Mødedato: 14.09.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 2. sal, Festsalen

Forslag til tillæg I til lokalplan Nuuks Plads Metrostationsplads, Nørrebro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til tillæg 1 til lokalplan Nuuks Plads Metrostationsplads i høring. Forslaget vil udpege to bygninger som bevaringsværdige og muliggøre nybyggeri.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til tillæg I til lokalplan Nuuks Plads Metrostationsplads (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

En bygherre ønsker at opføre ny bebyggelse til boliger, butikker og serviceerhverv på Nuuks Plads og delvist bevare eksisterende bygninger. Det forudsætter ny lokalplan, da gældende lokalplan ikke muliggør nybyggeri. En startredegørelse (bilag 8) blev vedtaget på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 27.  april 2020 med anbefalinger om at sikre bevaringsværdierne i de to eksisterende bygninger herunder sikre, at Nyrops arkivbygning ikke bliver domineret af nybyggeri og at stueetager delvist kan åbnes. I forhold til Koppels magasinbygning blev anbefalet, at der kunne bygges to etager oven på og muliggøres nye vindueshuller. Endvidere blev der anbefalet fokus på byrum og tagterrasser. Et flertal (B, F, O, Ø og Å) afgav følgende protokolbemærkning: ”Partierne ønsker, at forvaltningen undersøger muligheden for at nedsætte parkeringsnormen for Nuuks Plads, idet byggeriet er placeret i umiddelbar nærhed til højklasset kollektiv transport”. 

Løsning

Planforlaget vil muliggøre et etageareal på 10.000 m2, som ønskes anvendt til boliger og serviceerhverv, herunder butikker, publikumsorienterede funktioner i stueetagerne, et supermarked i kælder og evt. hotel. Der muliggøres 40-75% boliger, og boligandelen forventes i det aktuelle projekt at være på ca. 40%. Eksisterende bebyggelse omfatter en arkivbygning fra 1893 tegnet af arkitekt Martin Nyrop og en magasinbygning fra 1963 tegnet af arkitekterne Eva og Niels Koppel. Bygningerne med SAVE-værdier på henholdsvis to og tre udpeges som bevaringsværdige i lokalplanforslaget, men med mulighed for at blive ombygget og transformeret. En mellembygning anvendt til administration (også tegnet af Eva og Nils Koppel) vurderes at have lav bevaringsværdi og forventes nedrevet for at muliggøre nybyggeri.

I overensstemmelse med ’Arkitekturpolitik 2017 – 2025 København’ skabes mulighed for at transformere de bevaringsværdige bygninger med en nutidig fortolkning af arkitektoniske træk, så bygningernes fortid og nutid står som udsagn fra hver deres epoke, og der bygges samtidigt nye lag på byens fortælling. For at muliggøre nye anvendelser i Nyrops arkivbygning kan stueetagens facade åbnes med nye døre og vinduer. I Koppels magasinbygning muliggøres også nye huller til vinduer og døre, så der kan komme dagslys til de bagvedliggende funktioner, der primært er boliger. I gavlen mod Jagtvej muliggøres kun et indgangsparti til supermarkedet i stueetagen, så bygningen her fortsat kan opleves med tyngde og massivitet mod Jagtvej og Metroforpladsen.

Bestemmelserne for de to bevaringsværdige bygninger er forholdsvis detaljerede for at sikre bygningernes bærende værdier. Omdannelse af bevaringsværdige bygninger er beskrevet i bilag 2 s. 8-9 og s. 14-5 samt bilag 7.

Nybyggeriet opføres som en tilbygning til Kobbels magasinbygning. Der bygges to nye etager ovenpå og der opføres to nye tværbygninger. Herved skabes en hesteskoformet karré med et veldefineret indre byrum og smalle passager. Nybyggeriet vil, som omkringliggende byggeri, være maks. 20 meter højt (fem til seks etager).

Bygherre forventes at indgå en betinget aftale med Københavns Kommune om køb af et grundareal ud til metroforpladsen mod Jagtvej og et areal bestående af en stribe langs arkivbygningen mod Rantzausgade. Herved vil arealet kunne indgå som friareal og vil bl.a. kunne anvendes til cykelparkering, ophold samt skabe bedre adgangsforhold til bygningerne. Som forudsætning for salget skal arealet på ca. 400 m2 nedlægges som vejareal. Både nedlæggelse af arealet som vejareal og den betingede salgsaftale vil blive forelagt Borgerrepræsentationen

Byliv

Åbne facader og publikumsorienterede erhverv og butikker i stueetager mod Rantzausgade og Jagtvej samt nye byrum vil skabe byliv og mulighed for ophold og rekreation, hvorved indsatsen i kommunens strategi Fællesskab København om en bedre hverdag i byrummet understøttes. 

