Mødedato: 15.04.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Trafiksikkerhedsplan for København 2013-2020

Se alle bilag

Københavns Kommunes nuværende trafiksikkerhedsplan 2007-2012 udløb med udgangen af 2012. Teknik- og Miljøudvalget skal godkende en ny trafiksikkerhedsplan for perioden 2013-2020.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

  1. at Teknik- og Miljøudvalget godkender Trafiksikkerhedsplan for Københavns Kommune 2013-2020, jf. bilag 1.

Problemstilling

Københavns Kommunes seneste trafiksikkerhedsplan 2007-2012 udløb ved årsskiftet, og der skal opstilles nye mål og handlinger for trafiksikkerhedsarbejdet, så indsatsen for at nedbringe antallet af tilskadekomne og dræbte i Københavns trafik kan fortsættes.

Løsning

Baggrund
Trafiksikkerhedsplan 2013-2020 er kommunens tredje trafiksikkerhedsplan, hvor forvaltningen arbejder målrettet for at mindske antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne. Planen tager afsæt i uheldsudviklingen og byens øvrige forandringer og viser, hvilke udfordringer og indsatser, der vil blive prioriteret for yderligere at forbedre trafiksikkerheden.

Kommunen har i mange år arbejdet systematisk og målrettet med at nedbringe antallet af tilskadekomne og dræbte i Københavns trafik. Der er behov for at fortsætte indsatsen, hvis antallet af trafikulykker skal bringes yderligere ned og at anvende både kendte og nye virkemidler.  

Cyklister og fodgængere udgør i dag størstedelen af de tilskadekomne i trafikken. Da Københavns Kommune samtidig ønsker at fremme gang og cykling, er der behov for en særlig indsats for trafiksikkerheden for fodgængere og cyklister.

Sikkerhed og tryghed er blandt borgernes allerhøjst prioriterede kerneydelser fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Det viser forvaltningens løbende målinger af borgernes tilfredshed og vurdering af vigtigheden af forvaltningens driftsopgaver (HOD).

Trafiksikkerhedsplanen består af en overordnet plan for perioden 2013-2020 med målsætninger og af forslag til en række indsatser fordelt på seks handlingstemaer. For hver indsats forventer Teknik- og Miljøforvaltningen i løbet af perioden at uddybe initiativerne i handlingsnotater, der vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse efterhånden, som der opstår nye muligheder, så planen bliver et dynamisk værktøj. Handlingsnotaterne vil indeholde en uddybende forklaring af hver enkelt indsats - herunder indsatsens effekt og økonomi – og vil kunne indgå i budgetforhandlinger.

Trafiksikkerhedsplanen er blevet til på baggrund af Center for Trafiks mangeårige erfaringer med systematisk trafiksikkerhedsarbejde, analyser af de seneste års trafikulykker og indsamlig af viden udefra. Tillige blev der holdt et seminar den 23. august 2012, hvor forvaltningen havde inviteret virksomheder, organisationer, forskningsinstitutioner og internationale eksperter til at give input til trafiksikkerhedsplanens mål og indhold ud over de mere traditionelle kommunale indsatser.

Målsætning
Trafiksikkerhedsplanens mål er:

  • at antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne skal halveres i perioden 2013-2020 med udgangspunkt i et gennemsnit af det samlede tal for årene 2009-2011. I reelle tal betyder det en reduktion fra 220 til 110 dræbte og alvorligt tilskadekomne i Københavns Kommune inden udgangen af 2020
  • at sikre, at målet specifikt nås for fodgængere og cyklister, så antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne henholdsvis cyklister og fodgængere i Københavns Kommune også halveres inden 2020.

Målsætningen følger Færdselssikkerhedskommissionens nationale målsætning i forslag til ny trafiksikkerhedshandlingsplan for Danmark og også EU's målsætning om at halvere antallet af trafikdræbte inden udgangen af 2020. 

