Mødedato: 14.12.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøforvaltningens investeringer i Kernevelfærd

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til investeringer i kernevelfærd, der blev vedtaget som del af budget 2016.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at business cases for ”Optimering af driften af legepladser” og ”Mere hensigtsmæssig placering af affaldskurve” godkendes med henblik på at søge om finansiering i kernevelfærdspuljerne til dækning af initialomkostninger og efterfølgende implementering.
  2. at de 7 temaer, for arbejdet med ”Smarte investeringer i kernevelfærd” i Teknik- og Miljøforvaltningen, godkendes med henblik på udarbejdelse af business cases og videre kvalificering

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

3. at der samlet set overføres en driftsinvestering på 1,5 mio. kr. fra ”Kernevelfærdspuljen
    2016” fordelt med 0,5 mio. kr. til "Optimering af driften af legepladser" og 1,0 mio. kr.
    til "Mere hensigtsmæssig placering af affaldskurve". De 1,5 mio. kr. skal overføres fra
    Økonomiudvalgets bevilling Fælles rammepulje til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling
    Ordinær drift i 2016, se også Økonomiafsnittet

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 1. oktober 2015 budgettet for 2016 (A, B, C, F, O, I og V), hvor der blev afsat midler (452 mio. kr.) til smarte investeringer i kernevelfærd. Midlerne skal hjælpe forvaltningerne med at imødekomme effektiviseringsbehovet i de kommende år.  

Der skal derfor tages stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til investeringer i kernevelfærden

Løsning

Borgerrepræsentationen besluttede, at forvaltningerne frem mod december 2015 skal udarbejde idekataloger over mulige projekter. Der er i budgetaftalen lagt vægt på, at investerings- og effektiviseringsperspektivet har fokus på en tværgående indsats, hvor investeringer i en forvaltning kan være nødvendige for effektiviseringer i en anden. Midlerne skal anvendes til implementering af ny teknologi, uddannelse af medarbejdere og inddragelse af borgere og virksomheder.

De gevinster, som effektiviseringerne skaber, forbliver i forvaltningerne og kan anvendes til at opfylde forvaltningens andel af effektiviseringsmåltallet i de kommende år.

Forvaltningen har udarbejdet 7 temaer i arbejdet med ”Smarte investeringer i kernevelfærd” med henblik på at udarbejde business cases. Forvaltning har på nuværende tidspunkt udarbejdet 2 business cases (se bilag 1), som beskrives nedenfor efterfulgt af de 7 temaer.

Business cases til godkendelse:

  • Optimering af drift af legepladser
    Ændring af legepladser i form af placering og størrelse af skraldespande samt sikre adgangsveje for eksempelvis fejemaskiner m.m.
  • Mere hensigtsmæssig placering af affaldskurve
    Systematisk gennemgang af placeringen af affaldskurve, herunder at fjerne ikke brugte kurve. Undersøge muligheden for at benytte skraldespande med chip eller lignende, der selv melder ”klar til tømning.

7 temaer i Smarte investeringer i kernevelfærd:

Temaerne kategoriserer arbejdet med de idéer, der er arbejdet med i forvaltningen, og hvor forvaltningen mener, at der er potentiale for investeringer og efterfølgende effektiviseringer. Temaerne er problemstillinger, der skal løses og de enkelte underprojekter er løsningsforslag. I det videre arbejde med tværgående projekter samarbejdes der med de øvrige forvaltninger.

Driftsoptimering af bygninger og arealer
Formålet er en bedre udnyttelse af bygninger, fælles driftspladser tættere på opgaven og optimeret drift af bygninger og arealer, herunder indretning af pladser, der har flere funktioner som fx materielplads, parkering og institutioner. Herved spares ressourcer gennem mobilitet og logistik. Driftsoptimeringen kan tænkes sammen med materiel og energioptimering. Følgende idébeskrivelser er meldt ind:

  • Øget mobilitet som supplement til fast større driftsplads
  • Fælleskommunal drift af grønne arealer og terræn i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Materielstyring
Formålet er at opnå stordriftsfordele og øget miljøhensyn ved indkøb, drift og vedligehold af materiel på tværs af kommunens forvaltninger. En optimeret infrastruktur for materiel, der også omfatter GPS flådestyring i Københavns Kommunes køretøjer og grøn omstilling til el for personbiler, kan føre til besparelser på transporttid, reduceret miljøbelastning og reducerede omkostninger i forbindelse med fælles vedligehold og øvrig drift. Området kan med fordel tænkes sammen med robotter, sensorer, GPS og mobile arbejdsgange. Følgende idé-beskrivelser er meldt ind:

  • Teknik og Miljøforvaltningen løfter materiel som kerneopgave for hele kommunen. Samarbejdet omkring materiel skal ske på tværs af alle forvaltningerne.

