Mødedato: 14.12.2020, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Dispositionsforslag for Harrestrup Å i Vigerslevparken, Valby

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til dispositionsforslaget for Harrestrup Å i Vigerslevparken, hvorefter forvaltningen igangsætter den videre projektering og VVM-redegørelse.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at dispositionsforslag for Harrestrup Å i Vigerslevparken danner grundlag for den videre projektering og miljøvurdering (VVM), jf. bilag 4.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 21. september 2017 at sammenlægge projekterne om naturgenopretning af Harrestrup Å i Vigerslevparken og om skybrudshåndtering i Vigerslevparken og Harrestrup Å.

Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til dispositionsforslag for naturgenopretning og skybrudshåndtering samt igangsætte en miljøvurdering (VVM).

Løsning

Dispositionsforslag

Projektområdet strækker sig fra Hvidovre Station i nord til udløbet til Kalveboderne i syd. Det er en strækning på ca. 4 km, jf. bilag 2. Med dette projekt vil naturforholdene i åen forbedres, og de omkringliggende områder vil blive sikret imod oversvømmelser fra åen. Projektet indgår i den fælleskommunale ”Kapacitetsplan 2018” (TMU 29. april 2019), hvor de ti kommuner og forsyninger i Harrestrup Ås opland sammen har forpligtet sig til at sikre åen og arealerne omkring, så de kan bruges til at opmagasinere regnvand ved skybrud.

Bygge- og Planudvalget i Hvidovre Kommune blev den 30. november 2020 orienteret om projektet, da en mindre del af projektet er placeret i Hvidovre og vil berøre midlertidig ekspropriation under anlægsarbejdet. I Københavns Kommune berøres private matrikler langs åen ikke i projektet. Projektforslaget forelægges Hvidovre Kommune samtidig med, at Teknik- og Miljøudvalget får det forelagt til godkendelse forventet primo 2022.

Naturgenopretning

Harrestrup Å er gennem tiden blevet rettet ud og gravet dybere og ombygget af flere omgange. I takt med byudviklingen har åen fået karakter af åben kloak med flisebelagte sider. Da åen omkring 1990 igen fik status som vandløb, indebar det dog ikke fjernelse af flisebelægningen og genopretning af åens fysiske udformning. Københavns Kommune er i kraft af EU's Vandrammedirektiv og de nationale vandområdeplaner forpligtet til at sikre god økologisk tilstand i åen senest 31. december 2027. Projektet skal sammen med andre tiltag, fx de involverede ti kommuners spildevandsplaner, sikre, at Harrestrup Å kan opnå dette.

Som led i naturgenopretningen fjernes fliserne fra åen, åens udformning ændres, så åen ved normal vandstand løber i en smallere rende, som slynges i bunden af en bredere fordybning i det eksisterende vandløb (vandløbsprofil). Dette forbedrer levesteder for dyr og planter og sikrer en bedre vandføring selv i tørre perioder. Når der løber mere vand i åen kan vandet fylde op i det bredere vandløb (dobbeltprofil) jf. bilag 5.  Det bredere vandløb udnyttes til at etablere bedre adgang til åen via stier langs åen, og der etableres flere forbindelser på tværs af åen med nye broer. På en strækning mellem Åhaven og Stakhaven jf. bilag 4C, vil der blive anlagt et delta i åen, hvor åen får lov at brede sig ud, og der dannes fire fugleøer. Disse tiltag vil skabe bedre levesteder for smådyrsfauna, insekter, fisk, fugle og andre dyr og planter som havørred i og langs åen.

Skybrudshåndtering

For at skabe synergi mellem naturgenopretningsprojekt og skybrudshåndtering har forvaltningen arbejdet på at skabe en samlet løsning, hvor det udvidede å-profil kan anvendes til trampesti ved normal vandstand i Harrestrup Å, men samtidig kan sikre transport af store mængder vand i tilfælde af et skybrud. Parken indrettes med oversvømmelsesområder ved, at der på delstrækninger anlægges skybrudsmure, og terrænet reguleres og hæves i parkens kanter, så de opnår en digefunktion. Vandet kan derved fastholdes i parken og ikke oversvømme infrastruktur, beboelse o.l. omkring parken, jf. bilag 4. Oversvømmelsesområderne indrettes, så vandet kan trække sig tilbage til åen, når der igen er plads. Parkens kanter udformes, så det fortsat er muligt at lede skybrudsvand fra Hvidovre og det vestlige Valby til områderne i og omkring åen

Træer

Inden for projektområdet er der registreret i alt 2.611 træer, som er over fem meter høje jf. bilag 6. Mange af de 2.611 træer er placeret langs med den flisebelagte å og i parkens kanter. For at kunne gennemføre projektet, er det nødvendigt at ændre på terrænet omkring åen for at udvide vandføringsevnen og forbedre åens økologiske tilstand. Parkens smalle karakter gør det ikke muligt at indplacere åen og terrænreguleringer uden at påvirke træer i parken.

Det er forvaltningens ambition at bevare så mange træer som muligt, men det vurderes, at det kan være nødvendigt at fælde op til 500 træer, hvoraf mange af træerne er en del af et buskads. Ca. 60 % af træerne, der fældes, har en diameter på under 20 cm. I alt fældes 44 store solitære træer med en diameter på over 50 cm jf. bilag 6. Den foreløbige artsvurdering og træregistrering fremgår af bilag 6. Forvaltningen vurderer, at hvis 50 % eller mere af træernes rodnet (drypzonen) påvirkes af anlægsarbejdet, kan træerne ikke overleve og skal derfor fældes.

