Mødedato: 14.12.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Cykelruten Fælledparken-Guldbergshave, 2. etape gennem De Gamles By, Nørrebro (udsat sag)

Se alle bilag
Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler så cykelruten Fælledparken-Guldbergshave 2. etape kan blive anlagt.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for detailprojektering og anlæg af cykelruten Fælledparken-Guldbergshave, 2. etape, jf. bilag 3A-C.
  2. at der nedlægges fire parkeringspladser i Møllegade i blå betalingszone, jf. bilag 8.
  3. at der anlægges ni parkeringspladser på Guldbergsgade, jf. bilag 8.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    4.   at der frigives en anlægsbevilling på samlet 3,176 mio. kr. til anlæg af cykelruten 
          Fælledparken-Guldbergshave og opstribning af ni parkeringspladser på Guldbergsgade
.
          Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg i 2016.

Problemstilling

I Budget 12 (BR 6. oktober 2011) (A, B, C, F, I, O og V) blev der med Cykelpakke V afsat 5 mio. kr. til Cykelruten Fælledparken-Guldbergshave. Der skal tages stilling til projektets 2. etape, nedlæggelse af parkeringspladser og frigivelse af anlægsmidler, så cykelruten Fælledparken-Guldbergshave 2. etape kan blive anlagt.

Sagen blev udsat på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. september 2015. Der er vedlagt et nyt bilag 9 med alternativer.

Løsning

Med projektforslaget anlægges cykelruten Fælledparken-Guldbergshave 2. etape gennem De Gamles By. Det har ikke tidligere har været muligt at cykle gennem De Gamles By uden at skulle åbne låger. Med forslaget kan cyklister og gående fra Sjællandsgade komme ubesværet frem til Guldbergsgade og omvendt, jf. bilag 3A, 3B og 3C. Indstillingen er med hensyn til udførsel og træregnskab koblet sammen med delprojekter i Helhedsplan for De Gamles By. De to projekters indbyrdes placering ses i bilag1.

Anlæggelsen af en bred fællessti, hvor både cyklister og gående færdes, skal sikre, at færdslen foregår trygt og sikkert. Fællesstien vil udgøre en tydelig cykelvej gennem området. Brugere af området har ikke efterspurgt mulighed for øget cykelkapacitet gennem De Gamles By, men at der bliver etableret en cykelforbindelse, som giver bedre fremkommelig og sikrer en tryg og komfortabel cykelforbindelse fra Fælledparken gennem De Gamles By. Forvaltningen har ikke foretaget før-tællinger på strækningen. Det forventes, at cykeltrafikken vil foregå på cykelvejen og ikke længere på de grønne arealer, der er tiltænkt børn, der opholder sig på de bemandede legepladser i området.

Cykelrutens forløb er fastlagt i samarbejde med en lokal følgegruppe ved udarbejdelsen af Helhedsplan for De Gamles By. Det samlede projekt om cykelrutens forløb er delt i to: 1. etape gennem Amorparken (anlagt i 2014) og 2. etape, gennem De Gamles By. Cykelrutens 2. etape strækker sig fra Sjællandsgade frem til Møllegade, jf. bilag 1.

Mod nord anlægges cykelruten fra Sjællandsgade frem til Edith Rodes Vej, jf. bilag 3A. Cykelruten asfalteres med en fast belægning af sort asfalt og anlægges som dobbeltrettet cykelsti med opstribning. Ved cykelrutens nordlige del anlægges et opholdsareal langs ruten. Opholdsarealet anlægges med en fast belægning af gule skærver. I hver ende af opholdsarealet opsættes pullerter for at hindre biltrafik ind i De Gamles By ad Edith Rodes Vej. Herefter forløber cykelruten på eksisterende vej ad Edith Rodes Vej.

Mod syd anlægges cykelruten som en fællessti i 3 meters bredde for gående og cyklister fra Edith Rodes Vej frem til Møllegade ud for Poppelgade, jf. bilag 3B. Med denne løsning etableres et vejkryds. Hermed opnås, at trafikanterne vil opfatte cykeltrafikken som forventelig og overskuelig, hvilket skærper trafikanternes opmærksomhed og dermed trafiksikkerheden. Endvidere ledes cykeltrafikken ud på vejen på ét sted på ruten, og ikke spredt langs vejen, som er tilfældet i dag. Der anlægges en lav støttemur langs Møllegade for at undgå, at cykler siver ud på vejen.

