Mødedato: 14.12.2020, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Placering af billetsalg i Nyhavn til havnerundfart, Indre By

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til placering af billetsalg til havnerundfart i Nyhavn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med den anbefalede placering af et billethus på en udvidet anløbsbro, som er vist i bilag 2.
  2. at der dermed er gjort op med medlemsforslaget fra Det Konservative Folkeparti om billetsalg for havnerundfart i Nyhavn (bilag 4), behandlet af Teknik- og Miljøudvalget den 27. januar 2020.

Problemstilling

Forvaltningen har siden august 2019 været i dialog med ansøger, som driver Netto-bådene, om et nyt billethus i Nyhavn. Der skal findes en løsning for den fremtidige placering af billetsalget, fordi det eksisterende billethus på promenaden på Nyhavns sydside strider mod lokalplan nr. 512, Nyhavn og Gammelholm (BR den 22. januar 2015) bekendtgjort den 10. februar 2015. Ansøger har en besejlingsaftale i Nyhavn med By & Havn frem til 2037. 

På baggrund af et medlemsforslag stillet af Det Konservative Folkeparti, behandlede Teknik- og Miljøudvalget på udvalgsmødet den 30. marts 2020 indstilling om placering af billetsalg i Nyhavn til havnerundfart. Forvaltningen har på baggrund af udvalgets behandling samt dialogmøde med lokale interessenter arbejdet videre med en løsning, hvor billethuset placeres på en anløbsbro, som udvides.

Løsning

Forvaltningen har vurderet forskellige løsninger og indstiller, at der arbejdes videre med en løsning, hvor et billethus placeres på ansøgers anløbsbro, som udvides. Ansøger er positivt indstillet over for denne løsning. Et af kriterierne for vurderingen af de overvejede løsningsforslag har været at undgå dispensation fra lokalplanens bestemmelser om frie promenader langs Nyhavn til etablering af en bygning på kajkanten. Dette skyldes det hidtidige politiske ønske om at friholde kajkanter, og som for Nyhavn også fremgår af Byrumsstrategi for Nyhavnsområdet fra 2009. Desuden lægger forvaltningen vægt på hensynet til det historiske gaderum og til det bevaringsværdige kig mellem by og havn ved pladsen med Mindeankeret. Et oversigtsfoto over Nyhavn kan ses i bilag 3. 

Forvaltningen har den 8. oktober 2020 afholdt et dialogmøde med lokale foreninger for at få deres eventuelle bemærkninger til løsningen.  På mødet var følgende interessenter repræsenteret; Indre By Lokaludvalg, Stromma (som driver Canal Tours), Havnens Skibsreparationer A/S, Nyhavnsforeningen, By & Havn, Gammelholm Beboerforening og Skipperlauget. 

Bemærkninger fra dialogmødet kan opsummeres som følgende temaer:

  1. Anløbsbroens størrelse og placering, herunder billethusets placering og udseende
    Der var fokus på størrelsen af anløbsbroen og på broens og billethusets udseende, samt på om billethuset med fordel kan placeres i den ene ende af anløbsbroen. Indre By Lokaludvalg spurgte om billethuset kunne placeres anderledes, så broens dybde forbliver uændret.
  2. Besejlingsmæssige forhold 
    Nogle interessenter havde bemærkninger til de besejlingsmæssige forhold ved en større anløbsbro, fx at der skal tages højde for, at der er tilstrækkelig vendeplads for bådene.
  3. Miljømæssige hensyn ift. at bådene ikke står i tomgang
    Nogle interessenter bemærkede, at bådene nogle gange kører i tomgang, hvilket forurener, og at dette bør indgå i den fremadrettede løsning. 
  4. Ventende kunder på kajen
    Nogle interessenter, herunder Indre By Lokaludvalg, bemærkede, at kunderne til Netto-bådene vil forsamles oppe på kajen – hvor der er begrænset fortovsplads – når de venter på deres afgang. Dermed risikerer kunderne at stå i vejen for fx passerende cyklister. 
  5. Fælles løsning på Strommas anløbsbro
    Nogle interessenter udtrykte ønske om, at begge havnerundfarter samles ved Strommas anløbsbro. Indre By Lokaludvalg udtrykte, at de ville tage initiativ til et møde mellem Stromma og Netto-bådene mhp. at drøfte denne mulighed.  

Forvaltningen har i nedenstående forholdt sig bemærkningerne.

