ITS, trafikledelse og grøn mobilitet
Teknik- og Miljøudvalget skal godkende igangsættelse af arbejdet med ITS, trafikledelse og grøn mobilitet samt anbefale frigivelse af midler til første fase af programmet.
Indstilling og beslutning
1. at Teknik- og Miljøudvalget godkender igangsættelse af første fase af programmet for ITS, trafikledelse og grøn mobilitet, jf. bilag 1
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at der frigives en anlægsbevilling på 6,75 mio. kr. (2013 p/l) til udvikling af programmet, herunder pilotprojekter for ITS, trafikledelse og grøn mobilitet fordelt med 1,75 mio. kr. i 2013 og 5,0 mio. kr. i 2014. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøforvaltningens bevilling Ordinær anlæg, funktion 2.28.23.3.
Problemstilling
Ved Budget 2013 indgået mellem Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance blev det aftalt at afsætte midler til initiativet om Grøn mobilitet – Intelligent Trafikledelse (ITS) i Københavns Kommune (citat fra aftaleteksten):
Grøn mobilitet – Intelligent Trafikledelse
Intelligent trafikledelse kan optimere trafikken i København og dermed imødegå trængselsproblematikken og samtidig reducere CO2 udledningen. Intelligent trafikledelse understøtter dermed Københavns visioner om grøn vækst og grøn mobilitet. Parterne er enige om, at intelligent trafikledelse blandt andet skal opnås gennem følgende initiativer. Udarbejdelse af en samlet plan for trafikledelse, der har til formål at systematisere hvor man med størst effekt for busser, biler og cyklister. Optimering af signalanlæg, der sikrer bedre trafikafvikling for busser og tung trafik. Etablering af trafikledersystem, der sikrer effektiv og glidende trafikafvikling og sikrer koordination med bylivsarrangementer og understøtter hurtig indgriben ved trafikulykker.
Derfor afsættes: 2,0 mio. kr. i anlæg i perioden 2013, 28,0 mio. kr. i 2014 og 15 mio. kr. i hvert af årene 2015 og 2016.
Udvalget skal træffe beslutning om igangsættelse af første fase af arbejdet med ITS, trafikledelse og grøn mobilitet og frigive midler til dette arbejde.
Arbejdet med ITS, trafikledelse og grøn mobilitet skal ses i tæt sammenhæng med indsatsen for genopretning af trafiklys, som der i Budget 2013 desuden blev afsat 33 mio. kr. til. Genopretning af trafiklys er den første fase af genopretningen af trafiksignaler fra ”Løft til Vejene”. Når den fase er gennemført, råder Københavns Kommune over en ny, moderne server til trafikovervågning og trafikledelse, nye eller opgraderede styreapparater på alle vigtigste indfaldsveje, på de vigtigste A og S buslinjer og de vigtigste cykelruter samt internetbaserede kommunikationsforbindelser mellem de enkelte kryds og den centrale server.
Genopretning af signalanlæggene giver Københavns Kommune helt nye muligheder for at at optimere trafikken (fodgængere, cyklister, busser og biler) og arbejde med intelligente løsninger i forhold til byens overordnede, grønne trafikpolitiske målsætninger. Samtidig vil ITS investeringerne i Københavns Kommune imødekomme nogle af de forventninger, der er rejst i regi af Trængselskommissionen.
Løsning
Det overordnede formål med programmet for ITS, trafikledelse og grøn mobilitet er at bidrage til Københavns Kommunes mål om at reducere CO2-udledningen med 25.000 tons inden 2025. Desuden skal programmet skabe værdier sammen med kommunens andre investeringer i ny teknologi og innovation, herunder bidrage til ”Smart City” koncepter i form af trafikmålinger og datafangst.
