeret i samme system for at opnå en ensartethed. Eksempelvis er der tre parasoller i forskellig størrelse på pladsen, som er ens i udtryk og farve. De tre parasoller er stade-, café- og markedsparasollen. Helhedsplanen udgør en ramme for indretning af Torvepladsen. Der er tale om en maksimumramme, hvor ejerne af Torvehallerne kan agere inden for denne ramme.
Helhedsplanen medfører, at der skal dispenseres fra lokalplanens § 4, stk. 1, idet der ønskes opsat hegn rundt om pladsen til tom emballage, ubenyttede paller m.v. Indhegningen placeres op mod den bevaringsværdige bygning mod Frederiksborggade, der i lokalplanen ønskes friholdt. Hegningen udføres med indgange ved bygningens facade, hvorved det opnås, at der ikke bliver oplag langs facaden, men alene i den modsatte ende af indhegningen.
Endvidere skal der dispenseres fra lokalplanens § 4, stk. 2 om byggefelt, da vindfangene til Torvehallerne placeres udenfor byggefeltet. Vindfangene ønskes udført for at undgå træk, især udenfor sommermånederne. Vindfangene er demonterbare og er kun på 4 m2.
Forvaltningen giver administrativt de nødvendige dispensationer, fordi påvirkningen af omgivelserne er af underordnet betydning, og en naboorientering er derfor heller ikke fundet nødvendig.
Økonomi
Videre proces
Pernille Andersen
/ Niels Tørsløv
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. december 2014
C stillede følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At indstillingen tages til efterretning dog, at der ikke tillades udendørs markedsboder med faste gulve og håndvaske”.
ÆF1 blev ikke godkendt med stemmerne 2 mod 9. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C og I
Imod stemte: A, B, F, V og Ø
Ø stillede følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At indstillingen tages til efterretning dog således,
- At det underjordiske areal til returemballage skal anvendes i stedet for at placere et indhegnet areal ved administrationsbygningen.
- At markedsboder skal være transparente på linje med selve hallerne.
- At udvalget henstiller til, at bænke bliver ældre- og handicapvenlige.”
ÆF2 blev godkendt med stemmerne 8 mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F og Ø
Imod stemte: C, I og V.
Den således ændrede indstilling blev godkendt.