Indsatser
Teknik- og Miljøforvaltningen vil forbedre trafiksikkerheden ved at gennemføre en bred vifte af indsatser fordelt på seks handlingstemaer. Forvaltningen har som vejmyndighed og -bestyrelse mulighed for at løfte dele af indsatsen. Forvaltningen ønsker derudover at udvikle partnerskaber med andre aktører, virksomheder, organisationer, forskningsinstitutioner og andre offentlige myndigheder, og gennem dette samarbejde bidrage til at nå kommunens mål for trafiksikkerhed. Kommunen sætter rammerne for trafiksikkerhedsarbejdet, men samtidig har den enkelte trafikant ansvar for at færdes sikkert og hensynsfuldt i Københavns trafik.

Trafiksikkerhedsplanens seks handlingstemaer er:  
  1. De sikre veje – indeholder prioriterede ombygninger af farlige kryds og strækninger, hastighedsdæmpninger på boligveje, sikre krydsninger for fodgængere og cyklister samt trafiksikkerhedsprojekter i bydelsplaner.
  2. Byens kompetente trafikanter – indeholder initiativer rettet mod trafikanter, som har særlig høj risiko for at blive involveret i trafikulykker, og som skal blive bedre til at forstå farerne i trafikken. Det gælder skolebørn, unge og ældre. Desuden viser ulykkesstatistikken, at der også er behov for at målrette indsatsen mod byens gæster og nye tilflyttere.
  3. Københavnsk innovation – de kommende 5–10 år vil give helt nye teknologiske muligheder for at forebygge trafikulykker. Københavns Kommune ønsker at udnytte disse muligheder maksimalt bl.a. ved at gennemføre innovations- og ITS projekter på kommunens vejnet.
  4. Køb af sikker transport – kommunen er en stor indkøber af person- og varetransport. Det kan give væsentlige trafiksikkerhedsmæssige gevinster, hvis kommunen stiller krav ved indkøb og udbud. Det kan for eksempel være krav om føreruddannelse, krav om sikkerhedsudstyr i køretøjer, alkolås mv.
  5. Samarbejde og koordination – samarbejde og fælles indsatser internt og eksternt f.eks. med andre forvaltninger, politiet, Rådet for Sikker Trafik, sundhedsvæsenet, andre kommuner, beboerforeninger mv.
  6. Forbedringer fra omverdenen – det er ikke mindst skærpet lovgivning og målrettet kontrol af færdselsforseelser. Ny teknologi vil i de kommende 5–10 år give politiet væsentlig bedre muligheder for automatisk kontrol af risikobetonet adfærd i trafikken.

Økonomi

Forvaltningen har ud fra Vejdirektoratets tal for omkostninger ved trafikuheld beregnet, at planens mål om 110 færre dræbte og alvorligt tilskadekomne om året i 2020 vil give en besparelse for samfundet på 415 mio. kr. pr år. Samtidig vurderer forvaltningen, at Københavns Kommunes udgifter til at gennemføre trafiksikkerhedsplanen vil være 200 mio. kr. fordelt over årene 2013-2020.

Realisering af Trafiksikkerhedsplanens initiativer forudsætter nye budgetbevillinger.

Videre proces

For hvert handlingstema i Trafiksikkerhedsplanen vil forvaltningen udarbejde konkrete handlingsnotater for indsatserne. Disse handlingsnotater vil blive forelagt Teknik- og Miljøudvalget til godkendelse. 

Forvaltningen gennemfører en ekstern evaluering af program Sikre Skoleveje. Resultatet af evalueringen vil blive fremlagt til Teknik- og Miljøudvalgets orientering inden sommerferien 2013.


         Pernille Andersen

                                                                  /Niels Tørsløv

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 15. april 2013:

Der blev stemt om indstillingen:

For indstillingen stemte 6 udvalgsmedlemmer: A, F, Ø

Imod indstillingen stemte 2 udvalgsmedlemmer: C, I

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme

Indstillingen blev godkendt.

 

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance deler målet om at nedbringe antallet af dræbte og alvorligt tilskadekomne i trafikken. Vi savner fokus på tiltag, der kan bidrage til, at bløde trafikanter overholder vigepligt og færdselslovens øvrige regler. Vi kan ikke på det foreløbige grundlag forpligte os til at anvende 200 mio kr på diverse ikke specificerede tiltag. Vi kan ikke støtte indsnævring af vejene eller yderligere hastighedsnedsættelser på det overordnede vejnet”

Til top