ITS aktiviteterne gennemføres indenfor følgende fem indsatsområder, som er nærmere beskrevet i bilag 1:
- Samlet plan for trafikledelse
- Monitering af trafikledelse
- Optimering af signalanlæg
- Etablering af et trafikledelsescenter
- ECO-driving (fx færre stop for lastbiler)
Første fase: Trafikledelsesplan og pilotprojekter (til marts 2014)
I den første fase af programmet udarbejder Teknik- og Miljøforvaltningen en trafikledelsesplan for hele Københavns Kommune. Trafikledelsesplanen styrer og optimerer trafikafviklingen på det strategiske vejnet i byen. I denne fase gennemføres desuden en projektkonkurrence i henhold til EU-direktivets udbudsform for at indhente de nyeste og teknologisk bedst mulige ITS-løsninger, som markedet kan tilbyde.
- Forsøg med lastbiltrafik (eco-driving)
- Forsøg med mere præcis detektering af cyklister i signalregulerede kryds
- Forsøg med programmering af trafiksignalerne til store arrangementer i byen. Det kan for eksempel ske i forbindelse med det planlagte verdensmesterskab i halvmaraton i København i 2014
- Forsøg med at sikre bedre regularitet for busser
Gennemførelse (april 2014 – juli 2016)
Implementeringen af programmet ITS, trafikledelse og grøn mobilitet forventes i høj grad at blive inspireret af projektkonkurrencen. Forvaltningen vil i foråret 2014 fremlægge en samlet plan for implementering af programmet for Teknik- og Miljøudvalget med anbefaling til Borgerrepræsentationen om at frigive den resterende del af bevillingen.
Evaluering og forankring (august 2016 – december 2016)
ITS, trafikledelse og grøn mobilitet er et område, hvor forvaltningen forventer en hastig teknologisk udvikling og udnyttelse af nye grønne partnerskaber med virksomheder og forskningsinstitutioner. Det er derfor også en del af programmet, at erfaringerne evalueres og giver input til, hvordan ITS og trafikledelse kan gavne forvaltningens fremtidige drift.
Der er ikke konsekvenser for parkering i pilotprojekterne.
Økonomi
Borgerrepræsentationen afsatte 60 mio. kr. (2013 p/l) til ITS, trafikledelse og grøn mobilitet i budgetaftalen for 2013 (Æ289), heraf er 0,25 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. Med denne indstilling ønskes der frigivet 6,75 mio. kr. (2013 p/l) til udvikling af pilotprojekter for ITS, trafikledelse og grøn mobilitet. Bevillingen skal fordeles med 1,75 mio. kr. i 2013 og 5,0 mio. kr. i 2014. Den samlede frigivne bevilling udgør således 7 mio. kr. (2013 p/l):
Udgifterne fordeler sig på følgende måde:
- Pilotprojekter, signaloptimering og eco-driving (lastbiler og busser): 3,8 mio. kr.
- Dataindsamling, simulering og overvågning af trafik: 0,8 mio. kr.
- Projektkonkurrence under EU-direktivet udbudsform: 1,8 mio. kr.
- Ekstern rådgivning 0,6 mio. kr.
De forventede udgifter til ekstern rådgivning, internt lønforbrug og anlæg fremgår af tabellen nedenfor.
Udgifter, 1.000 kr. (2013 p/l) |
2013 |
2014 |
I alt |
Ekstern rådgivning |
400 |
200 |
600 |
Internt lønforbrug |
0 |
0 |
0 |
Anlæg af projektet |
1.600 |
4.800 |
6.400 |
Total |
2.000 |
5.000 |
7.000 |
Videre proces
Forvaltningen forventer at fremlægge en samlet plan for implementering af programmet for Teknik- og Miljøudvalget med anbefaling til Borgerrepræsentationen om at frigive den resterende del af bevillingen i april 2014. Forvaltningen udarbejder desuden en gang om året en rapport om status og fremdrift til orientering i Teknik- og Miljøudvalget.
Pernille Andersen
/Niels Tørsløv
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 15. april 2013:
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet.