Mødedato: 15.04.2013, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Justering af nuværende praksis for tilladelse til udendørsservering

Teknik- og Miljøudvalget skal godkende Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til en justering af den nuværende praksis i forhold til at fremlægge ansøgninger for Teknik- og Miljøudvalget om nedlæggelse af parkeringspladser til fordel for udendørsservering.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der foretages en justering af praksis, der indebærer, at der kan gives tilladelse til udendørsservering på vejarealer i de tilfælde, hvor ansøgningen knytter direkte fysisk an til eksisterende tilladelse til udendørsservering på vejarealet, og hvor en udvidelse af den eksisterende ordning ikke vil medføre væsentlige trafikale gener.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget har på mødet den 4. februar 2013 bedt om en indstilling, som kan danne baggrund for en drøftelse af muligheder og udfordringer ved at nedlægge parkeringspladser til fordel for udendørsservering. Kernen i problemstillingen er afvejningen mellem mulighederne for på den ene side at udvikle bylivskvaliteter til glæde for både borgere, der nyder at bruge de offentlige rum, og virksomheder, der driver forretning her, og på den anden side hensynet til at borgere og erhvervsdrivende kan parkere i nærheden af bolig eller arbejdssted. Teknik- og Miljøforvaltningen har på den baggrund udarbejdet et forslag til en justering af den nuværende praksis for tilladelse til udendørsservering på vejarealer.

Løsning

Nedenfor redegøres for mulighederne indenfor den nuværende praksis, konsekvenser og muligheder ved en ændret praksis samt sammenhængen med den gældende parkeringsaftale P-aftale 2011.

Nuværende praksis
Praksis for tilladelse til udendørsservering er, at denne skal stå på fortovet langs restaurantens facade således, at der er passage for fodgængere. Hvis fortovet er meget bredt, eller hvis restauranten grænser op til et torv, kan den placeres på en ’ø’ længere fra facaden. Et mindre antal restauranter har igennem mange år haft tilladelse fra kommunen til, at udendørsservering kan foregå fra vejarealet ved, at der med brug af supplerende byudstyr eller afspærring, midlertidigt i sommersæsonen, nedlægges et antal parkeringspladser. Dette gælder for et mindre antal restauranter langs Christianshavns Kanal og en restaurant på Frederiksholms Kanal. Under hvilke nærmere omstændigheder disse tilladelser er givet i første omgang, ligger så langt tilbage, at det ikke har været muligt at fremskaffe materiale herom, men praksis har siden været at forny disse tilladelser i det omfang, restauratøren ønskede det.

Det blev i overførselsaftalen for 2012 og i budget 2013 aftalt, at der ikke længere skulle betales afgift for udendørsservering. En evalueringsrapport om afgiftsfritagelse for udendørsservering er under udarbejdelse og vil blive forelagt for Teknik- og Miljøudvalget på et senere tidspunkt.

Med de store parkeringsaftaler i København i 2005 og siden i 2009, kom der et øget fokus på parkeringsproblematikken. Siden 2005 har praksis generelt været at afslå restauranters ønsker om yderligere at nedlægge parkeringspladser til fordel for udendørsservering.

Det eneste eksempel på en undtagelse fra ovenstående er i Viktoriagade, hvor man fra 2009, på baggrund af en arbejdsgruppe bestående af lokale beboere, virksomheder, kommunen, brandvæsnet og politiet ville forsøge at komme lokal handel med narkotika og udbredt utryghed i gaden til livs ved hjælp af øget byliv i form af udendørsserveringer. Den lokale forankring og opbakning, samt det problemløsende element var afgørende for, at projektet blev tilladt. Desuden var det muligt at omplacere de parkeringspladser, der blev inddraget. Indsatsen vurderes at være en succes, hvorfor tilladelsen årligt forlænges..

Ved større trafik- og byrumsomlægninger opstår der desuden til tider muligheder for at restauranter kan udvide udendørsserveringen på et areal, der tidligere var vejareal. Den endelige tilladelse til at benytte dele af vejarealet til udendørsservering, kan imidlertid kun gives med samtykke fra Politiet. I færdselslovens § 92, stk. 1, bestemmes det nemlig, at vejbestyrelsen for en offentlig vej med samtykke fra Politiet kan træffe færdselsmæssige bestemmelser, som indvirker på vejens udnyttelse.

