Mødedato: 14.12.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Drift af belysning på private arealer

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, hvordan driften af gadebelysning på privatejede matrikler samt matrikler ejet af Københavns Ejendomme, fremover skal varetages.

Indstilling

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at driften af gadebelysning på matrikler med private ejere overleveres til ejerne selv forudsat, at der ikke er et særligt offentligt hensyn eller forpligtelse til at opretholde belysningen.
  2. at driften af udendørsbelysning på matrikler ejet af Københavns Ejendomme (KEjd), overleveres til KEjd.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen er, i forbindelse med fornyelsesprojekt af gadebelysning (Teknik og Miljøudvalget den 21. september 2015), blevet opmærksom på, at forvaltningen af historiske årsager har drevet belysning på en række matrikler, som Teknik- og Miljøforvaltningen ikke har ansvaret for at belyse.

Der er tale om 298 lokaliteter med i alt 3.102 armaturer, der ligger på arealer, som hverken er vejareal eller matrikel ejet af Teknik- og Miljøforvaltningen. Det strider imod lighedsprincippet (forfordelingsprincippet), at forvaltningen driver belysningen på disse steder.

Løsning

Forvaltningen ønsker at forholdene bliver udredt, så det er klart defineret, hvor Teknik- og Miljøforvaltningen fremover driver udendørsbelysning af hensyn til ejerforhold eller et offentligt behov.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil benytte følgende løsninger.

  1. På private matrikler, med særligt offentligt hensyn eller forpligtelse til at opretholde belysningen, vil Teknik og Miljøforvaltningen fortsat drive og forsyne belysningen. Det drejer sig om 122 lokaliteter med i alt 1.264 armaturer (kortbilag 2). Kriterierne for særligt offentligt hensyn eller forpligtelse er:
    1. Veje der indgår i det almindelige vejnet og derfor tjener et offentligt formål ift. færdsel.
    2. Stier og veje der skaber forbindelse mellem to offentlige rum (og hvor der dermed også vil være udefrakommende trafik).
    3. Havnearealer.
    4. Vejanlæg der ligger på ikke matrikulerede arealer.
    5. Arealer som har en driftsaftale med Teknik- Miljøforvaltningen på belægningsniveau.

  2. Teknik- og Miljøforvaltningen overleverer driften af gadebelysningen til de private grundejere på 157 lokaliteter med i alt 1.683 armaturer (kortbilag 2, listemateriale findes i bilag 2a). Tilbageleveringen vil ske med et års varsel og grundejerne får mulighed for at overtage anlægget eller få anlægget nedtaget. Anlægget skal overleveres til markedspris. Det er forvaltningens vurdering, at markedsprisen i mange tilfælde vil være lig nul. Teknik- og Miljøforvaltningen vil varsle grundejerne fra februar 2016 og overleveringen samt nedtagning vil starte i februar 2017. Forvaltningen anbefaler, at overleveringen strækkes over tre år, idet der er tale om en kompliceret proces, samt at der er behov for tæt dialog med grundejerne. Det betyder, at Teknik- og Miljøforvaltningen vil bibeholde belysningsforpligtigelsen indtil overleveringen af det enkelte anlæg er overleveret, og at grundejerne har god tid til at tilpasse sig den kommende overlevering.

    I bilag 1 er der redegjort yderligere for omkring processen for overdragelse.

  3. Forvaltningen anbefaler, at driften af udendørsbelysning på de af Københavns Ejendommes matrikler, hvor belysningen i dag drives af Teknik- og Miljøforvaltningens, overleveres til Økonomiforvaltningen/ KEjd. Det drejer sig om 19 lokaliteter med i alt 155 armaturer, som fremgår af bilag 2a. Der vil være fortsat dialog omkring den endelige overdragelse i lighed med overdragelserne på øvrige matrikler.

Økonomi

Overdragelse af belysningsarmaturer til private grundejere vil medføre økonomiske konsekvenser for forvaltningen og i enkelte tilfælde grundejerne. 623 af de 1.683 armaturer skal nedtages, da de er udtjente. Prisen for frakobling og nedtagning er 4.000 kr. pr. armatur.

De private grundejere vil i gennemsnit komme til at betale 200 kr. i el-udgifter pr. armatur. Det modsvarer den gennemsnitlige elpris som Københavns Kommune betaler. Prisen for elforbruget vil typisk være lidt lavere, hvor der er tale om belysning på mindre stier og arealer, mens det typisk vil være lidt højere på de ældre anlæg. Dertil kommer reparation og vedligeholdelse, som typisk vil blive afregnet efter gældende timepris for fagfolk.

Kommunen vil også få indtægter, idet de armaturer der har en værdi, ifølge lovgivningen skal sælges til grundejerne. Det gælder dog kun, hvis grundejerne ønsker at overtage. Ved vurderingen af anlæggets markedsværdi skal forvaltningen modregne den pris, det efter en konkret vurdering, samlet set vil koste at nedtage og klargøre anlæggene til salg.

Er værdien efter vurderingen 0 kr. eller mindre end nedtagningen i sig selv vil koste, kan kommunen overdrage armaturerne til grundejerne uden beregning, da det ikke har nogen reel markedsværdi. Skønnes et armatur at have en markedsværdi, der gør det økonomisk rentabelt at sælge, skal overdragelse ske til markedsværdien.

På den baggrund forventer forvaltningen kun, at et mindretal af armaturerne forsat vil have en reel markedsværdi.

Den præcise omkostning for forvaltningen kendes først, når forvaltningen i løbet af 2016 har fået svar fra grundejerne og kender antallet af anlæg, der skal nedtages. Omkostningerne dækkes inden for forvaltningens egen ramme.

Overdragelsen og nedtagningen vil desuden give økonomiske besparelser i form af besparede driftsmidler samt el-besparelser. Forvaltningen vurderer, at den årlige besparelse bliver 1,23 mio. kr., når overdragelsen er tilendebragt.

Belysningsopgaven, der overdrages til KEjd koster 82.250 kr. om året. Det har indgået i dialogen med KEjd og beløb overføres fra Teknik- og Miljøudvalget til Økonomiudvalget fra og med 2017 i forbindelse med den første sag om bevillingsmæssige ændringer i 2016.

Videre proces

Dialogen om belysning på Københavns Ejendommes matrikler fortsætter med Økonomiforvaltningen. Heri også generelle input til fornyelsen af de anlæg på KEjds matrikler, der kræver fornyelse. Det er forvaltningens formodning, at det vil indgå i Økonomiforvaltningens pulje til ”smarte investeringer i kernevelfærd”.

 

Pernille Andersen                 

                            / Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2015

Indstillingen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på forelæggelse af yderligere oplysninger.

Til top