Røgfrie strande i København
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag om at indføre røgfrit miljø på byens strande.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der etableres røgfrie strande, som beskrevet i løsningsafsnittet.
- at der hermed at gjort op med 'Medlemsforslag om røgfrie strande i København' stillet af Socialistisk Folkeparti på Borgerrepræsentations møde den 29. oktober 2020 (bilag 2).
Problemstilling
Borgerrepræsentation vedtog den 29. oktober 2020 medlemsforslag fra Socialistisk Folkeparti om indføring af røgfri strande. Det blev på mødet besluttet, at Teknik- og Miljøforvaltningen, med inddragelse af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, skulle udarbejde forslag til politisk behandling om at indføre røgfrie strande i Københavns Kommune på samme vilkår som det kendes fra byens offentlige legepladser.
Løsning
Siden 2013 er der på byens offentlige legepladser blevet skiltet med henvisning til, at der på legepladserne er et røgfrit miljø. Der er ikke tale om et rygeforbud, men en henstilling om et røgfrit miljø, som ikke kan håndhæves af hverken politi eller andre myndigheder. På baggrund af henstillingen om røgfrit miljø er det Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at der opleves mindre røg på byens legepladser. Der er dog ikke foretaget konkrete undersøgelser af udviklingen. Teknik- og Miljøforvaltningen har undersøgt muligheden for at indføre den samme henstilling til et røgfrit miljø på byens strande suppleret med etablering af rygezoner i en overgangsperiode. Kommunen drifter i dag to strande, Amager Strandpark og Svanemøllen Strand, og den kommende Valby Strand åbner i 2021.
Amager Strandpark
Amager Strandpark er byens største strand. Forvaltningen vurderer, at der med fordel kan etableres midlertidige rygezoner fordelt rundt omkring i strandparken i tilknytning til indførelsen at et røgfrit miljø. Rygezonerne vil blive afgrænset på en måde, der passer ind i parkens eksisterende udtryk og indeholde askebægre og borde-/bænkesæt. Etableringen af rygezoner vurderes ikke at kræve dispensationen fra fredningen af parken. Ved indgangen til strandparken vil der blive skiltet med, at strandene er røgfrit miljø, og at rygningen henvises til de afmærkede rygezoner i parken. På det vedlagte kortbilag fremgår forvaltningens forslag til, hvor de 11 rygezoner kunne placeres (bilag 3). Den endelige placering af rygezonerne vil dog skulle tilpasses gennem en høring med interessenterne i parken, herunder Parkbrugerrådet, Kultur- og Fritidsforvaltningen, som drifter Helgoland, samt relevante erhvervslejere, der ligger i nærheden af de foreslåede rygezoner, med henblik på at undgå røggener i forbindelse med udeservering og lignende. Rygezonerne vil ligeledes blive evalueret efter første år med henblik på om de kan nedlægges eller de med fordel kan fastholdes.
Svanemøllen og Valby Strand
Svanemøllen Strand ligger ud til et offentligt vejareal og pladsen på stranden er meget begrænset, mens indgangen til Valby Strand sker via Valbyparken. Forvaltningen foreslår derfor, at der ikke etableres deciderede rygezoner på de to strande, som det er foreslået for Amager Strandpark. I stedet vil der blive henvist til, at rygning kan foregå på det offentlige vej- og parkareal, som grænser op til strandene. Ved indgangen til strandene vil der, sammen med skiltningen om et røgfrit miljø, blive opsat ekstra affaldskurve og askebæger, så det er muligt at komme af med cigaretter med mere. I bilag 4 og 5 illustreres, hvor forvaltningen foreslår skiltningen placeret, og hvor det røgfrie miljø skal etableres. Forvaltningen vil gå i dialog med lokaludvalgene i de to områder i forhold til den endelige placering og opsætning.
Øvrige tiltag
Forvaltningen har de senere år uddelt strand/lommeaskebærer på strandene om sommeren, for at mindske mængden af henkastet skod. Ved etablering af strande med et røgfrit miljø vil forvaltningen ophøre med at uddele lommeaskebægerne for at understrege, at rygning ikke bør foregå på selve stranden.
Økonomi
For at kunne etablere et røgfrit miljø på byens strande skal der opsættes en række skilte, samt ekstra affaldskurve med askebæger ved indgangen til strandene. Derudover skal der etableres rygezoner med en fysisk afgrænsning, samt opsættes borde-/bænkesæt, affaldskurve og askebæger. Forvaltningen vurderer, at etableringen af forslaget om et røgfrit miljø på byens tre strande vil koste 0,3 mio. kr. i etablering, og 0,2 mio. kr. i efterfølgende afledt drift. Dette i forhold til et øget renhold af rygezonerne, tømning af affaldskurve og askebægre samt vedligehold af de opsatte skilte. Forslaget vil ikke kunne finansieres inden for forvaltningens eksisterende ramme, og der vil derfor skulle findes finansiering og bestilles budgetnotat til de kommende budgetforhandlinger, hvis forslaget skal realiseres.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen, hvis der bliver fundet midler til etablering af et røgfrit miljø på Københavns strande i forbindelse med Budget 2022, kunne etablere tiltagene i foråret 2022.
Søren Wille
/Nikolaj Hvingtoft Hansen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. marts 2021
Sagen blev udsat.