Mødedato: 15.12.2014, kl. 15:00
Mødested: Københavns Madhus, Salen, Ingerslevgade 44

Endelig vedtagelse af lokalplan "Cirkelbroen"

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplanforslaget ”Cirkelbroen”. Lokalplanen skal muliggøre, at der kan etableres en bro over Christianshavns Kanal mellem Christiansbro og Appelbys Plads.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at lokalplan ”Cirkelbroen” vedtages endeligt med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning vedrørende frihøjde og belysning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 18. juni 2014 at udsende lokalplanforslaget ”Cirkelbroen” i offentlig høring på baggrund af Østre Landsrets dom af 12. marts 2014, hvorved kommunens dispensation til broen blev underkendt. Landsretten fastslog, at der burde have været tilvejebragt en ny lokalplan før opførelse af Cirkelbroen.

Planforslaget med tilhørende miljøvurdering (bilag 1 og 2) har været i høring fra den 15. juli 2014 til den 30. september 2014, og der er modtaget 23 henvendelser. Det blev i den forbindelse konstateret, at den i lokalforslaget fastlagte frihøjde på 2,5 m ikke var korrekt, samt at der var et behov for at præcisere bestemmelsen om belysning. Derfor har forslag til ændringer været i supplerende høring (bilag 3) i perioden fra den 6. november til den 20. november 2014. Der er i den forbindelse modtaget 10 henvendelser. Planforslaget er i overensstemmelse med kommuneplan 2011.

Løsning

Lokalplanen skal sikre det planmæssige grundlag for, at der kan etableres en bro over Christianshavns Kanal ved Inderhavnen. Med Cirkelbroen får København et anlæg, der vil være med til at skabe sammenhæng i Inderhavnen og fremme København som en cykel- og fodgængervenlig by. Broen er udformet af fem sammenhængende platforme udformet som cirkler, der kan åbnes for passage af større både. Hver platform får en mast, der er opspændt i wirer. Belysningen består af LED belysning under håndlisterne på rækværkerne samt to LED spots monteret på hver af de fem master. De to armaturer anbringes ca. 2/3 op af masterne; det ene spot vender nedad og belyser brodækket, mens det andet spot lyser op ad masten.

Høring
I høringsperioden er der indkommet 23 høringssvar. De modtagne henvendelser vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Christianshavns Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 7.
Lokaludvalget finder, at Cirkelbroen er rigtigt placeret på strækningen langs Inderhavnen. Udvalget finder det også positivt, at broen vil blive udformet, så cyklister og gående har mulighed for at tage ophold på broen. Lokaludvalget er dog bekymret for, at lyset fra broen og masterne bliver for stærkt, og om der kommer støj fra stålwirerne. Endelig bemærkes, at broen har en lav frihøjde, hvilket udvalget finder uhensigtsmæssigt, hvis den i unødigt omfang blokerer for sejltrafik. Lokaludvalget ønsker, at bådfolket i kanalen, foreningerne med bolværksmæssige rettigheder samt Havneforum bliver inddraget i udmøntningen af en broåbningspolitik for Cirkelbroen.

Forvaltningens bemærkninger
Belysningen består af LED belysning. Ud over at være den både økonomisk og miljømæssigt bedste belysningsteknologi, indebærer valget af LED-belysning, at belysningen kan reguleres og tilpasses de faktiske forhold, bl.a. under hensyntagen til de omkringboende. Forvaltningen vurderer på den baggrund, at belysningen på broen ikke vil medføre nogen væsentlige gener for de omkringboende.

Ethvert bygningsværk vil - afhængig af de konkrete vindforhold - kunne indebære en vis vindstøj. Den vindstøj, der vil kunne opstå ved Cirkelbroen, vurderes dog ikke at adskille sig fra anden støj i byen påvirket af vinden. Wirerne er opspændte og vil derfor ikke klapre, som man ellers kender det fra lystbådehavnene.

Frihøjden er et udtryk for afstanden mellem vandoverfalden og broen, og varierer hen over brofaget. Den maksimale frihøjde på 2,5 m, som er angivet i lokalplanforslaget, er en fejl og har ikke ligget til grund for Kystdirektoratets vurdering af projektet (Kystdirektoratet er myndighed på søterritoriet).  Der er således ikke tale om en ændret frihøjde. Kystdirektoratets tilladelse til etablering af broen er givet på baggrund af en frihøjde på 1,9 m ved en gennemsejlingsbredde på 7,7 m, og 2,25 m ved en gennemsejlingsbredde på 3 m. Det absolutte maksimum af frihøjden vil på et smallere stykke være på 2,43 m. Fastsættelse af frihøjde er sket med udgangspunkt i Børnehusbroen, der har en frihøjde på 1,9 m, og det vurderes, at turbåde og mindre motorbåde vil kunne passere uden en broåbning. Lokalplanen konsekvensrettes som følge af fejlen, jf. afsnit om forslag til ændringer.

