Terrorsikring på Christiansborg Slotsplads
Indstilling
Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at kommunen modtager Folketingets tilbud (bilag 3) om at gennemføre en samlet ombygning af Christiansborg Slotsplads som en integreret del af terrorsikringen.
Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget godkender,
2. at løsningerne i forhold til trafik og disponering af byrum, som de fremgår
af Folketingets
forslag til permanent sikring, gennemføres som beskrevet
i
brevet fra Folketinget
(bilag 1)
og projektbeskrivelsen (bilag 3),
3. at bølgen som sikringselement mellem Slotspladsen og gaden godkendes som
udgangspunkt for
en videre bearbejdning og myndighedsbehandling, herunder
indhentning af samtykke fra
beredskabsmyndighederne (bilag 3).
Problemstilling
Siden 2013 har Folketinget haft en midlertidig tilladelse til at sikre Christiansborg Slot og Slotsplads mod angreb fra motorkøretøjer på grund af terrortrussel mod Folketinget. Politiets Efterretningstjeneste har vurderet, at denne sikkerhedssituation vil være gældende i mange år frem. Folketinget har derfor fremlagt et forslag til en permanent terrorsikring af Christiansborg.
Teknik- og Miljøudvalget har senest behandlet forslaget den 22. juli 2015. Udvalget ønskede her, at beredskabsmyndighederne vurderede forslaget især i forhold til risici, når der er store folkemængder på Slotspladsen. Politiet og brandvæsenets beredskabsafdelinger har derfor vurderet forslaget. I forhold til brandredning af slottet finder brandvæsenet forslaget problemfrit. Københavns Politi vurderer imidlertid, at der i forhold til håndtering af store folkemængder er en risiko med den 50 grader stejle yderskråning, hvor personer kan falde ned ad skråningen og komme til skade/blive klemt (se bilag 4).
Løsning
Den byrumsløsning for Slotspladsen, som Folketinget har fremsendt (bilag 3), er baseret på, at Christiansborgskomplekset opleves som bygninger, der står på en ø belagt med granit og samtidig samler de sikringsmæssige og trafikale krav i en ny helhed. Byrummet spænder fra Christiansborg til bygningerne på den anden side på kanalen. Forslaget er udarbejdet i samråd med lokaludvalget, eksperter udpeget af Akademirådet og Stadsarkitekten (Se bilag 6 for en detaljering af byrums-, trafik- og parkeringsløsningen samt bilag 2 for redegørelse af processen).
Folketingets løsning er, at Slotspladsen sikres ved hjælp af en bølgeformet vold og rækker af steler, der vil udgøre en spærring, som kan standse store køretøjer, hvis de forsøger at komme frem til slottet. I forlængelse heraf gennemføres en række trafikale forbedringer for cyklister, turistbusser og taxi, samt for varelevering og parkering generelt (bilag 3 og bilag 6).
Nedlæggelse og genoprettelse af op til 17 parkeringspladser er tidligere blevet godkendt af Borgerrepræsentationen den 13. marts 2014. I det fremlagte forslag nedlægges dog ingen kommunale parkeringspladser. En ændret anvendelse af parkeringspladser i Vindebrogade til busparkering kan dog medføre et indtægtstab, se i øvrigt økonomiafsnittet.
Forbindelsen gennem Rigsdagsgården er en af byens vigtige forbindelser for cyklister med en hverdagsdøgntrafik på ca. 8.000 cykler. Den fremlagte trafikløsning understøtter dette, og gør forholdene bedre, end de er i den nuværende løsning. Den vigtigste fodgængertrafik forbliver langs med Christiansborgs facade, ligesom der fortsat bevares et fortov langs med gaden uden for sikringen.
I forslaget ryddes den eksisterende beplantning med formklippede lindetræer ved portene til Rigsdagsgården og Prins Jørgens Gård, som er på statens matrikel, sammen med de tre grupper af fritvoksende egetræer på kommunens del af slotspladsen. Egetræerne er plantet i 1996 og lindetræerne er plantet i 1990.
På baggrund af Folketingets fremlagte projekt og udtalelserne fra politi og brandvæsen, er det forvaltningens vurdering, at projektets grundstruktur med trafik, parkering, beplantning, belægning, belysning, sikringselementer og øvrigt byudstyr kan gennemføres, og vil medvirke til en samlet forbedring af byrummet og den trafikale løsning. Slotspladsen er det vigtigste byrum indenfor perimetersikringen og skal signalere åbenhed og imødekommenhed. Den vil fremstå med en stor åben og tilgængelig flade, som giver plads til forsamling og debat.
Forvaltningen kan derfor kun anbefale bølgen, under forudsætning af, at sikkerheden for folkemængder forbedres og at bølgen nedjusteres i højde og stejlhed, så den er integreret med byrummet.
Økonomi
Folketinget har ønsket omlægningen og finansierer derfor projektet. Kommunen skal derfor ikke bidrage til projektet med andet end den nødvendige myndighedsbehandling. Det fremgår af bilag 1, hvor Folketinget redegør for, at de varetager økonomien.
Anvendelsen af parkeringspladserne i Vindebrogade vil potentielt medføre et indtægtstab, da der i museernes åbningstid kun kan holde fire busser (frem for ni personbiler). Pladserne ligger i Grøn Zone og forvaltningen skønner, at det kan beløbe sig til ca. 45.000 kr. pr år.
Omlægningen af biltrafikken er gennemført som en del af den nuværende sikring, og Folketinget har tidligere givet tilsagn om at betale 0,450 mio. kr. til de afledte og allerede gennemførte krydsforbedringer til sikring af fremkommeligheden (jf. Teknik- og Miljøudvalget den 3.februar 2014 og Borgerrepræsentationen den 13. marts 2014).
Videre proces
Såfremt Teknik og Miljøudvalget godkender indstillingen, skal Folketinget færdigprojektere løsningen, så den kan myndighedsbehandles af forvaltningen og derefter endeligt godkendes i Teknik- og Miljøudvalget. Når myndighedstilladelsen foreligger, står Folketinget og Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme som bygherrer for projektet på sædvanlige vilkår, herunder naboorientering i hele anlægsperioden.
Såfremt Teknik- og Miljøudvalget ikke tiltræder løsningsforslaget vil forvaltningen gå i dialog med Folketinget om et sikringsforslag, hvor den midlertidige løsning med kampesten erstattes af en kombination af pullerter/steler, bænke eller kortere murstykker med udgangspunkt i Slotspladsens nuværende udformning og belægning dog således, at de trafikale forbedringer fra den permanente løsning også indarbejdes.
Tilladelsen til den midlertidige sikring gælder frem til januar 2016, herefter skal Folketinget fjerne pullerter samt granitsten. Hvis dette sker, vil Christiansborg ikke længere være sikret. Forvaltningen har derfor forlænget tilladelsen, jf. notat til Teknik- og Miljøudvalget den 25. november 2015, så den midlertidige tilladelse gælder frem til der er etableret en permanent løsning.
Pernille Andersen
/Anne-Sofie Degn
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2015
Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag til den samlede indstilling:
”at forvaltningen i samarbejde med Folketinget og sikkerhedsmyndighederne fremlægger forslag om et alternativt sikringselement i form af pullerter/steler, bænke eller lignende, der er integreret med byrummet og understøtter signalet om pladsens åbenhed og imødekommenhed idet, det nuværende antal træer genplantes ”
Ændringsforslaget blev godkendt med otte stemmer mod tre. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, C, F, V og Ø.
Imod stemte: A.