Handlemuligheder for aftaler efter de ændrede regler i vejloven for mindre udlejningskøretøjer
Indstilling
Med den varslede ændring af vejlovens regler for opstilling af free-floating udlejningskøretøjer (udlejningsløbehjul og udlejningscykler) skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til forvaltningens håndtering af de nye regler.
Teknik og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen arbejder videre med at forberede koncepter for aftaler om opstilling af et begrænset antal udlejningsløbehjul fordelt på et begrænset antal udbydere (Model 1)
- at forvaltningen vender tilbage til udvalget, inden aftalekoncepterne til udbyderne gøres færdige,
- at forvaltningen arbejder videre med at forberede en standardaftale om opstilling af udlejningscykler på nærmere fastsatte vilkår.
- at forvaltningen indsætter vilkår i aftalerne med udbyderne om, at kommunens udgifter til ordningen herunder administration og tilsyn betales af udbyderne.
Problemstilling
Transportministeren fremsatte i marts 2020 et lovforslag, der ændrer reglerne om særlig råden over vejareal for udlejningscykler og visse udlejningskøretøjer, kommunernes mulighed for at fjerne cykler mv. Teknik- og Miljøudvalget behandlede kommunens høringssvar på udvalgsmødet den 27. januar 2020. Som følge af COVID-19 situationen blev lovforslaget udskudt til fremsættelse tidligst oktober 2020. De nye regler forventes at træde i kraft 1. januar 2021. Lovændringen giver klarere rammer for at regulere de nye typer af free-floating køretøjer (cykler og løbehjul).
Med denne indstilling skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til selve tilstedeværelsen af udlejningsløbehjul i København, dvs. antal køretøjer og antal udbydere, samt model for placering i byen, og herunder som alternativ et forbud mod udlejningsløbehjul i Kommunen.
Herudover skal udvalget tage stilling til, om forvaltningen arbejder videre med en standardaftale for udlejningscykler, samt at der i aftalerne (for både cykler og løbehjul) indføres vilkår om, at udbyderne inden for lovens rammer betaler for kommunens udgifter til ordningen. Udvalget vil få mulighed for at tage stilling til aftalekoncepterne på et kommende møde. Aftaler kan først indgås efter den nye lovgivning er trådt i kraft.
Løsning
Udlejningsløbehjul
Efter lovændringen bliver det muligt for kommunerne at begrænse både antallet af løbehjul, der må opstilles til udlejning, og antallet af udbydere, der kan få tilladelse til at opstille udlejningsløbehjul. Det bliver endvidere op til kommunerne at beslutte, om man vil tillade udlejning af elektriske løbehjul i det offentlige rum. Det bliver med andre ord muligt at forbyde opstilling af udlejningsløbehjul med henblik på udlejning.
Selve brugen af løbehjul vil stadig være tilladt, da brugen reguleres efter færdselsloven. Det er dermed ikke muligt at forbyde brugen af løbehjul - heller ikke udlejningsløbehjul.
Forvaltningen vurderer, at der skal gennemføres en ny annonceringsrunde blandt udbydere af udlejningsløbehjul, hvis det politisk besluttes at tillade løbehjulene i byen. Forvaltningen vil i forbindelse med en ny annoncering anvende de samme tildelingskriterier, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen 20. juni 2019, herunder ift. bæredygtighed/miljøpåvirkning, dokumentation for at kunne overholde generelle vilkår for at sikre fremkommelighed og styre brugeradfærd (gennem datadeling), kvalitet og vedligehold, mv. brugervenlighed, æstetisk udtryk, effekt på mobilitet, og social bæredygtighed (vedlagt som bilag 2, Tildelingskriterier – 2019).
Løbehjul forudsættes efter de nye regler placeret i afmærkede områder, virtuelle hubs eller byrumsinventar (dertil indrettet infrastruktur), når de står opstillet til udlejning, medmindre andet aftales. Forvaltningen vil drøfte erfaringer med opstillingsløsninger med udbyderne.