1) Anløbsbroens størrelse og placering, herunder billethusets placering og udseende
Havnens Skibsreparationer har tegnet et forslag til en ny anløbsbro med billethus, som fremgår af bilag 2. Billethuset til Netto-bådene placeres på Havnens Skibsreparationers anløbsbro på samme måde som Strommas billethus. Løsningen kræver ikke dispensation fra lokalplanen, da lokalplanen ikke gælder for vandareal. Fordelene ved løsningen er, at billethuset placeres tættere på vandet og dermed får en mindre dominerende placering i det historiske byrum. 
For at gøre plads til såvel billetsalg som på- og afstigning skal anløbsbroen udvides i dybde og længde. Med det foreløbige forslag udvides anløbsbroen til 42 meter i længden og til 4 meter i dybden. Broens eksisterende mål er 8 meter i længden og 2,8 meter i dybden. Anløbsbroens dybde afhænger af billethusets udformning og placering på broen, og broens længde er fastlagt ud fra besejlingsmæssige hensyn.

2) og 3) Besejlingsmæssige forhold, samt miljømæssige hensyn ift. at bådene står i tomgang
By & Havn har oplyst, at de på grund af de besejlingsmæssige og sikkerhedsmæssige forhold i Nyhavnskanalen har en interesse i, at anløbsbroen til Netto-bådene bliver udvidet, så der er mulighed for at lægge to både til anløbsbroen. Netto-bådenes besejlingsaftale vil samtidig kunne ændres, så den svarer til Strommas. Med en længere anløbsbro, hvor der kan fortøjes to både, vil det ifølge Havnens Skibsreparationer i højere grad være muligt at slukke motorerne ved af- og påstigning. By & Havn vurderer, at dybden af anløbsbroen ikke er et problem i forhold til besejlingen i Nyhavnskanalen. Forvaltningen bemærker, at der ifølge besejlingsaftalerne ikke må ske passage af en indad- og udadgående turbåd i det stykke af kanalen, som ligger inden for Nyhavnsbroen. Dette vil stadig være gældende. 
By & Havn vurderer desuden, at der med den foreslåede løsning fortsat vil være tilstrækkelig vendeplads, idet anløbsbroen foreslås forlænget mod Nyhavnsbroen. Vendepladsen er mellem Strommas broanlæg i bunden af Nyhavn og Netto-bådenes eksisterende anløbsbro. Nationalmuseet har oplyst, at man ikke længere ønsker at have skibe liggende på den pågældende kajstrækning i Nyhavn. Forvaltningen vil i det videre arbejde med sagen undersøge, om der er mulighed for at rykke anløbsbroen længere frem mod Nyhavnsbroen, så der bliver frigivet mere plads til, at bådene kan vende.

4) Ventende kunder på kajen
Havnens Skibsreparationer har oplyst, at det er vigtigt, at billethuset etableres på midten af anløbsbroen for at sikre gennemstrømningen af passagerer. Etableres billethuset i den ene ende af anløbsbroen, vil der ske opstuvning på broen, som vil være uhensigtsmæssig for driften, men også for passagerernes sikkerhed. Anløbsbroens størrelse gør det muligt for passagerne at opholde sig sikkert på broen. Samtidig reduceres antallet af passagerer på vejarealet, og der undgås trafikfarlige situationer bl.a. ved cykelstien (se bemærkningerne i bilag 5).

5) Fælles løsning på Strommas anløbsbro
Stromma driver Canal Tours og ejer anløbsbroen i bunden af Nyhavn. Stromma har oplyst, at de har svært ved at forestille sig, at der kan findes en løsning med et fælles anlæg for Canal Tours og Netto-bådene i Nyhavn. Det har været forsøgt i 2015 uden resultat. Indre By Lokaludvalg har oplyst, at de ikke foreløbig har mulighed for at indkalde rederierne til møde om en fælles løsning. Forvaltningen vurderer ikke, at anløbsbroen kan eksproprieres, da der ikke er hensyn til almenvellet, som kan begrunde ekspropriation.

Andre nødvendige tilladelser
Den indstillede løsning er afhængig af tilladelser fra andre myndigheder, og der kan derfor forekomme efterfølgende justeringer til løsningen. Fredningsnævnet for København skal give dispensation fra fredningen af Nyhavnskanalen, mens Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen skal give tilladelse til udvidelse og forlængelse af anløbsbroen. Byggetilladelsen til billethuset skal dog gives af Teknik- og Miljøforvaltningen. 

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt løsningsforslaget, vil forvaltningen arbejde videre med løsningen. 

Søren Wille
/Hans Christian Karsten

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2020 

Sagen blev udsat

Til top