Energioptimering
Formålet er at opnå besparelser gennem energioptimering i bygninger og på arealer (fx ved omlægning af energibesparende LED belysning). Energioptimering kan med fordel tænkes sammen med brug af sensorer. Følgende idébeskrivelser er meldt ind:

  • Fælles KK udskiftning af udendørs belysning til LED og efterfølgende fælles driftsaftale. Projektet udføres med KEjd som den vigtigste samarbejdspartner

Smarte arbejdsgange og ny teknologi
Formålet er at effektivisere og automatisere arbejdsgange ved hjælp af ny teknologi i form af fx robotter og sensorer, som helt eller delvist kan overtage opgaven. Følgende idébeskrivelser er meldt ind:

  • Automatisering af arbejdsgange og dataindsamling via robotteknologi og sensorer. Projekter gennemføres i samarbejde med KS og andre relevante partnere.

Borger- og virksomhedsservice
Formålet er at lette borgeres og virksomheders adgang til deres sagsbehandling i TMF og herved øge kvaliteten i den service forvaltningen leverer. Her spares ressourcer gennem forkortet sagsbehandlingstid og administrativ tid, der anvendes på sagerne. Følgende idébeskrivelser er meldt ind:

  • Digitalisering og lean af sagsbehandling og kundesamarbejdet ved almene nybyggeri- og renoveringsopgaver i samarbejde med Socialforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
  • Parkeringsportalen og fælles site for salg og administration af parkeringslicenser
  • Hurtigere scanning af kommunens byggesagsarkiv i samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Bedre sikkerhed og fremkommelighed i byen gennem smarte trafikløsninger
Formålet er at skabe en sikker og effektiv færdsel gennem byenog dermed mindske antallet af tilskadekomne. Herved spares væsentlige udgifter forbundet med tilskadekomne i trafikken samt dårlig fremkommelighed. Dette kan fx ske ved målrettet ombygning af kryds og strækninger, hvor der er mange ulykker samt øget fokus på smarte trafikløsninger, som skaber bedre fremkommelighed. Følgende idébeskrivelser er meldt ind:

  • Investering i trafiksikkerhed i samarbejde med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Genanvendelse af regnvand
Etablering af regnvandsanlæg til opsamling af regnvand. Regnvandet anvendes til driftsformål, hvorved der spares store mængder af drikkevand.  Pilotprojektet søger udviklingsmidler på ca. 1 mio. kr. fra Innovationspuljen. Midlerne skal anvendes til at udvikle og teste nye teknologier, herunder solcelleteknologi til drift af anlægget. Udviklingsarbejdet skal ske i samarbejde med fx Innovationshuset, DTU eller specialiserede private virksomheder. Anlægget kan blive et demonstrationsanlæg, som kan anvendes til fremvisning for virksomheder, borgere, boligforeninger, folkeskole og universiteter.

  • Genanvendelse af regnvand til driftsformål. Pilotprojekt til etablering af innovativt anlæg til erstatning af vandværksvand i fejemaskiner, spulebiler, spumaanlæg, til vanding, etc. med regnvand (samarbejde med bl.a. Økonomiforvaltningen og Københavns Ejendomme).

Økonomi

Omkostningerne til gennemførelse af de konkrete projekter, herunder omkostninger til projektstyring, medtages i de enkelte business cases og finansieres således af kernevelfærdsmidlerne. Der skal på den baggrund overføres en driftsinvestering på 1,5 mio. kr. fra ”Kernevelfærdspuljen 2016” fordelt med 0,5 mio. kr. til "Optimering af driften af legepladser" og 1,0 mio. kr. til "Mere hensigtsmæssig placering af affaldskurve". De 1,5 mio. kr. skal overføres fra Økonomiudvalgets bevilling Fælles rammepulje til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær drift i 2016, se også tabel 1 nedenfor:

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2016 p/l)

Varig?
ja/nej

2016

3.

ØU

1112 – Fælles rammepulje

6.45.50.1

U

-1.500

Nej

3.

TMU

1400 – Ordinær drift

0.28.20.1

U

500

Nej

3.

TMU

1400 – Ordinær drift

2.28.11.1

U

1.000

Nej

I alt

-

-

-

-

0

-

*Øgede indtægter er indikeret med negativt fortegn, mens reducerede indtægter er indikeret med positivt fortegn. Øgede udgifter er indikeret med positivt fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Videre proces

Arbejdet med smarte investeringer i kernevelfærden strækker sig over flere år. Forvaltningen vil løbende arbejde på business cases, der vedtages af udvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.  

Pernille Andersen                 

                                                      /    Signe Skovgaard          

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2015

Indstillingens 1. og 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Til top