Cykler til udlejning
Efter lovændringen stilles der krav til udbydere af udlejningscykler om, at de skal have en aftale med kommunen om opstilling af udlejningscykler inden de må opstille. Udbyderne har efter de nye regler krav på at få en aftale med kommunen, hvis de lever op til nogle minimumskrav. Det bliver ikke muligt at sætte grænser for hverken antallet af cykler eller udbydere.
Aftalen er en forudsætning for, at udlejningscykler kan placeres på vejarealet. Regulering af cyklernes råden over vej sker gennem opstillede vilkår i de konkrete aftaler. Forvaltningen planlægger inden for rammerne af de foreslåede regler at arbejde videre med en standardaftale.
Det fremgår af de nye regler, at udbyderne ikke har krav på, at der etableres yderligere cykelstativer. Det forudsættes således, at den eksisterende kapacitet anvendes. Lovforslagets muligheder i forhold til udlejningscykler er nærmere beskrevet i bilag 3 Rammer for håndhævelse og særlige forhold for udlejningscykler.
Opstilling af et begrænset antal udlejningsløbehjul (Model 1)
Forvaltningen arbejder videre med at indgå aftaler med to til fire løbehjulsudbydere om opstilling af 3.200 udlejningsløbehjul (svarende til den ramme, som tidligere er vedtaget (BR 20. juni 2019) i en periode på ét år med mulighed for forlængelse til to år, på nærmere angivne områder, jf. nedenfor.
Ved at indgå aftaler med to-fire udbydere af løbehjul vil det blive muligt at fjerne udlejningsløbehjul fra udbydere, som ikke har en aftale med kommunen, når de nye regler er trådt i kraft.
I Middelalderbyen og øvrige særlige områder med megen trængsel, herunder på (udvalgte)stationer må kun opstilles udlejningsløbehjul på de lokationer/hubs, hvor forvaltningen har fastsat, at udlejningsløbehjul kan placeres med henblik på udlejning, se bilag 4 (Model 1 - kortbilag).
Den øvrige del af byen (Øvrig by) underlægges samme forhold, som gælder for Gadesalg, dvs. at det er muligt for de udvalgte udbydere at opstille løbehjul til udlejning, så længe de følger nærmere fastsatte vilkår, herunder at udlejningskøretøjerne ikke må stå til gene for fremkommeligheden. Denne model vurderes som det mest hensigtsmæssige i den øvrige del af byen (Øvrig by), hvor der er mindre trængsel.
Det vil herudover være muligt at angive områder som No Parking-zoner, hvor udlejningsløbehjul ikke må opstilles, fx parker, stier og kirkegårde som ejes af Københavns Kommune, samt på gågader og kommunens grønne områder. De konkrete forbudszoner vil blive angivet som vilkår (krav) i aftalerne med de enkelte udbydere.
Proces
Frem mod etablering af en løsning for udlejningskøretøjer efter de nye regler vil forvaltningen tage følgende skridt:
- Afholde workshop med udbydere (oktober 2020).
- Udarbejde vilkår, som skal indgå i aftaler med udbyderne, samt fastlægge intern TMF-proces for håndhævelse og gebyrer som følge af de nye regler.
- Forelægge udkast til aftalekoncepter til godkendelse for TMU den 16. november 2020, hvis lovforslaget som forventet fremsættes i Folketinget omkring 1. oktober 2020.
- Forvaltningen indleder herefter en proces i forhold til udvælgelse af udbydere af udlejningsløbehjul (annoncering, udbud og valg af udbydere af udlejningskøretøjer i perioden medio november 2020– februar 2021).
- Indgåelse af aftaler marts 2021.
- Ordningen forventes i drift ultimo marts 2021 under forudsætning at de nye regler træder i kraft ved årsskiftet 2020/2021.
Alternativerne model 2 og 3.
