Mødedato: 15.12.2014, kl. 15:00
Mødested: Københavns Madhus, Salen, Ingerslevgade 44

Endelig vedtagelse af tillæg 4 til lokalplan nr. 432 "Carlsberg II"

Se alle bilag

Efter høringsperioden skal Borgerrepræsentationen tage stilling til endelig vedtagelse af planforslagene. Ejeren af størstedelen af Carlsberg-området ønsker at udvikle to delarealer og at udvide butiksarealet inden for et større område.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at tillæg nr. 4 til lokalplan ”Carlsberg II” (bilag 1) vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af bilag 8.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

     2.   at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt, med de ændringer, som fremgår af
           bilag 8.

Problemstilling

Ejeren af størstedelen af Carlsberg-området ønsker at udvikle to delarealer og at udvide butiksarealet indenfor et større område. Et lokalplan- og kommuneplantillæg (bilag 1) skal muliggøre byggeriet.

Ved behandlingen af planforslagene i Teknik- og Miljøudvalget den 17. juni 2014 blev der stillet et ændringsforslag om granitbrostensbelægning på Ny Carlsberg Vej – og om cykelfremkommelighed. Planforslagene blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 21. august 2014 (2014-0027552) og har været i offentlig høring fra 1. september til 27. oktober 2014. Som følge af den offentlige høring er foreslået en række ændringer. Væsentlige ændringer har været i supplerende høring fra 21. november til 5. december 2014.

Det bemærkes, at det særlige Bygningssyn har indstillet, at brostensbelægningen og allébeplantningen på Ny Carlsberg Vej fredes.

Løsning

Planlægningen sker på baggrund af en rammelokalplan fra 2009. Lokalplantillægget fastlægger byggeretsgivende bestemmelser for to delarealer. I kommuneplantillægget ændres rækkefølgen i planperioderne og Carlsberg Bydelscenters fordeling mellem daglig- og udvalgsvarer. Der henvises i øvrigt til bilag 2 (Faktaark) og bilag 3 (Nøgletal), hvor status for planlægningen på Carlsberg fremgår.

Høring
Der er modtaget 57 henvendelser i forbindelse med den offentlige høringsperiode, jf. bilag 5. Der er indsendt to henvendelser fra offentlige myndigheder samt henvendelser fra ejeren af Carlsberg Byen P/S, HOFOR, Hovedstadens forskønnelse og flere beboere, herunder boligforeninger. Der er ikke modtaget høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg.

I bilag 7 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger, og bilag 8 indeholder en samlet oversigt over forslag til ændringer. Hovedsynspunkter i høringen er:

Byudviklingen på Carlsberg: Mange beboere mener ikke, at byudviklingen lever op til intentionerne i rammelokalplanen og lokalplantillæg vedrørende spørgsmål om tæthed, byrum, herlighedsværdier, bæredygtighed mv. En del indsigelser drejer sig om mere overordnede forhold så som samfundsøkonomi mv.

Bemærkninger:
Lokalplantillægget er i overensstemmelse med rammelokalplanens intentioner. Forvaltningen har ingen bemærkninger til forhold, der ligger uden for planlovens rammer.

Anvendelse: En beboer mener, at der kun bør være et begrænset antal butikker, kommercielle træningsfaciliteter mv. i område IVA, da det vil øge trafikken og presset på parkeringen på Frederiksberg.

Bemærkninger: Den nordlige del af område IV mod Frederiksberg er primært udlagt som boligområde, og der vil ikke være kommercielle aktiviteter. Der kan kun etableres en mindre butik på 200 m2 til lokalområdets forsyning ved Thorvald Bindelsbølls Plads. For Halmlagerbygningen, foreslås en bestemmelse, som fastlægger, at 75% af etagearealet i fredede og bevaringsværdige bygninger skal anvendes til institutioner mv. Bestemmelsen, som i forvejen gælder for område II og III, foreslås udvidet til også at omfatte område IV og dermed Halmlagerbygningen, som forudsat i den oprindelige masterplan.

Trafik: Mange beboere er bekymrede for øgede trafikmængder, støj (herunder brostensbelægningen på Ny Carlsberg Vej), trafiksikkerhed, forurening, cykel-og stiforbindelsers linjeføring mv.

Bemærkninger: Trafikanalyser viser, at trafikmængderne ikke forøges. Brostensbelægningen vil støje. Sikkerheden for cyklister vil være høj med cykelstier på Ny Carlsberg Vej. Forbindelser fastholdes som i rammelokalplanens infrastrukturplan.

Tinglyst have og parkeringspladser ved Kgs. Bryghus: Carlsberg Byen P/S ønsker at udtage to byggefelter i det nordlige område af delareal IV, hvor AB Kongens Bryghus har en tinglyst brugsret til et større, indhegnet areal med have og parkeringspladser. Den foreslåede multibane bør placeres et andet sted.
 
Bemærkninger: Det foreslås, at lokalplanområdets afgrænsning ændres og byggefelterne udtages. Som følge heraf vil bruttoarealet blive reduceret inden for tillæg 4. Det foreslås at flytte multibanen til have K og at reducere denne i størrelse pga. mindre plads. Der fastlægges en minimumsstørrelse på 13 x 21 meter.

