Redegørelse om afregning af anlægsprojekter
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Intern Revision forestår udarbejdelse af redegørelsen om Teknik- og Miljøforvaltningens interne afregning af anlægsprojekter.
Problemstilling
På mødet den 30. november 2020 behandlede Teknik- og Miljøudvalget en sag til orientering om budgetudfordring i Teknik- og Miljøforvaltningens interne afregning af anlægsprojekter, jf. bilag 2.
Af orienteringen fremgår, at Teknik- og Miljøborgmesteren har bedt om, at forvaltningen udarbejder en redegørelse, der afdækker hændelsesforløbet samt kommer med forslag til, hvordan lignende situationer undgås fremadrettet.
Teknik- og Miljøudvalget har tilkendegivet et ønske om, at Intern Revision forestår udarbejdelsen af redegørelsen, således at forvaltningen ikke undersøger sig selv.
Løsning
I overensstemmelse med Teknik- og Miljøudvalgets ønske har Teknik- og Miljøforvaltningen bedt Intern Revision om at overtage ansvaret for redegørelsen.
Indholdet af redegørelsen forventes at indeholde en gennemgang af forløbet omkring aflønningsmodellen fra det tidspunkt, hvor de økonomiske ubalancer opstår og frem til i dag, herunder om gældende bevillings- og regnskabsregler er blevet overholdt.
Herudover skal redegørelsen sikre, at der er grundlag for at kunne vurdere evt. ansættelsesretlige konsekvenser. Den efterfølgende vurdering tilrettelægges og gennemføres i Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Koncern Service.
For at belyse ovenstående vil det være nødvendigt med fuld adgang til dokumenter, systemer og viden, som derfor fremfindes og stilles til rådighed af de relevante afdelinger og enheder i Teknik- og Miljøforvaltningen. Det kan ligeledes her være relevant at inddrage Koncern Service alt efter behov til fx systemhjælp, datavalidering eller sporbarhed i økonomisystemet.
Intern Revision kan selv tilrettelægge undersøgelsens omfang og bredde under hensyntagen til ovenfornævnte motivering og intentioner.
Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter derudover et arbejde, der på kort sigt skal sikre håndtering af den økonomiske ubalance i 2020 samt på længere sigt pege på fremadrettede tiltag, der sikrer en betryggende styring af administrative omkostninger til intern bygherreorganisation på anlægsområdet. Dette arbejde vil tage afsæt i redegørelsen fra Intern Revision.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske eller bevillingsmæssige konsekvenser.
Videre proces
Revisionsudvalget forventes på møde den 9. december 2020 at tage stilling til, om Intern Revision vil forestå udarbejdelsen af redegørelsen.
Redegørelsen forelægges Teknik- og Miljøudvalget efter den tidsplan, som Intern Revision udarbejder.
Søren Wille
/ Thomas Højlt
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2020
Jakob Næsager (C) forlod mødet under behandlingen af punktet på grund af inhabilitet.
Dansk Folkeparti fremsatte ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:
”at Københavns Kommunes interne revision opfordres til i samarbejde med kommunens eksterne revisionsfirma, Deloitte, at forestå undersøgelsen og sammen udarbejder redegørelsen til politikerne.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 1 stemme mod 8. 1 medlem undlod at stemme.
For stemte: O.
Imod: A, B, F, Ø og Å.
Undlod at stemme: V.
Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: O og V.
Finn Rudaizky (O) tilkendegav, at han i medfør af initiativretten, jf. kommunestyrelseslovens § 11 ønsker at indbringe sagen til afgørelse i Borgerrepræsentationen.
Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”For partierne er det vigtigt, at der er transparens og fuld tillid til forvaltningen og det kommende arbejde med redegørelsen om afregning af anlægsprojekter, og på baggrund af den juridiske vejledning af udvalget ser vi ikke grundlag for at kunne sige, at forvaltningen, direktionen eller borgmesteren er inhabile på nuværende tidspunkt.”