Cykelrutens sydlige del asfalteres med en fast belægning af sort asfalt. I Møllegade føres cykelruten som kantstensopdelt modstrømscykelsti (cykelsti, der går imod vejens ensretning) fra Poppelgade til Guldbergsgade, jf. bilag 3C. Med projektforslaget indstilles det, at seks træer langs Møllegade flyttes, jf. afsnit om træer.

Parkering
Projektforslaget medfører, at der nedlægges fire parkeringspladser i Møllegade. Samtidig anlægges ni erstatningspladser på Guldbergsgade, jf. bilag 8. Nedlæggelsen af fire parkeringspladser sker for at gøre plads til modstrømscykelstien i Møllegade mellem Poppelgade og Guldbergsgade. Belægningsprocenten lå inden etableringen af de ekstra erstatningspladser på mellem 87 % og 96 % og forventes at falde med ca. 1 % efter etableringen af erstatningspladserne.

Høring
Projektforslaget er godkendt af politiet.

Projektforslaget har været til høring hos Nørrebro Lokaludvalg, der mener, at cykelstien fra Edith Rodes Vej til udmundingen i Møllegade (projektforlaget) skader mere end den gavner, og at ingen har ønsket den jf. bilag 4. Lokaludvalget ønsker, at beholde de eksisterende forhold, jf. bilag 2B, hvor cykeltrafikken ud på Møllegade foregår ad en to meter bred gangsti og spredt langs vejen.

Forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt, at etablere en cykelsti i form af en fællessti fra den sydlige del af Edith Rodes Vej frem til Møllegade. De nuværende forhold med en smal grussti vurderes ikke tilstrækkelige og samlet set er de eksisterende forhold ikke trafiksikkerhedsmæssige optimale, da trafikken ledes spredt ud på Møllegade, jf. bilag 5.

Træer
Projektforslaget medfører dels, at der plantes 16 træer langs Møllegade i Edith Rodes Vej, dels at der flyttes seks træer (asketræer fra 2007) langs Møllegade for at cykelstien kan udmunde ud for Poppelgade, jf. bilag 7 og 7B. Træerne genplantes indenfor projektområdet langs Møllegade.

Træregnskab for projektforslag
Træregnskabet for cykelruten fremgår af bilag 7A-B. Forvaltningen planter flere erstatningstræer, end der samlet fældes i forbindelse med denne indstilling om cykelruten og indstilling om delprojekter i Helhedsplan De Gamles By på Nørrebro. Det samlede træregnskab for de to projekter samt alternativerne i indstilling om delprojekter i Helhedsplan De Gamles By fremgår af bilag 7.

Økonomi

Cykelruten Fælledparken-Guldbergshave indgår i Cykelpakke V, som er en del af Budget 2012. Der er afsat 5,065 mio. kr. (2013 p/l) til realisering af cykelruten Fælledparken-Guldbergshave, heraf blev 1,520 mio. kr. (2013 p/l) stjernemarkeret og frigivet med budgetvedtagelsen.

Efterfølgende frigav Borgerrepræsentationen 0,508 mio. kr. (2013 p/l) til projektering og anlæg af 1. etape af cykelruten den 23. maj 2013.

Med denne indstilling skal det resterende beløb på i alt 3,037 mio. kr. (2013 p/l) for både den nordlige og den sydlige del af cykelruten frigives for at realisere det foreliggende projektforslag for etape 2, jf. bilag 6 om økonomiske konsekvenser.

Den nordlige del af cykelruten ved udmunding i Sjællandsgade udgør 0,759 mio. kr. (2013 p/l) af det samlede beløb.

Den sydlige del af cykelruten ved udmunding i Møllegade udgør 2,278 mio. kr. (2013 p/l) af det samlede beløb.

 

Videre proces

Anlægsperioden forventes opstartet januar 2016 og anlægsarbejdet forventes færdiggjort forår 2016.

Pernille Andersen                                    

                                                                 /Anders Møller

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. december 2015

Indstillingen blev ikke godkendt, idet et samlet udvalg ønsker at annullere det foreslåede projekt.

Til top