Bebyggelsens højde og tilpasning: Beboere og Frederiksberg Kommune finder, at ny bebyggelse er for høj og ikke tilpasset skalamæssigt mod Humleby, Vesterfælledvej, Kgs. Bryghus og Rahbeks Allé. Der bør være forhaver mod Rahbeks Allé. Carlsberg Byen P/S ønsker forøgede højder mod Humleby i det sydlige område og ved Europaskolen.

Bemærkninger: Det foreslås, at ”parasitten” ved Vesterfælledvej udgår, og at den 6. etage udvides mod nord og syd; at byggefelt og højder mod Rahbeks Allé justeres til 3-4 etager; at højden justeres fra 4 til 3 etager nordvest for Humleby; at koter og højdebestemmelser præciseres mod Humleby og ved Europaskolen; at værn ved tagterrasser trækkes tilbage fra facaden. Desuden ændres kommuneplantillægget, så der i lokalplanen kan bygges i op til 26 m centralt i Carlsberg, men syd for Ny Carlsberg Vej for at sikre muligheden for den ønskede Europaskole.

Bevaringsværdier: Københavns Museum o.a. mener, at en række bygninger og anlæg med høj kulturhistorisk og bevaringsmæssig værdi ikke bør nedrives.

Bemærkninger: Rammelokalplanen muliggør, at en række værdifulde bygninger og anlæg må nedrives af hensyn til byudviklingen. Der er ikke givet yderligere muligheder for nedrivning.

Indretning af byrum og udearealer: Carlsberg Byen P/S ønsker, at nogle af bestemmelserne om byrums indretning vedr. terræn- og vindregulering, ophold og træer ændres. Beboere foreslår, at der er flere rekreative anlæg.

Bemærkninger: Det foreslås, at der fastlægges en ekstra legeplads i have K.

Skybrud, regnvand og grønne tage: Carlsberg Byen P/S ønsker at udtage bestemmelser om skybrud og regnvandsopsamling.

Bemærkninger: Bestemmelsen fastholdes, og det foreslås, at der i stedet for et afløbstal fastlægges et konkret tilbageholdelsesvolumen på 3.000 m2. Skybrudssikring er uddybet i bilag 12.

Der er modtaget fem høringssvar til den supplerende høring. Forvaltningens bemærkninger til høringssvarene fremgår af bilag 11. Den supplerende høring har alene givet anledning til sproglige præciseringer af bestemmelserne. Den supplerende høring fremgår af bilag 9, og de modtagne høringssvar fremgår af bilag 10.

Byudviklingsaftale: Afsnittet i redegørelsen om byudviklingsaftale udgår, idet der ikke i forbindelse med tillæg 4 er fundet en afklaring på spørgsmålet om reservation af areal til en evt. flytning af Skt. Annæ Gymnasium til Carlsberg. Spørgsmålet om reservation af areal skal afklares senest i forbindelse med det kommende tillæg 6 til lokalplanen for Carlsberg, som forventes fremlagt for Borgerrepræsentationen  medio 2015. Som udgangspunkt for denne overvejelse skal spørgsmålet om, hvorvidt man ønsker politisk at gå videre med en flytning af Skt. Annæ Gymnasium og finansiering af dette, adresseres i næste overførselssag primo 2015.

Klage til Natur- og Miljøklagenævnet
Der er klaget til Natur- og Miljøklagenævnet over, at der ikke er udarbejdet en ny VVM- og miljørapport. Klagen er fremsendt til nævnet sammen med forvaltningens bemærkninger, hvori forvaltningen fastholder afgørelsen om, at der ikke skal udarbejdes en ny VVM- og miljørapport. Hvis nævnet omgør afgørelsen, vil det betyde, at forvaltningen skal udarbejde en ny/supplerende VVM- og/eller miljørapport, som herefter skal i offentlig høring i mindst 8 uger sammen med lokalplanforslaget. Lokalplanen skal herefter vedtages endeligt.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Det skønnes, at de nye byggeretsgivende områder genererer ca. 1.700 arbejdspladser med en årlig skattemerindtægt på ca. 18 mio. kr. (2012- priser).

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planforslagene primo 2015, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

 



    
                                              Bjarne Winge                                Pernille Andersen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. december 2014

Ø stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at-punkt:

”at tillæg nr. 4 til lokalplan ”Carlsberg II” (bilag 1) vedtages endeligt med de ændringer, som fremgår af bilag 8, dog med følgende ændringer:

a.     At tegning 12A på side 34 i forslag til lokalplantillæg del 2 (bilag 1b) justeres, således at facade-
        bebyggelsen direkte ud mod det grønne areal vest for Humleby (have R) og hjørnet af den 
        nordlige bebyggelse ind mod Humleby kun kan opføres i 3 etager. Dette er illustreret på forslag 
        til justeret tegning 12A i bilag 15.

b.     At § 6, stk. 10. pkt. e på side 42 i forslag til lokalplantillæg del 1(bilag 1a) tilføjes: ”For de på 
        tegning nr. 12B med gråt stiplede facadestrækninger mod den lokale have R (vest for Humleby) 
        skal den øverste etage trækkes minimum 1,2 m tilbage fra facadelinjen eller gives en hældning 
        på ca. 45 grader.”

c.     At tegning 12B på side 35 i forslag til lokalplantillæg del 2 (bilag 1b) tilføjes en markering for 
        ’særlig bearbejdning af tagform’ på alle byggefelter i 3 etager, der vender direkte ud mod det 
        grønne areal vest for Humleby samt hjørnet af den nordlige bebyggelse ind mod Humleby.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top