Dispensation fra Lokalplan Ørestad Syd med tillæg 1 og 2 til opførelse af midlertidig pavillonskole på kirkepladsen, Amager Vest
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til en midlertidig pavillonskole på ’Kirkepladsen’ i Ørestad Syd i en periode fra 2020 til 2023.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler tidsbegrænset dispensation i tre år fra lokalplan 398 Ørestad Syd med tillæg 1 og 2 til opførelse af en midlertidig pavillonskole på ’Kirkepladsen’ i Ørestad Syd, matrikel nummer 919a, Sundby Overdrev.
Problemstilling
Forvaltningen har modtaget en ansøgning fra Børne- og Ungdomsforvaltningen om opførelse af en midlertidig pavillonskole i Ørestad Syd, da der mangler skolekapacitet i Ørestad. Den midlertidige skole skal imødekomme behovet for kapacitet til 2. og 3. klasse på Kalvebod Fælled Skole.
Området er i lokalplanens tillæg 1 fra 2012 udlagt til et byggefelt for erhverv/kultur, hvor det forventes, at der på sigt skal opføres en kirke. Området er i dag stillet midlertidigt til rådighed af By & Havn, som en midlertidig grøn plæne under navnet ’Kirkepladsen’.
Den midlertidige pavillonskole forudsætter dispensation fra lokalplan Ørestad Syd med tillæg nr. 1 og 2. Dispensationen har været i naboorientering i perioden den 29. maj til den 19. juni 2020. Forvaltningen har modtaget 30 henvendelser (bilag 4). Dispensationen forelægges for Teknik- og Miljøudvalget, da forvaltningen har vurderet, at der er tale om vægtige indsigelser.
Løsning
Projektet omhandler opførelse af pavilloner på i alt 2.550 m2 på et byggefelt, der aktuelt udgør en grøn plæne i rækkehuskvarteret syd for Byfælleden og Royal Arena (bilag 3). De eksisterende boliger omkring byggefeltet er rækkehuse i to-tre etager samt to etagebyggerier i ni etager. Pavillonerne opføres i en U-form i to etager (ca. otte meter) mod boligerne mod vest og tre etager (ca. 12 meter) mod boligerne mod øst. Pavillonerne er standardmoduler med grå facader og hvide vinduer i træ og aluminium i lighed med dem, der er opstillet flere andre steder i byen, bl.a. på Ørestads Boulevard 200-202, Artillerivej 69 og Siljangade 5-7. Pavillonskolens ude- og legearealer placeres midt i U’et. Bilparkering placeres i nærliggende parkeringshus på Eiler Billes Allé, og på- og afsætning placeres på Richard Mortensens Vej i forbindelse med eksisterende korttidsparkering. De eksisterende trærækker sikres. Der ansøges om midlertidig dispensation i tre år til opførelse af pavillonskolen.
Projektet skal sikre midlertidig skolekapacitet for 2.-3. klasse på Kalvebod Fælled Skole og skal kunne rumme ca. 280 elever og ca. 25 lærere. Det har været et stort ønske fra både forældre og skolebestyrelser i Ørestad, at der findes midlertidige løsninger lokalt i Ørestad.
Den midlertidige løsning forudsætter dispensation fra lokalplan Ørestad Syd tillæg 1 vedrørende bestemmelser om, at byggefeltet skal anvendes til erhverv/kultur, overholdelse af det maksimalt tilladte etageareal, om krav til bygningernes udformning, herunder materialer og facadeudformning samt krav til antal parkeringspladser og deres udformning (bilag 2). Derudover forudsættes dispensation fra lokalplan Ørestad Syd vedrørende bestemmelser om, at permanent fritstående gavle skal behandles som facader med vinduesåbninger og at tekniske anlæg og installationer skal placeres inden for bygningernes volumen (bilag 2).
Høring
Henvendelserne fra naboorienteringen er sammenfattede med forvaltningens bemærkninger i bilag 5. Hovedsynspunkterne er, at
- Amager Vest Lokaludvalg er glade for en lokal løsning i Ørestad, men forstår naboernes bekymring for støj (16 henvendelser), skygge (11 henvendelser) og færre grønne områder (12 henvendelser).