Parkeringsaftalen
P-aftale 2011 omhandler anlæggelse af i alt 1726 parkeringspladser i Blå betalingszone (dvs. de indre brokvarterer), og indebærer en fortsættelse af princippet om, at nedlæggelse i Blå zone skal erstattes i forholdet 1:1 Aftalen forholder sig ikke til nedlæggelser i Rød og Grøn betalingszone. Praksis er, at sker nedlæggelsen efter ønske fra en privat part, skal udgifter til etablering af erstatningspladser afholdes af disse efter skadevolderprincippet. Den private part skal således bidrage til at finansiere etablering af en erstatningsplads. Princippet gælder ved vejændringer, hvor fx boligforeninger, restauratører eller lignende får lov at forskønne gaden udover de planer kommunen iværksætter. Er nedlæggelsen foranlediget af kommunen, findes finansieringen i de afsatte midler i P-forliget eller som led i finansieringen af selve anlægsprojektet.

I Grøn og Rød zone (dvs. Indre By) findes ingen bestemmelse i P-aftale 2011 vedr. erstatningspladser. Vedtager Borgerrepræsentationen at nedlægge parkeringspladser i disse zoner, medfører det derfor et indtægtstab i form af mindre indtægt fra betalingsparkering. Indtægtstabet dækkes af midler afsat i en pulje i forbindelse med overførselssagen. Puljen indeholder kun midler til allerede vedtagne projekter, og evt. nye p-pladsnedlæggelser i Rød og Grøn zone vil derfor skulle vedtages under forudsætning af, at puljen opskrives i forbindelse med førstkommende budgetforhandling.

Forslag til justering af praksis
Københavns Erhvervsservice modtager årligt ca. 20-30 henvendelser fra restauranter, der ønsker at nedlægge parkeringspladser for at udvide udendørsserveringen. Det er Københavns Erhvervsservices vurdering, at dette antal vil stige markant, hvis der generelt ændres praksis, således at disse ansøgninger efterkommes. Dette gør sig især gældende i Indre By. Det er forvaltningens vurdering, at afskaffelsen af afgiften for udendørsservering vil få antallet af ansøgninger til at stige yderligere.

På den baggrund anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at den nuværende praksis for tilladelser til udendørsservering på vejarealer fremadrettet justeres, således at der kan gives tilladelse til udendørsservering på vejarealer i de tilfælde, hvor ansøgningen knytter direkte fysisk an til eksisterende tilladelse til udendørsservering på vejarealet, og hvor en udvidelse af den eksisterende ordning ikke vil medføre væsentlige trafikale gener og det i Blå zone vil være muligt at etablere erstatningsparkeringspladser. En sådan justering af praksis indebærer således en begrænsning i omfanget af eventuelle nye tilladelser til udendørsservering, som samtidig indebærer nedlæggelse af parkeringspladser.

I de tilfælde hvor en udvidelse af tilladelsen til udendørsservering på vejarealet medfører nedlæggelse af parkeringspladser i Blå zone og sker efter ønske fra en privat part, indebærer skadevoldeprincippet, at den private part skal finansiere udgifterne til en etablering af en erstatningsplads (jf. ovenfor). I Blå betalingszone udgør udgifterne til etablering af en erstatningsplads ca. 50.000 kr. Forvaltningen vurderer, at der vil være tale om forholdsvis få tilfælde, hvor princippet vil finde anvendelse.

Det bemærkes, at nedlæggelse af parkeringspladser for at skabe plads til udendørsservering kan kun ske efter samtykke fra Politiet (jf. ovenfor).

Økonomi

Ved godkendelse af indstillingen er der i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.

Vedtages der i fremtiden nedlæggelse af parkeringspladser, vil det have økonomiske konsekvenser, idet kommunen vil få et indtægtstab for hver parkeringsplads der nedlægges. For Rød zone udgør det kr. 50.000 om året, for Grøn zone udgør det kr. 14.000 om året. Håndteringen af de økonomiske konsekvenser vil ske i de førstkommende budgetforhandlinger.

I Blå Zone gælder princippet om, at der skal skaffes erstatningspladser. Det vurderes, at omfanget af nedlæggelser af parkeringspladser i Blå zone som følge af en eventuel justering af den nuværende praksis for tilladelser til udendørsservering vil være minimalt. Nedlægges parkeringspladsen efter ønske fra en privat part, vil den private part efter skadevolderprincippet skulle finansiere en erstatningsplads.

Videre proces

Hvis Teknik- og Miljøudvalgets drøftelse giver anledning til en praksisændring for fremlæggelse af ønsker om nedlæggelse af parkeringspladser, vil Teknik- og Miljøforvaltningen tage dette til følge.

 

         
                Pernille Andersen

                                                                  /Janus Krarup

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 15. april 2013:

Indstillingen blev godkendt.
Til top