Bæredygtighed og bynatur

Fire træer lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige. Tre af træerne står på offentlig vej og bliver udpeget som bevaringsværdige. Det fjerde træer et større, fuldkronet træ af arten fuglekirsebær i det indre gårdrum, der ønskes fældet på grund af ønske om ny parkeringskælder. Der er stillet krav om tre erstatningstræer og facadebegrønning.

Forvaltningen har drøftet mulighederne for at implementere Københavns Kommunes politikker, planer og strategier for bæredygtighed i projektet med bygherre. Bevaring af bygninger bidrager til minimering af byggematerialer. Tagfladen forventes anvendt til etableret solceller og tagterrasse. Der stilles herud over krav om grønne tage, såfremt tage ikke anvendes til solceller og tagterrasse. 

Almene boliger

Det nye boligetageareal forventes at udgøre mere end 3.200 m2. Området ligger ikke i et udsat byområde og andelen af almene boliger i skoledistriktet er under 30 %. Forvaltningen indstiller derfor, at der stilles krav om 25 % almene boliger i lokalplanen (bilag 5).

Parkering

Kommuneplan 2019 indeholder normer for parkering, der som noget nyt afhænger af den konkrete anvendelse af lokalplanens byggemuligheder. I lokalplanforslaget for Nuuks Plads Metrostationsplads er anvendelsen fastlagt til boliger, serviceerhverv, hotel, butikker, institutioner, skoler mv. Boligandelen skal være mellem 40 og 75 %, hvilket sikrer en fleksibilitet i lokalplanen. Det betyder samtidigt, at det først er i byggesagen, at den præcise anvendelse bliver fastlagt, og det konkrete krav til antal pladser kan beregnes. Hvis bygherre fastholder sine seneste ønsker til anvendelser, vil lokalplanforslagets parkeringsnorm svare til 43 parkeringspladser i konstruktion.

I tætbyen stiller Kommuneplan 2019 krav om én bilparkeringsplads pr. 250 m2 etageareal til boliger, én pr. 857 m2 til ungdomsboliger, én pr. 214 m2 til erhverv, én pr. 143 m2 etageareal til butik. Kommuneplan 2019 indeholder en række bemærkninger, der giver mulighed for at foretage en konkret vurdering af parkeringsbehovet i særlige situationer. Forvaltningen foretager disse konkrete vurderinger på baggrund af administrationsgrundlaget for parkering vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 11. maj 2020.

Forvaltningens konkrete vurdering af kontorerhverv og hotel

Kommuneplan 2019 giver mulighed for konkret at vurdere parkeringsbehovet til kontorerhverv i spændet én bilparkeringsplads pr. 143 m2 og én bilparkeringsplads pr. 286 m2 (bemærkning 3). Da byggeriet er placeret stationsnært i umiddelbar nærhed til en metrostation, vurderer forvaltningen, at parkeringsnormen kan reduceres til én plads pr. 286 m2, der vil give det lavest mulige antal pladser.

Kommuneplan 2019 stiller krav om, at parkeringsbehovet for hotel skal vurderes konkret (bemærk 2). Bygherre har dog ikke aktuelt planer om et hotel, hvilket betyder, at der ikke er et konkret projekt at vurdere. Såfremt bygherre vælger at etablere hotel, vil forvaltningen foretage en konkret vurdering af parkeringsbehovet i forbindelse med byggesagen.

Forvaltningens konkrete vurdering af fritagelse for parkeringspladser i konstruktion

Bemærkning 6 i Kommuneplan 2019 giver mulighed for at fritage for at bygge parkeringspladser i konstruktion. I første sætning i bemærkning 6 står ”Parkeringsdækningen kan fastsættes efter en konkret vurdering, således, at der kan fritages for at bygge parkeringspladser i konstruktion, hvis det vurderes, at der ikke er behov for andet end aflæsning på vejen”. Vurderingen efter bemærkning 6 vedrører således om anvendelsen alene har behov for aflæsningspladser og har til hensigt at undgå parkering i konstruktion. Stationsnærhed indgår ikke som parameter for at undgå parkering i bemærkning 6.

