Fysiske forbedringer i Amager Strandpark i 2023, Amager Øst
Borgerrepræsentationen besluttede i 2015, at de reducerede administrationsomkostninger som følge af opløsningen af det tidligere Amager Strandpark I/S, årligt anvendes til fysiske forbedringer i strandparken. Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvordan ubrugte midler fra 2022 omprioriteres, og hvilke udviklingsprojekter forvaltningen skal gennemføre i Amager Strandpark i 2023.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at 125.000 kr. (2022 p/l), der var afsat til realisering af en minirampe til leg på hjul i 2022, i stedet anvendes til opholdsmøbler, beachvolleybaner og til renovering af opslagstavler som beskrevet løsningsafsnittet.
- at 372.406 kr. (2023 p/l) anvendes i 2023 til realisering af de prioriterede forslag som beskrevet i løsningsafsnittet.
Problemstilling
Ved opløsningen af det tidligere Amager Strandpark I/S i 2015, vedtog Borgerrepræsentationen den 26. februar 2015, at de derved reducerede administrationsomkostninger, svarende til 500.000 kr. (2016 p/l), anvendes til fysiske forbedringer i strandparken. Dette sker ved, at Teknik- og Miljøudvalget årligt vælger, hvilke konkrete projekter, forvaltningen iværksætter for de sparede midler. Beløbet til finansiering af de nye projekter vil således blive mindre år for år.
I 2023 kan der på den baggrund udmøntes 372.406 kr. (2023 p/l) til nye projekter. Udvalget skal desuden tage stilling til at omprioritere midlerne til fysiske forbedringer i 2022, da det ikke er muligt at etablere et af de tidligere besluttede elementer (minirampe ved Strandstation 3) i indeværende år.
Løsning
Omprioritering af midler til fysiske forbedringer i 2022
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 13. december 2021 at anvende midlerne i 2022 til etablering af skateelementer (fritstående elementer og en minirampe) ved Strandstation 3 og bænke ved alle strandstationer.
På den baggrund opsættes bænke ved de fire strandstationer og nedenfor Strandpromenaden ligesom der etableres fem fritstående skateelementer. Minirampen kan ikke etableres i 2022, men foreslås så vidt muligt etableret i 2023. Årsagen er, at forvaltningen afventer afklaring af dispensation om fredning fra Fredningsnævnet samt byggetilladelse. Dertil kommer, at minirampen er blevet dyrere end forventet grundet de stigende materialepriser. Det betyder, at midlerne, der er afsat til minirampen (125.000 kr.) kan benyttes til andre fysiske forbedringer inden årets udgang, og at minirampen foreslås prioriteret i midlerne for 2023. På baggrund af dialog med Parkbrugerrådet anbefaler forvaltningen derfor, at de resterende midler anvendes til to komplette beachvolleybaner med stolper, net og linjemarkering som erstatning for to eksisterende baner, renovering af opslagstavler placeret ved Strandstation 1, 2 og 3, og indkøb af nye opholdsmøbler.
Fysiske forbedringer i 2023
Forvaltningen har i perioden juni-september 2022 modtaget forslag til fysiske forbedringer i Amager Strandpark fra Parkbrugerrådet, og fra borgere efter afholdelse af parktræf i Amager Strandpark (juni 2022). Forvaltningen vurderede efterfølgende, hvilke forslag der kan realiseres. Parkbrugerrådet prioriterede den 15. september 2022 de fem væsentligste forslag, som fremgår nedenfor. En prioriteret liste af alle projekter fremgår af bilag 2.
Minirampe til leg på hjul (8 stemmer)
I 2021 gav Parkbrugerrådet i forbindelse med afstemning om forslag til fysiske forbedringer i 2022, flest stemmer (13) til forslaget om at indrette et område med en minirampe og et antal fritstående elementer til leg på hjul ved Strandstation 3. Som nævnt ovenfor udestår etableringen af minirampen, hvorfor det har været et prioriteret forslag hos det nye parkbrugerråd til fysiske forbedringer i 2023.
Stenrev/snorklebane (12 stemmer)
For at styrke den marine biodiversitet og give strandparkens gæster en ny oplevelse foreslås det, at der etableres et stenrev udfor Strandøen. Stenrevet bygges som et hulerev, hvor to lag af store natursten skaber skjulesteder for fiskeyngel og bunddyr. Med en sti af større sten ledes svømmere ud til stenrevet, hvor de med snorkleudstyr kan iagttage livet i Øresund. Forslaget indgår i den gældende udviklingsplan for Amager Strandpark og er betinget af en godkendelse fra Kystdirektoratet efter Kystbeskyttelsesloven. Der findes i dag ikke en snorklebane i strandparken.
Trappe ved Lagunebroen og/eller Kilometerbroen (10 stemmer)
For at øge tilgængeligheden for gående i strandparken stilles der forslag om etablering af en trappe, der forbinder Lagunebroen med Børnestranden i kanalen, og en mindre trappe i området ved Kilometerbroen for at lette adgangen til Naturlegepladsen og Strandsportsarealet. Etableringen af trapperne på de nævnte lokaliteter er afhængig af en dispensation fra fredningen.