- 16 borgere er bekymrede for, at der vil komme øget trafik og utryghed, særligt omkring vendepladsen. Flere skriver, at området er udlagt som bilfri-zone.
- 13 borgere føler sig snydt af plangrundlaget og vurderer, at den midlertidige skole vil have negativ effekt på deres ejendomsværdi.
- 13 borgere er utilfredse med byggeriets æstetiske udtryk, højde og placering. Flere ønsker en alternativ placering i Ørestad og bemærker, at pavillonerne medfører skygge og indbliksgener.
Forvaltningens bemærkninger
- Anvendelsen til skole er i overensstemmelse med Kommuneplan 19, som udlægger området til en blandet ramme med boliger og serviceerhverv, herunder en kulturel servicefunktion som fx kirke og grundskoleundervisning. Forvaltningen vurderer derfor, at eventuel støj fra skolen er i overensstemmelse med, hvad der må forventes af områdetypen. Forvaltningen har modtaget et revideret projekt fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, som flytter pavillonerne 2,8 meter mod vest og dermed mindsker skygge på boliger mod øst. Der vil således vinter, forår og efterår være skygge på boliger mod øst om eftermiddagen. Mod boliger mod vest er skyggepåvirkningen uændret således, at der vil være skygge om morgenen vinter, forår og efterår. Forvaltningen vurderer på denne baggrund, at byggeriet ikke medfører en væsentlig skyggepåvirkning på friarealer og de omkringliggende boliger. Forvaltningen forstår borgernes ærgrelse over at miste et grønt område, men henviser til, at arealet er udlagt som byggefelt for erhverv/kultur og ikke udgør en del af boligernes friareal. Arealet er alene stillet midlertidigt til rådighed af By & Havn.
- Forvaltningen vurderer, at de eksisterende veje og stier er indrettet til at kunne håndtere de trafikale ændringer og den øgede trafik, som den midlertidige skole vil medføre. Dette gælder også i forhold til behovet for sikker skolevej. Området er ikke udlagt som bilfri-zone, men vendepladsen er skiltet som et lege- og opholdsareal. Dette vil fortsat gælde i forbindelse med den midlertidige skole, hvor vendepladsen vil fungere som ankomstplads for skolen for de gående og cyklende. Biler skal indrette sig efter de bløde trafikanter. Bilparkering og afsætningspladser til skolen er ikke placeret på vendepladsen, men er indrettet i det nærliggende p-hus på Ejler Billes Allé og syd for vendepladsen på Richard Mortensens Vej.
- Forvaltningen har forståelse for, at naboerne er ærgerlige over, at der midlertidigt kommer et andet byggeri end det, som er fastlagt i lokalplanen. Det er dog muligt med hjemmel i planloven og efter en konkret vurdering at give dispensation eller vedtage en ny lokalplan, hvis politikerne ønsker det. Dispensationen til skolebyggeriet er midlertidig, og der ændres således ikke ved det eksisterende plangrundlag.
- Byggeriet overskrider ikke byggefeltet og forudsætter ikke dispensation fra lokalplanens maksimale højde på femten meter, da pavillonerne har en højde på henholdsvis otte og tolv meter. Der forudsættes dispensation fra planens bestemmelser om arkitektur, da der er tale om standardpavilloner. Forvaltningen vurderer, at dette er acceptabelt, da der er tale om en midlertidig anvendelse. Med det reviderede projekt vurderer forvaltningen, at risikoen for indblik og skygge mod boliger er mindsket væsentligt. Forvaltningen har løbende været i dialog med Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen om alternative placeringer. I screeningen af placeringer er der bl.a. lagt vægt på planforhold, trafik, støj og sikker skolevej. Derudover skal grundejer ønske at ville leje ud til Københavns Kommune. Det vurderes på denne baggrund, at den foreslåede placering er den mulige og mest hensigtsmæssige.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Hvis Teknik- og Miljøudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen meddele tidsbegrænset dispensation fra lokalplan Ørestad Syd med tillæg 1 og 2 til opførelse af skolepavilloner på matrikel nummer 919a, Sundby Overdrev i op til tre år fra ibrugtagning af det aktuelle byggeprojekt.
Søren Wille
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. september 2020
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.