Statusrapport vedr. Udviklingsplan for Mjølnerparken, Nørrebro
Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget skal tage stilling til statusrapport vedr. Udviklingsplan for Mjølnerparken, som Københavns Kommune i samarbejde med den almene boligorganisation Bo-Vita skal indsende til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. oktober 2020, jf. lovgivningen om parallelsamfund.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,
- at forvaltningerne sender statusrapport vedrørende Udviklingsplan for Mjølnerparken til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen jf. bilag 3.
- at de årlige statusrapporter fremover håndteres administrativt, såfremt der ikke er væsentlige ændringer i udviklingsplanens milepæle og/eller redskaber. Statusrapporten forelægges i så fald Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget til orientering.
Problemstilling
De almene boligorganisationer skal via kommunalbestyrelsen hvert år frem til 2030 underrette Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om status for realiseringen af milepælene i udviklingsplanerne for de såkaldte ”hårde ghetto’er” – i dette tilfælde Mjølnerparken. Den første statusrapport fremgår af bilag 3, og skal indsendes til styrelsen senest den 1. oktober 2020.
Mjølnerparken er udpeget som et hårdt ghettoområde efter lovgivningen om parallelsamfund fra 2018. Københavns Kommune har i samarbejde med Bo-Vita indsendt en udviklingsplan til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, der redegør for, hvordan andelen af almene familieboliger reduceres fra 94 % til højst 40 % i 2030 (BR 20. juni 2019). I forbindelse med udviklingsplanen vedtog Borgerrepræsentationen også, at det skal forsøges at genhuse Seniorbofællesskabet Midgård i afdelingen Hothers Plads. Københavns Kommune og Bo-Vita har i en årrække arbejdet med udviklingen af Mjølnerparken, jf. den fysiske helhedsplan vedtaget af Borgerrepræsentationen i 2015.
Løsning
Statusrapporten er udarbejdet af Bo-Vita i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Rapporten er underskrevet af Bo-Vitas organisationsbestyrelse.
For at imødekomme kravet om reducering af almene boliger i Mjølnerparken gennemføres først den fysiske helhedsplan og herefter den lovbundne udviklingsplan.
Den fysiske helhedsplanomfatter bl.a. ændring af boligudbuddet herunder infill med ungdomsboliger, sammenlægning og udbygning af boliger og nye tagboliger samt renovering af eksisterende boliger.
Udviklingsplanen skal videreføre den fysiske helhedsplan med en plan for, hvordan andelen af almene familieboliger i Mjølnerparken reduceres til højst at udgøre 40 %, svarende til ca. 233 almene familieboliger. Det fremgår af udviklingsplanen, at reduktionen sker ved, at Mjølnerparkens karré II og III frasælges, så andelen af almene familieboliger reduceres i overensstemmelse med kravet i lovgivningen, hvilket svarer til et frasalg af ca. 229 almene familieboliger. I den forbindelse frasælges også 30 almene ungdomsboliger for at imødekomme et ønske fra Bo-Vita om at sælge i hele karréer, da dette giver et nemmere administrationsgrundlag efterfølgende.
Arbejdet med at realisere udviklingsplanen forløber samlet set planmæssigt. Det forventes fortsat, at ambitionerne i udviklingsplanen kan gennemføres ved hjælp af de tiltag, der fremgår af planen.
Status vedr. realisering af helhedsplanen og udviklingsplanen
Helhedsplanen
Helhedsplanen forventes at blive sendt i udbud i september 2020, og det forventes, at helhedsplanen vil blive igangsat i 1. halvår 2021.
Indgåelse af salgsaftale
Bo-Vita offentliggjorde i februar 2020, at de havde indledt forhandlinger med tre potentielle købere om en salgsaftale for karré II og III i Mjølnerparken (259 boliger). Bo-Vita har tilkendegivet, at de forventer offentliggørelse af salget i september 2020. Bo-Vita tilstræber salg til en køber med langsigtede interesser i Mjølnerparken. Bo-Vita vil indgå en betinget købsaftale med en køber inden helhedsplanen sættes i værk, men reelt sælges først karré II og III m.m. når renoveringen er foretaget.
Udviklingsplanen
Siden Transport- og Boligministeriet i 2019 godkendte udviklingsplanen for Mjølnerparken, er der i udviklingen sket mindre justeringer, idet daginstitutionerne Asgård og Midgård flyttes ud af Mjølnerparken og et fællesareal og et mandskabsrum konverteres til to familieboliger. Desuden flyttes fælleshuset til en anden placering i bebyggelsen og størrelsen justeres. Derudover er der siden godkendelsen af udviklingsplanen sket ændringer i styrelsens praksis for opgørelse af erhvervslejemål. Disse justeringer påvirker udregningen af den samlede andel almene familieboliger i Mjølnerparken, hvorfor forvaltningerne i samarbejde med Bo-Vita har mindre justeringer i den forventede, fremtidige andel almene familieboliger i Mjølnerparken. Det er et krav fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, at der indsendes ansøgning om sådanne ændringer, hvorfor ansøgningen fremgår i forlængelse af statusrapporten (bilag 3).
Ændringerne har ikke konsekvenser for den forventede opfyldelse af kravet om højst 40 % almene familieboliger i Mjølnerparken i 2030. Forvaltningerne bemærker, at det er muligt, at der fortsat kan ske mindre justeringer af den samlede familieboligandel, men uden at den fremtidige andel af familieboliger vil overstige 40 %.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har godkendt indstillingen, indsender forvaltningerne og Bo-Vita statusrapporten til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen senest den 1. oktober 2020. Sagen sendes til Borgerrepræsentationen til orientering.
Som nævnt ovenfor er det muligt, at der kan ske mindre ændringer af det præcise antal af familieboliger. Hvis det er tilfældet inden den 1. oktober, justeres statusrapporten i overensstemmelse hermed, inden den fremsendes til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.
Forvaltningerne og Bo-Vita udarbejder årlige statusrapporter til styrelsen, jf. krav i bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder. Hvis der er væsentlige ændringer i udviklingsplanens milepæle, og/eller anvendte redskaber i forhold til at nå målsætningen om højst 40 % almene familieboliger senest i 2030, forelægges statusrapporten for Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget til orientering. Hvis der ikke er væsentlige ændringer, håndteres statusrapporterne fremover administrativt.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. september 2020
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget uden afstemning.
Et samlet udvalg stillede ændringsforslag til erstatning af 2. at-punkt:
”at de årlige statusrapporter fremover forelægges udvalget til politisk behandling/orientering.”
Ændringsforslaget blev vedtaget af et enigt udvalg.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning: ”Partierne er imod udviklingsplanen for Mjølnerparken. Partierne støtter ikke en løsning for Mjølnerparken, der ikke respekterer beboernes ønske om at undgå frasalg. Partierne finder det samtidig kritisabelt, at lejernes penge bruges til at renovere boliger, der derefter sælges til en privat investor, der kan udleje de nyrenoverede lejligheder til højere priser og dermed omsætte lejernes investeringer i renoveringerne til øget privat indtjening.”