Forbud i særlige områder (Model 2)
Som første alternativ kan udvalget beslutte et decideret forbud mod opstilling af løbehjul til udlejning i nærmere angivne områder. Efter denne model foreslås et forbud imod opstilling af udlejningsløbehjul i Middelalderbyen og øvrige særlige områder med trængsel, som er markeret med rødt i bilag 5 (Model 2 - kortbilag).
Derudover svarer modellen til model 1, herunder i forhold til foreslåede antal løbehjul og udbydere og i forhold til opstilling efter vilkår.
Forbud i hele Københavns kommune (Model 3)
Som andet alternativ kan udvalget beslutte et forbud mod opstilling af løbehjul til udlejning på alle Københavns Kommunes offentlige arealer. Herefter vil det være muligt at fjerne de løbehjul, som står til udlejning på offentlige arealer i kommunen på udlejers regning. Det er fortsat ikke muligt at regulere brugen af løbehjul eller opstilling af udlejningskøretøjer på fx private arealer, bilag 6 (Model 3 - kortbilag).
Forvaltningen arbejder videre med at forberede en standardaftale om opstilling af udlejningscykler på nærmere fastsatte vilkår.
Det vil, efter lovændringen, være muligt at arbejde med en standardaftale som udgangspunkt for indgåelse af aftalerne om udlejningscykler, men der skal fortsat være enighed om vilkårene.
Da alle udbydere af cykler med de nye regler får krav på en aftale, vil forvaltningen (i dialog med udbyderne) arbejde videre med en standardaftale som udgangspunkt for indgåelse af aftalerne. Forvaltningen vil inden for rammerne af de foreslåede regler arbejde videre med at forberede indgåelse af aftaler på cykelområdet.
Cykeludbyderne får efter de foreslåede regler mulighed for at påklage vilkår for at få prøvet lovligheden (særligt i forhold til, at antal og udbredelsen af udlejningscykler ikke må begrænses). Det kan først ske, når de nye regler er trådt i kraft (forventeligt pr. 1. januar 2021).
Håndhævelse af og udgifter til ordningen
Forvaltningen indsætter vilkår i aftalerne med udbyderne om, at kommunens udgifter til ordningen herunder administration og tilsyn betales af udbyderne via takstopkrævning.
Klarere rammer for at håndhæve
Med lovændringen får vejmyndigheden (kommunen) mulighed for at fjerne udlejningscykler og -løbehjul for udbyderens regning uden forudgående høring, og dermed bedre mulighed for at håndhæve ordningen. Køretøjerne kan fjernes, hvis der ikke er indgået en aftale med kommunen, eller aftalen er lovligt opsagt, eller hvis køretøjerne står uden for afmærkede områder, virtuelle hubs eller byrumsinventar i henhold til aftalen og det ikke er muligt at placere køretøjet lovligt inden for en rimelig afstand. Rammerne for håndhævelse er beskrevet nærmere i tidligere nævnte bilag 2 Rammer for håndhævelse samt særlige forhold for udlejningscykler.
Det er ikke muligt at håndhæve efter de nye regler, før de er trådt i kraft.
Udgifter til administration og tilsyn (cykler og løbehjul)
Lovændringen giver mulighed for, at kommunen skal kunne få dækket sine udgifter i forbindelse med ordningen af de udbydere, som udbyder løbehjul. Udgifter til etablering af evt. infrastruktur (som afmærkning el. lignende) forudsættes dækket af de udbydere, som opnår en aftale med kommunen.
Forvaltningen lader det indgå som vilkår i aftalerne for såvel cykler som løbehjul, at kommunens udgifter til administration og tilsyn betales af udlejningsoperatøren. Dette vil fx også omfatte tidsforbrug til sagsbehandling, herunder i forbindelse med indgåelse af aftaler, behandling af klager til Vejdirektoratet over afgørelser om fjernelser og (kun for cykler) klager over vilkår i aftaler.
