Mødedato: 15.04.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Grøn cykelrute Ryvangsruten, projektforslag

Se alle bilag
Med henblik på at skabe sammenhæng i nettet af grønne cykelruter mellem Nørrebro og den nordøstlige del af kommunen fremlægges projektforslag vedrørende anlæg af en grøn cykelrute gennem Ryvang Naturpark.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag i bilag 3 danner grundlag for detailprojektering og anlæg af Ryvangsruten - en grøn cykelrute gennem Ryvang Naturpark. 

Problemstilling

Den 14. oktober 2010 vedtog Borgerrepræsentationen disponeringen af 70 mio. kr. til udmøntningen af ”Cykelpakke Østerbro”. Aftalen om disponeringen af midlerne blev indgået mellem Socialdemokraterne, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten. 

Den 5. maj 2011 frigav Borgerrepræsentationen 27 mio. kr. ud af de 70 mio. kr. til cykelprojekter på Østerbro i forbindelse med ”Cykelpakke Østerbro”. Af de frigivne 27 mio. kr. er der frigivet 4,5 mio. kr. til etablering af Ryvangsruten.

Projektforslag til Ryvangsruten er nu udarbejdet til Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse, således at Teknik- og Miljøforvaltningen kan gå videre til detailprojektering og anlæg af Ryvangsruten som vist på projektforslaget (bilag 3).

Løsning

København skal leve op til visionen om at være verdens bedste cykelby, hvorfor kommunen arbejder på at etablere flere og nye cykelruter og genveje, så fremkommeligheden og sikkerheden for cyklister forbedres.
Ryvangsruten sikrer, at cyklister fra nord kan komme let, ubesværet og hurtigt ind mod Københavns centrum og omvendt, jf. bilag 1-3.

Cykelruten strækker sig fra Tuborgvej ad Rymarksvej (bilag 3a) gennem Ryvang Naturpark (bilag 3b og 3c) frem til Rypark Hallens kunstgræsbane (bilag 3d) og den lukkede stikvej mellem Svanemøllens Kaserne og Rypark Hallens kunstgræsbane. Ved stikvejen kobler Ryvangsruten sig til forløbet langs S-banen videre ind til centrum af København.

Fra Tuborgvej gennem den nordlige del af Ryvang Naturpark frem til busvendepladsen for enden af Rymarksvej løber cykelruten ad eksisterende vej uden opmaling af separat cykelbane. Vejbredden på 5 meter giver god fremkommelighed for både cyklister og biler i begge retninger.

Ved knæk på Rymarksvej (bilag 3a), hvor vejen er lukket for biltrafik, forbedres cyklisternes passage ved, at der etableres to overkørsler frem for den nuværende ene.

Som et afledt projekt af cykelrutens forløb ad Rymarksvej er det muligt at forbedre daginstitutionernes afsætnings- og parkeringsforhold, som i dag fremstår med et stort forbedringsbehov(bilag 3b).  Teknik- og Miljøforvaltningen i dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen om etablering af en afsætningsplads for busser samt regulering og forbedring af parkerings- og afsætningsforholdene for biler til daginstitutionerne. Etableringen af dette forudsætter Børne- og Ungdomsforvaltningens accept.

Forbedringen af parkerings- og afsætningsforholdene for daginstitutionerne er indeholdt i cykelruteprojektets budgetramme, men opnås der ikke accept fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, udgår det af cykelruteprojektet. Udtages forbedringen af parkerings- og afsætningsforholdene for daginstitutionerne af projektet, vil det ikke have negativ effekt på cykelrutens forløb ad Rymarksvej.

Såfremt forbedringen af parkerings- og afsætningsforholdene for daginstitutionerne tages ud af projektet, vil de ubrugte midler blive brugt til hastighedsdæmpende foranstaltninger langs Rymarksvej, på hele strækningen fra Tuborgvej frem til busvendepladsen (bilag 3a og 3b) og på at etablere en ordentlig (”sømløs”) overgang mellem Ryvangsrutens forløb gennem den sydlige del af Ryvang Naturpark og det videre forløb langs S-togslinien (bilag 3d).

Prioriteringen af forbedringen af parkerings- og afsætningsforholdene for daginstitutionerne frem for de hastighedsdæmpende foranstaltninger og den sømløse overgang med det videre cykelforløb skyldes en vurdering af vigtigheden ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.

Ovenstående afklares i hovedprojektfasen. Det forventes, at Børne- og Ungdomsforvaltningen stiller sig positive overfor løsningsforslaget og giver tilladelse til etableringen af delprojektet vedrørende forbedringen af parkerings- og afsætningsforholdene.

Henover busvendepladsen (bilag 3c) deles midterhellen, så cyklisterne passerer midterhellen i egen bane, inden de kører ind i den sydlige del af Ryvang Naturpark. På strækningen gennem den sydlige del af naturparken anlægges cykelruten som delt sti på den eksisterende grussti med fast belægning. Der etableres lav belysning langs ruten gennem den sydlige del af naturparken.

Projektforslaget medfører ikke nedlæggelse af parkeringspladser.

Myndighed og Lokaludvalg, bilag 4
Projektforslaget er godkendt af Politiet.

Projektforslaget har været til høring hos Østerbro Lokaludvalg, som tilslutter sig forslagene uden yderligere bemærkninger jf. bilag 4.

Økonomi

Der er med Borgerrepræsentationens beslutning fra den 5. maj 2011 afsat og frigivet 4,5 mio. kr. til realisering af Ryvangsruten.

De forventede udgifter på 4.500.000 kr. fordeler sig med 583.000 kr. til ekstern rådgivning, 371.000 kr. til internt lønforbrug samt 3.546.000 kr. til fysisk anlæggelse af projektet

Det forventes, at projektet vil påvirke forvaltningens driftsøkonomi marginalt.

Videre proces

Projektet forventes anlagt i september-oktober 2013.

                    Pernille Andersen


                                        /Jens Christian Zøfting-Larsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 15. april 2013:
Indstillingen blev godkendt.
Til top