Navngivning af plads i Sydhavn
Indstilling
Vejnavnenævnet indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at en plads i Sydhavn navngives Anker Jørgensens Plads (jf. bilag 1) pr. 1. oktober 2017.
Problemstilling
Tidligere statsminister Anker Jørgensen døde den 20. marts 2016. Borgerrepræsentationen har vedtaget et princip om, at der skal gå mindst et år fra en person er død, til en plads eller vej efter kan navngives efter ham eller hende. Den tid er nu gået, og Vejnavnenævnet foreslår, at Anker Jørgensen æres med en plads i Sydhavn.
Løsning
Efter Vejnavnenævnets opfattelse havde tidligere statsminister Anker Jørgensen en så stor betydning for landet, at det er naturligt at navngive en plads efter ham i landets hovedstad. Vejnavnenævnet mener, at det er oplagt at hylde og mindes Anker Jørgensen ved at opkalde et sted efter ham i Sydhavn, da han var tæt knyttet til stedet, og boede der i mange år.
Den østlige del af Gustav Bangs Gade på hjørnet ved Borgbjergsvej i Sydhavn er udformet som en plads, der i forvejen er lokalkendt som ”Den røde plads”. Pladsen har således et uofficielt navn. Pladsen omkranses af Kvartershuset og Café Posthuset, der er stærkt lokalt forankret i lokalområdet, og pladsen fungerer derfor som et naturligt mødested for bydelens beboere. Herudover ligger pladsen nær den tidligere statsministers hjem. Vejnavnenævnet finder, at denne centrale plads i Sydhavn bør navngives efter Anker Jørgensen, fordi den ligger et sted og i et område, som Anker Jørgensen holdt meget af, og hvor han også var kendt og afholdt af kvarterets beboere. På den baggrund indstiller Vejnavnenævnet, at pladsen navngives Anker Jørgensens Plads (bilag 1).
Mange af vejene i samme kvarter i Sydhavn er opkaldt efter politiske personligheder, f.eks. Borgbjergsvej, Gustav Bangs Vej, Louis Pios Gade og Peter Sabroes Gade. Navnet Anker Jørgensens Plads vil derfor passe godt sammen med de eksisterende vejnavne.
Vejnavnenævnet har spurgt Anker Jørgensens efterladte om deres holdning til forslaget. Anker Jørgensens fire børn har alle meldt positivt tilbage på forslaget (bilag 2).
Høring
Der blev udsendt 19 høringsbreve til en grundejer, 15 boliglejere, to virksomheder og Kgs. Enghave Lokaludvalg. Der indkom et enkelt svar. Kgs. Enghave Lokaludvalg bakker op om navngivningen. Lokaludvalget finder, at det er vigtigt, at Anker Jørgensens familie er positive over for forslaget og er enige i, at Anker Jørgensen skal have en plads opkaldt efter sig i Sydhavn. Lokaludvalget bifalder desuden valget af pladsen, fordi den ligger tæt på Anker Jørgensens bopæl på Borgbjergsvej (bilag 3).
Adressemæssige konsekvenser
Navngivningen medfører, at to boligopgange på Gustav Bangs Gade 19 og 21 samt Kvartershuset på Gustav Bangs Gade 28 skal ændre adresse til det nye pladsnavn. Der skal desuden fastsættes to yderligere adresser til pladsen. Det er til to indgange (erhverv), der i dag er uden adresse.
Økonomi
Der er mindre økonomiske konsekvenser i forhold til opsætningen af pladsnavneskilt og husnummerskilte til ændrede adresser. Udgifterne afholdes over forvaltningens driftsbudget.
Videre proces
Når navnet er godkendt i Teknik- og Miljøudvalget, vil det blive offentliggjort. Ikrafttræden vil i overensstemmelse med beslutningen ske den 1. oktober 2017.
Formand for Vejnavnenævnet
Morten Kabell
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. august 2017
Indstillingen blev godkendt.