I administrationsgrundlaget fremgår eksempler på, hvor bemærkning 6 kan komme i anvendelse. Det kan eksempelvis være skoler eller daginstitutioner i centrum, hvor det er udfordrende at finde plads til parkeringspladser pga. eksisterende forhold. Det kan også være mindre serviceerhverv som en kiosk, der er placeret langs en strøggade, hvor der kun er vejadgang for gående og cyklende.

Forvaltningen har foretaget en vurdering af mulighederne for fritagelse for bilparkering samt det politiske råderum herfor. Borgerrepræsentationen kan vælge en anden fortolkning end vedtaget med administrationsgrundlaget og vedtage en delvis fritagelse for parkering i konstruktion. Der vil stadig være behov for at etablere plads til handicapparkering, varelevering og renovation og afsætningspladser, som det kun er muligt (bortset fra plads til handicapbus) at etablere i konstruktion inden for rammerne af den foreslåede plan. Forvaltningen gør opmærksom på, at der vil være en procesrisiko i tilfælde af en evt. klagesag, idet afsætning til eksempelvis boliger vil være en yderligere udvidet fortolkning af kommuneplanens bestemmelse om aflæsning, og da der ikke foreligger konkrete vurderinger og analyser, der påviser, at der kun er behov for afsætning. Yderligere om det politiske råderum i forhold til at fastlægge parkeringsnormer i lokalplanen fremgår af bilag 9. 

Cykelparkering

Kommuneplan 2019 stiller krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal til boliger og butikker, tre pr. 100 m2 til erhverv. Hvis bygherre fastholder sine seneste ønsker til anvendelser vil lokalplanforslagets parkeringsnorm svare til ca. 400 cykelparkeringspladser, hvoraf 80 % skal være overdækket og 20% skal være på terræn for at sikre pladser til butikker og supermarked.

Intern høring

Der har i forbindelse med fremlæggelse af startredegørelsen været gennemført en høring af bl.a. Nørrebro Lokaludvalg og Københavns Museum, som har mulighed for at afgive høringssvar igen i forbindelse med den offentlige høring.

Miljøvurdering

Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Nedlæggelse af ca. 12 parkeringspladser på offentlig vej i Florsgade og Hiort Lorenzens Gade vil medføre et årligt provenutab på ca. 70.800 kr., der skal håndteres inden for Teknik- og Miljøudvalgets serviceramme. Provenutabet afregnes med staten over Økonomiudvalgets ramme for finansposter og har derfor ikke finansiel betydning for kommunens samlede ramme.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger og der afholdes et borgermøde. baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningen udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen i 2. kvartal 2021.

 

                                         Søren Wille

                                                                  / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. september 2020

Enhedslisten, Alternativet og Socialistisk Folkeparti stillede ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at p-normen fastsættes til 0 for boliger og serviceerhverv, således at der dog afsættes plads til handicapparkering og afsætning/aflæsning og som følge heraf bedes forvaltningen udarbejde et nyt administrationsgrundlag for parkering, så rammerne fremadrettet kan sættes til 0.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 5 stemmer mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F, O, Ø og Å.

Imod stemte: A, C og V.

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) til tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 1 stemme mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C.

Imod stemte: A, F, O, V, Ø og Å.

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, F, O, V og Ø.

Imod stemte: C og Å.

 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

“Enhedslisten er glade for et bedre projekt uden højhus og med meget højere inddragelse af Nørrebro og lokaludvalget, men tager forbehold for at stille ændringsforslag til den endelige vedtagelse på baggrund af indkomne høringssvar.”

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

“Enhedslisten er bekymret for hvordan en parkeringskælder kan tiltrække øger trafik på de små omkringlæggede gader som Hiort Lorentzensgade og Florsgade.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer.”

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti ønsker ikke nogen fortætning af dette område, der i forvejen er meget tæt bebygget.”

Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbeslutning:

”Partierne ønsker at forvaltningen undersøger alle muligheder for, at det bevaringsværdige træ i gården bevares.” 

Alternativet afgav følgende protokolbeslutning:

”Partiet ønsker ikke en yderligere fortætning af området og finder byggeriet for dominerende i gadebilledet og for indgribende i de bevaringsværdige bygninger.” 

 

Til top