Trækvogne til transport af dykkerudstyr (9 stemmer)
Dykkerne har udtrykt bekymring for, at opsætningen af skateelementer ved Strandstation 3 ville begrænse deres adgang til dykkerbanen Havheksen. Det er forbudt at parkere på molen, men tilladt for op til tre biler ad gangen at køre op og af- og pålægge udstyr. Alligevel ses der ofte biler parkeret på molen. Det foreslås at etablere trækvogne, som låses fast til et stativ og kan lånes ved at indkaste en mønt, for at lette transporten af dykkerudstyr fra parkeringspladsen på Jollevej til Strandstation 3/Havheksen. En lignende ordning findes i dag i Skovshoved Havn.
Bedre tilgængelighed ved badeliften (7 stemmer)
I badesæsonen 2022 har forvaltningen modtaget henvendelser fra en række borgere, der oplever, at det er svært at komme fra egen kørestol og over i badeliften på Helgoland Badeanstalt. Parkbrugerrådet prioriterede et forslag om at forbedre tilgængeligheden for borgere med bevægelseshandicap, eksempelvis en personlift eller en badekørestol. Forvaltningen vil søge rådgivning fra Foreningen God Adgang, fra producenten af badeliften, og andre potentielle leverandører for at finde en holdbar løsning.
Løsningsforslag
På baggrund af Parkbrugerrådets prioritering har forvaltningen udarbejdet tre pakkeforslag. Hvert pakkeforslag indeholder to af de tre forslag, som Parkbrugerrådsmødet prioriterede. Forvaltningen har skaleret forslagene, så de kan gennemføres for de midler, der er til rådighed i 2023. I bilag 3 findes et oversigtskort over, hvor tiltagene gennemføres.
- Pakkeløsning A: Minirampe til leg på hjul og trækvogne til transport af dykkerudstyr.
- Pakkeløsning B: Stenrev/snorklebane og trækvogne til transport af dykkerudstyr.
- Pakkeløsning C: Trappe ved Lagunebroen og/eller Kilometerbroen, bedre tilgængelighed ved badeliften og opholdsmøbler.
Forvaltningen anbefaler, at pakkeløsning A realiseres i 2023. Hermed afsluttes projektet om opsætning af skateelementer ved Strandstation 3 ved at etablere den manglende minirampe. En forudsætning for realiseringen af pakkeløsning A er, at dispensation fra fredning og byggetilladelse imødekommes. Modtager forvaltningen mod forventning ikke de nødvendige godkendelser inden udgangen af første kvartal 2023, anbefaler forvaltningen, at pakkeløsning B realiseres som alternativ.
Politisk handlerum
- Udvalget kan vælge en anden pakkeløsning end den, forvaltningen anbefaler.
- Teknik- og Miljøudvalget har siden Amager Strandpark I/S opløsning i 2015 årligt behandlet en indstilling om, hvilke forbedringer der etableres i det efterfølgende år. Udvalget har, med undtagelse af behandlingen af sagen i 2020, hvor der blev stillet et mindre ændringsforslag, godkendt forvaltningens indstillinger uden afstemning. Med henblik på at lette sagsgangene, kan udvalget vælge, at forvaltningen fremmerettet, på baggrund af en høring af Parkbrugerrådet, træffer beslutning om fordelingen af midlerne til fysiske forbedringer i Amager Strandpark fra 2024 og frem. I den forbindelse kan udvalget beslutte, at udvalget vil årligt blive orienteret om de fysiske forbedringer forvaltningen etablerer i året der kommer.
Økonomi
Som følge af opløsningen af Amager Strandpark I/S er der opnået en besparelse på 500.000 kr. (2016 p/l) pr. år i reducerede administrationsomkostninger. Det svarer i 2023 til 574.847 kr. grundet den årlige p/l fremskrivning.
Omprioriteringen af midler til minirampen medfører et afledt driftsbehov på 20.000 kr. fra 2023 og frem. Tidligere års udviklingsprojekter i Amager Strandpark har medført afledt drift i alt 181.941 kr. årligt. Det betyder, at der i alt er 372.906 kr. (2023 p/l) tilbage til fysiske forbedring og drift af nye tiltag i Amager Strandpark i 2023, jf. bilag 4.
Pakkeløsning A medfører afledt drift i 2023 på 28.500 kr. og 33.500 kr. i 2024 og frem. Det betyder, at der vil være 339.406 kr. (2023 p/l) til fysiske forbedringer i 2024. Pakkeløsning B medfører afledt drift på 30.000 fra 2023 og frem. Det betyder, at der vil være 342.906 kr. (2023 p/l) til fysiske forbedringer i 2024. Pakkeløsning C medfører afledt drift i 2023 på 40.000 kr. og 45.000 kr. i 2024 og frem. Det betyder, at der vil være 327.906 kr. (2023 p/l) til fysiske forbedringer i 2024.
De gennemførte projekter vil, foruden etableringsomkostninger, ofte have varige afledte driftsudgifter, som også skal dækkes af de årligt sparede midler.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, etableres dels udviklingsprojekterne for i år inden udgangen af 2022, dels udviklingsprojekterne for næste år inden udgangen af 2023.
Søren Wille
/ Rikke Skovbølling Brandt
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. november 2022
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
"Partierne opfordrer Parkbrugerrådet til, at der fremadrettet prioriteres tiltag, der øger tilgængeligheden for personer med handicap."