Mødedato: 15.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Opdatering af badevandsvarslingssystemet

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til ændringer, der opdaterer og forbedrer badevandsvarslingssystemet, så der kan oprettes flere badesteder.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen implementerer ændringer i varslingssystemet for badevand, så der kan oprettes flere badesteder og systemet bliver digitalt. 
  2. at sikkerhedsafstanden mellem overløb og badesteder reduceres fra 200 meter til 180 meter på baggrund af konkrete vurderinger.
  3. at badestederne åbnes syv timer efter systemet har sagt god for badning mod 12 timer i dag.
  4. at badevandsvagterne afvikles fra 2022.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med overførselssagen 2019-20 (BR 14. maj 2020), at Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle opdatere varslingssystemet for badning i Københavns Havn.

Formålet var at sikre, at systemet efter opdateringen skal kunne håndtere et stigende antal badesteder og samtidig sikre, at det fortsat sker på den samme sundhedsmæssigt forsvarlige måde. Opdateringen har indflydelse på den nødvendige sikkerhedsafstand mellem overløb og badested, på åbning af badesteder efter overløb og på anvendelsen af badevandsvagter ifm. varsling ved forurening.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen fører tilsyn med badevandet på badestederne for at sikre, at vandet ikke er forurenet og er desuden ansvarlig for, at de badende varsles ved forurening ligesom forvaltningen har kontrakten med den operatør, som driver selve varslingssystemet. Kultur- og Fritidsforvaltningen opretter og driver badestederne, herunder varslingsstanderne.

Det nuværende varslingssystem er snart 20 år gammelt, og det er afhængigt af badevandsvagter ifm. varsling ved forurening. Dertil blev det udviklet til at kunne håndtere få badesteder og med Københavns Kommunes 13 badesteder, samt ønske om flere badesteder, er den maksimale kapacitet for dette system nået.

Derfor er der brug for at implementere et nyt digitalt varslingssystem for badevand, så der kan oprettes flere badesteder. I overførselssagen 2019-2020 (BR 14, maj 2020) blev afsat 1 mio. kr. som led i en sag om at oprette flere badesteder og til at opdatere varslingssystemet. På denne baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i 2020 gennemført et projekt for at opdatere varslingssystemet. 

Det nye digitale system er mere sikkert, da det er væsentligt hurtigere, mere stabilt og har opdaterede data om overløb mv., så det ikke er nødvendigt med badevandsvagter til at sætte flag mv. Desuden er der sat nye fysiske signaler op på badesteder og udarbejdet forslag til, hvordan man kan afholde svømme events uden for badestederne. 

Det væsentligste resultat er, at systemet ikke længere sætter en begrænsning for, hvor mange badesteder, der kan oprettes i havnen. 

Dertil er det vurderet, om det er muligt at etablere flere badesteder tættere på overløb og begrænse den tid badestederne holdes lukket efter en forurening, uden at der gås på kompromis med sundhedsforhold.

Forslagene til ændringer er derfor, at:
  • afstanden mellem overløb og badesteder kan reduceres fra 200 meter til 180 meter, på baggrund af konkrete vurderinger. 
  • badestederne åbnes 7 timer efter systemet har sagt god for badning mod 12 timer i dag.
  • badevandsvagterne afvikles fra 2022, hvilket betyder et økonomisk krav om varslingsskilt m. lampe til de privatdrevne badesteder og at events skal betale for varsling under events.
Reduktion af sikkerhedsafstand
Der er stadigvæk behov for en sikkerhedsafstand mellem et kloakoverløb og et badested. Afstanden skal være tilstrækkelig stor, så de badende ser varslingen og kan komme op ad vandet, inden en forurening når badestedet. Det er vurderet, om denne afstand kan reduceres fra de 200 meter, som fremgår af kommunens spildevandsplan. 
Varslingen er gjort mere synlig gennem opsætning af flere varslingsskilte samt røde lamper, der blinker ved forureninger. Varslingstiden er nu maksimalt 20 minutter. Det svarer til den tid badevagterne skulle bruge til at varsle, men som ikke længere er nødvendige i forhold til varslingen. 
 
Varslingstiden indgår som nævnt i den gældende spildevandsplan, som fastlægger, at der som udgangspunkt skal være 200 meter mellem overløb og badested. Forvaltningen vurderer, at denne afstand fremover kan reduceres til 180 meter, dels med den mere synlige varsling, dels fordi overløbene ofte sker ved kraftig regn, når der ikke bades og dels fordi der altid skal gennemføres en konkret vurdering ved de enkelte badesteder og i forhold til de konkrete overløb.
Det vil dels åbne for flere mulige badesteder og dels for udvidelse af eksisterende badesteder.
 
Åbning af badesteder efter overløb
Tidligere har Teknik- og Miljøforvaltningen ifm. et overløb holdt badestederne lukket op til 12 timer for at være sikker på, at forureningen er væk. Forvaltningen vurderer, at dette forsvarligt kan sættes ned til syv timer pba. optimering af det nye system samt erfaringerne fra det nuværende system.
 
Afvikling af badevandsvagter
I Københavns Kommune er der 11 badesteder, som kommunen driver, og to badesteder drevet af private aktører men med offentlig adgang (se bilag 3). 
Med det nye system er badevandsvagterne ikke nødvendige ved daglig drift. Det giver dog nogle andre udfordringer at afvikle badevandsvagterne.
 
Badevandsvagterne har ved overløb hidtil kontaktet de privatdrevne badesteder og bedt dem hejse rødt flag. Når badevandsvagterne afvikles, er det nødvendigt, at de privatdrevne badesteder opsætter varslingsskilt m. lampe, som kan kobles på kommunens system. Et skilt koster ca. 55.000 kr. ex. moms og har en årlig driftsudgift på ca. 12.000 kr. ex. moms.
Ligeledes foreslås det, at event-varsling gøres uafhængig af badevandsvagterne, ved at arrangørerne selv tilkøber sig varsling via operatør (op til 15.000 kr. per event). 
De øvrige mindre opgaver, som badevandsvagterne har løst udover at sætte flag, vil overgå til andet personale i forvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningerne igangsætte arbejdet med implementeringen og derved åbne op for flere bademuligheder i havnen.

 

Søren Wille
/Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. marts 2021

 

Sagen blev udsat.

Til top