Der er etableret et brolaug, der består af de fire bådlaug i kanalen samt bolværksejer, og der arbejdes på en samarbejdsaftale mellem Københavns Kommune og Brolauget. Den endelige aftale skal have broreglement og en teknisk brugsanvisning vedrørende broåbning. Åbning af broen vil følge Broåbningspolitik for broerne i Københavns Havn fra 2011. Brolauget står for åbningen af broen.   

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Udformning: Mange finder, at broen bliver et flot element i byen, og glæder sig til, at den bliver realiseret og skaber sammenhæng for fodgængere og cyklister langs Inderhavnen, og at der kommer mere liv i området. Der argumenteres for, at den har så høj standard, at den slutter sig til visuelt flotte bygningsværker som ”Cykelslangen”.  Andre mener, at broen mere har karakter af et kunstværk end en trafikåre. Den tager udsigten til Den Sorte Diamant og skaber arkitektoniske problemer i forhold til eksisterende bebyggelse. 
  2. Placering: Nogle bemærker, at der mangler begrundelse for placeringen ved Inderhavnen, i stedet for i Strandgade-aksen og i forhold til cykel- og gangforbindelser. En bro med den pågældende placering vil skabe en større trafikbelastning af Christiansbro.
  3. Belysning: Nogle frygter, at LED lys i wirerne vil skabe et lystæppe, og at broen bliver et lyskunstværk. Én indsiger bemærker, at det bør præciseres i lokalplanen, at der kun må belyses med projektør opsat på master.
  4. Støj: Der udtales i nogle indsigelser bekymring for, at det bliver et støjfyldt område. Der henvises til støjen i lystbådehavne, hvor wirer klaprer mod master, og vinden hiver i master og wirer.
  5. Besejlingsforhold: Der er bekymring for, at den lave frihøjde vil medføre mange broåbninger og dermed ventetider for gående og cyklister samt opstuvning af ventende både.

Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen finder placeringen hensigtsmæssig i forhold til den cyklende og gående trafik, idet den følger stiforløbet langs Inderhavnen. Det vurderes ligeledes, at denne placering vil give mindre trafikbelastning for beboerne i området, idet ophold omkring broen og til- og fratrafik ikke ligger op ad beboelse. Udformningen af broen med referencer til havne og skibe skaber et samlet arkitektonisk værk, hvor master og wirer indgår i motivet. På baggrund af de foretagne visualiseringer vurderer forvaltningen, at broen visuelt hverken vil skæmme udsigten til eller fra Den Sorte Diamant. Med hensyn til belysning, støj og besejlingsforhold henvises til forvaltningens bemærkninger til henvendelsen fra Christianshavns Lokaludvalg.

Supplerende Høring
Flere giver positivt udtryk for etablering af broen. Frihøjden findes problematisk i to henvendelser, idet den markante nedsættelse af frihøjden anføres som ulovlig som følge af manglende vurdering af frihøjdens betydning for brugen og livet i og omkring kanalen. Vedrørende belysningen fremføres, at det bør præciseres, at belysningen kun må bestå at 2 spot/ projektører pr. mast samt at lyset skal kunne reguleres.

Forvaltningens bemærkninger
Med hensyn til frihøjden henvises til bemærkninger til lokaludvalgets henvendelse. Det kan tilføjes, at frihøjden er vurderet i forhold til såvel brug af vandarealerne, som tilgængeligheden på land. Vedrørende belysning foreslås, at bestemmelsen præciserer, at belysningen skal kunne reguleres. Med hensyn til antallet af spot/projektører findes det mest hensigtsmæssigt ikke at fastsætte krav til antal, idet der kan opstå behov for yderligere belysning på gangarealerne i forhold til tryghed og sikkerhed. 

Forslag til ændringer
Det foreslås, at § 5, stk. 3, ændres til "Frihøjden mellem vandspejl og broens platforme skal minimum være 1,9 meter i en bredde af 7,7 meter og 2,25 meter i en bredde af 3,0 meter, svarende til at turbåde og mindre både kan foretage gennemsejling uden at broen åbnes."

Det foreslås endvidere, at § 6, stk. 2, præciseres så det fremgår, at belysningen skal bestå af projektører/spot ophængt i masterne til belysning af gangarealerne, samt at belysningen kan suppleres med spot, der belyser masterne svagt samt lys i håndliste. Lysstyrken skal kunne reguleres. Der må ikke etableres lyskilder i wirer og masteringe.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør forvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

Pernille Andersen               

                                                                 /Torben Gleesborg

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. december 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top