Fældede træer erstattes med arter, der bidrager til en øget biodiversitet og med hjemlige arter. Da det ikke er muligt at plante så store træer, som nogle af dem, der fældes, øges antallet af træer i parken. Erstatning af træer vil blive planlagt på baggrund af de fældede træers art og alder i overensstemmelse med Københavns Kommunes træpolitik (BR 1. november 2018). Projektets økonomi er dog fastlagt før træpolitikken er vedtaget, så træpolitikkens krav om erstatning af træer ud fra en værdisætning vil udfordre den oprindelige økonomi i projektet, og det kan ligeledes være svært at finde egnede steder til at plante de mange ekstra træer inden for projektområdet. Træernes placering og art bliver forelagt udvalget i forbindelse med godkendelse af projektforslaget.

Der vil blive udarbejdet et træregnskab, der redegør for hvert træ, som foreslås fældet. For hvert træ foretages en vurdering af, om det er muligt at bevare træet eller dets biologiske værdi. For at bevare træernes biologiske værdi, bliver der i projektet arbejdet med at bevare så mange af de eksisterende træer som muligt, ligesom der arbejdes med, at dele af træerne kan blive stående med svækket vækst, væltet eller stå som stammer og fortsat være vigtige levesteder for insekter, fugle, flagermus og svampe i området jf. bilag 6.

Der er i forbindelse med projektet registreret 500 træer, der er potentielle levesteder for flagermus. Af dem forventes 62 at være nødvendige at fælde. Forvaltningen vil i den videre proces indarbejde afværgeforanstaltninger for at sikre, at flagermusbestanden kan opretholdes. Fældning af træer med flagermus kræver særskilt tilladelse fra Miljøstyrelsen.

Myndighedsforhold

Projektet er underlagt kravet om screening ift. behovet for en miljøvurdering (VVM) i miljøvurderingsloven, og projektet har efter en dialog med VVM-myndigheden anmodet om igangsættelse af en VVM-proces, der skal belyse væsentlige miljømæssige forhold. Som en del af miljøvurderingen vil der minimum være to offentlige høringsperioder, hvor Valby Lokaludvalg, interesseorganisationer samt offentligheden inviteres til borgermøder omkring projektet.

Forvaltningen arbejder ikke med alternativer til de planlagte tiltag i projektet, da projektet er et resultat af flere års planlægning med henblik på at opnå et helhedsorienteret og omkostningseffektivt projekt, der kombinerer skybrudssikring og naturgenopretning. Miljøkonsekvensvurderingen vil beskrive en referencesituation, hvor projektet ikke gennemføres, det vil dog bryde med Kapacitetsplanen og aftalen med de 9 andre kommuner, og det vil heller ikke forbedre den økologiske tilstand i Harrestrup Å ved at fjerne fliser.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Der er i budgetterne 2011 (A, B, C og F) (BR 7. oktober 2010), 2012 (A, B, C, F, I, O og V) (BR 6. oktober 2011), 2013 (A, B, F, I og Ø) (BR 4. oktober 2012) og 2014 (A, B, F, O og Ø) (BR 3. oktober 2013) i alt afsat 70,9 mio. kr. til naturgenopretning af Harrestrup Å i Vigerslevparken (BR 21. september 2017), og der er i projektpakke 2018 og projektpakke ’Igangsættelse af otte skybrudsprojekter’ afsat 118 mio. kr. til skybrudshåndtering i Vigerslevparken og Harrestrup Å (BR 22. juni 2017 og 22. august 2019). De to projekter er lagt sammen (BR 21. september 2017) og udføres samlet. Der er derved samlet set afsat 188,9 mio. kr. til projektet.

Videre proces

Miljøvurdering og miljøkonsekvensrapport

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispositionsforslaget, vil forvaltningen igangsætte høring i forbindelse med miljøvurderingen (VVM), som afsluttes primo 2021. Denne første høring vil danne grundlag for selve miljøkonsekvensrapporten. Teknik- og Miljøudvalget forelægges på den baggrund i anden halvdel af 2021 at sende miljøkonsekvensrapporten i offentlig høring. Efter denne høring kan Teknik- og Miljøudvalget træffe afgørelse på baggrund af miljøvurderingen af projektets væsentlige påvirkning af miljømæssige forhold ultimo 2021/primo 2022.

Projektering

Sideløbende med VVM-processen vil forvaltningen fortsætte projekteringen, så projektforslaget kan fremlægges politisk i forbindelse med den politiske godkendelse af afgørelse på miljøvurderingen og forslag om frigivelse af den resterende bevilling.

Anlægsarbejdet forventes udført i etaper fra 2023 til 2025.

I den videre proces vil forvaltningen undersøge potentiale for merværdi i Vigerslevparken i form af yderligere beplantning og opgradering af det eksisterende stisystem i parken. Forvaltningen forventer at fremlægge budgetnotat med forslag til sådanne byrumstilkøb i forbindelse med Budget 2022.

 

Søren Wille

                                            /Lone Byskov

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2020 

Sagen blev udsat. 

Til top