Udgifter til etablering og vedligehold af infrastruktur (kun for løbehjul)
Forvaltningen vil i overensstemmelse med lovændringen opkræve betaling for myndighedens udgifter i forbindelse med etablering og vedligehold af infrastruktur eller områder til placering af løbehjul. Dette gælder kun for løbehjul, og er ikke muligt for udlejningscykler. Der er tale om direkte udgifter til etablering og vedligehold af områder, til placering af udlejningsløbehjul, som fx afmærkning, men anden form for infrastruktur såsom stativer eller lignende, er også en mulighed.
Udgifter i forbindelse med fjernelse (cykler og løbehjul)
Udgifter til transport, opbevaring og administration af fjernede køretøjer, som er afholdt af kommunen, påhviler ejeren af køretøjet, uanset aftale med kommunen eller ej.
Takst eller gebyrsystem
Forvaltningen vil udarbejde et takst- eller gebyrsystem, så kommunens udgifter til ordningen kan blive opkrævet og dækket. Det er ikke muligt at indføre et strafgebyr til udbyderne fx for oprydning, men alene at søge udgifter dækket. Forvaltningen arbejder på en model, så ordningen bliver udgiftsneutral for kommunen. Modellen indeholder takster til drift af ordningerne med tilladelser og takster vedrørende fjernelse af forkert placerede løbehjul og cykler.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Det er hensigten, at udgifter til ordningen skal dækkes af udbyderne via takster for administration mv. Taksterne skal således modsvare de anvendte ressourcer, og om nødvendigt på sigt reguleres i overensstemmelse hermed. Selve udviklingen og implementeringen af den nye ordning forud for drift kræver administrative ressourcer i forvaltningen, som har en mere afledt karakter, og som ikke forventes dækket via udbyderne.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen på baggrund af udvalgets beslutning gå i dialog med alle udbydere af løbehjul og cykler i forhold til at indhente deres erfaringer til brug for udarbejdelse af de kommende aftaler.
Forvaltningen forelægger, bl.a. på baggrund af drøftelse med udbyderne, en indstilling til udvalget med udkast til koncepter for aftaler mellem kommunen og udbyderne af udlejningsløbehjul og udlejningscykler til godkendelse, samt forslag til de nye takster. Indstillingen forventes fremlagt på møde 16. november 2020.
Søren Wille
/ Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. september 2020
Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet stillede ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af 1. at-punkt:
”at forvaltningen arbejder videre med model 3.”
Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med 4 stemmer 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F, Ø og Å.
Imod stemte: A, B, V, O og V.
Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre stillede ændringsforslag (ÆF2) som nyt 5. at-punkt:
”at der stilles krav om, at løbehjulene skal parkeres i skarpt definerede parkeringsområder, så de ikke flyder i hele byen.”
Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre stillede ændringsforslag (ÆF3) til nyt 6. at-punkt:
”at By- og Pendlercyklerne reguleres efter samme regler som øvrige udlejningscykler.”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med 4 stemmer mod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, B, O og V.
Imod stemte: A, F, Ø og Å.
Socialdemokratiet stillede ændringsforslag (ÆF4) til erstatning af 1. at-punkt:
”at forvaltningen arbejder videre med at forberede koncepter for aftaler om opstilling af et begrænset antal udlejningsløbehjul fordelt på et begrænset antal udbydere efter en revideret Model 2, hvor forbuddet mod udlejning udvides til at inkludere områder af kommunen kategoriseret som “tæt by”.”
Ændringsforslaget (ÆF4) blev vedtaget med 7 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, F, Ø og Å.
Imod stemte: B, C, O og V.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
“Venstre støtter på betingelse af, at der er styr på oprydning og hastighed.”
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Alternativet ønsker ikke at kommunens sparsomme offentlige vejareal skal bruges til parkering af kommercielle el-løbehjul. Dertil betyder livscyklusanalysen af løbehjulene, at det på ingen måde kan anses som værende en grøn transportform.”
Jakob Næsager (C) tilkendegav, at han med i medfør af initiativretten, jf. kommunestyrelseslovens § 11 ønsker at indbringe sagen til afgørelse i Borgerrepræsentationen.