Mødedato: 14.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøforvaltningens investeringer i kernevelfærd

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til én business case forud for behandlingen af Investeringspuljen ved forhandlingerne om Budget 2018. Effektiviseringerne som følge af business casen anvendes til at håndtere forvaltningens effektiviseringsmåltal fra 2019 og frem.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018 søger om finansiering via Investeringspuljen til at dække investeringsomkostninger for business casen ”Opførelse af gartneri i Valbyparken, som i alt udgør 4,8 mio. kr.

Problemstilling

Med vedtagelsen af Budget 2017 (BR 6. oktober 2016) (A, B, C, F, I, O, V, Ø og Kasper Heumann Kristensen) blev der afsat 492,7 mio. kr. til smartere investeringer i kernevelfærd for 2017. Parterne blev samtidig enige om, at der med Budget 2018 skal afsættes investeringspuljer svarende til niveauet i Budget 2017. Midlerne forankres i Investeringspuljen og Innovationspuljen og skal anvendes til investeringer, der kan forbedre forvaltningernes opgaveløsning. For at modtage midler fra investeringspuljen er der et krav om, at effektiviseringerne kan tilbagebetale investeringsmidlerne på seks år. Innovationspuljen er friholdt fra dette krav. Midlerne, som investeringerne fra investeringspuljen frigiver, anvendes til at håndtere forvaltningernes bidrag til effektiviseringsstrategien. Hvis investeringer frigiver midler ud over det fastsatte effektiviseringsmåltal, bliver midlerne i forvaltningerne til fagudvalgenes disponering.

Borgerrepræsentationen tildeler midler fra puljerne to gange om året i forbindelse med behandlingen af overførelsessagen i foråret og budgettet i efteråret. Business cases, der bidrager til indfrielse af en forvaltnings effektiviseringsmåltal, prioriteres som udgangspunkt før andre forslag.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der søges midler fra puljerne til nedenstående business case. Forslaget behandles endeligt i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2018. Effektiviseringerne, som business casen genererer, anvendes til at håndtere forvaltningens effektiviseringsmåltal fra 2019 og frem.  

Opførelse af gartneri i Valbyparken (bilag 1)

Københavns Kommunes gartneri holder i dag til i lejede drivhuse i Hvidovre. Produktionen er tilpasset byens behov, og gartneriet leverer årligt næsten 100.000 forårs- og sommerblomster til glæde for byens borgere. Gartneriet fungerer som en indkøbs- og fordelingscentral for de geografiske driftscentre i Teknik- og Miljøforvaltningen. Der er dog en række udfordringer ved de eksisterende drivhuse. De er i dårlig stand, og udgifter til renovering påhviler Københavns Kommune. Drivhusene er ikke energieffektive, da de er af ældre dato og baseret på en umoderne teknologi. Herudover forhindrer lokaliteten og indretningen af drivhusene yderligere effektivisering af produktionsprocessen. Forvaltningen ønsker derfor at opføre et nyt gartneri i Valbyparken tæt på driften. Dette vil reducere afstanden til byens parker og byrum samt muliggøre en fleksibel udnyttelse af personaleressourcer. Gartneriet kommer til at bestå af 2000-2500 m² drivhuse med klimastyring, vandopsamling, jordvarme og solpaneler således, at anlægget vil have et bedre energiregnskab og understøtte kommunens målsætninger om CO2-neutralitet i 2025. Gartneriet bliver herudover en del af byens liv og indrettes med et mindre besøgsareal, så byens borgere kan komme helt tæt på produktionen. Gartneriet vil desuden gøre det muligt at uddanne handicappede inden for projektet MadGlad.

En forudsætning, for at business casen kan indgå i forhandlingerne om Budget 2018 er, at business casen går igennem en ejendomsfaglig vurdering og godkendes af Københavns Ejendomme & Indkøb (KEID). Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af business casen er med forbehold herfor. Den ejendomsfaglige vurdering er sat i gang og afsluttes inden Økonomiforvaltningens frist for modtagelse af godkendt materiale til forhandlingerne om budget 2018.

Økonomi

Omkostningerne til gennemførelse af projektet, herunder omkostninger til projektstyring, medtages i business casen, som søges finansieret af Investeringspuljen ved forhandlingerne om Budget 2018.

Investeringsbehov og effektivisering fremgår af tabel 1. Tilbagebetalingstiden for business casen ”Opførelse af gartneri i Valbyparken” er på 6 år og opnår fuld effektivisering i 2020. Tilbagebetalingstiden fastsættes ud fra Økonomiforvaltningens beregningsmodel for tilbagebetaling, som indeholder den gældende interne rente for udlån.

Tabel 1. Investeringsbehov samt effektiviseringer for business casen ”Opførelse af gartneri i Valbyparken

Projekt, alle beløb er i 1.000. kr. 2018 p/l

2018

2019

2020

Samlet effektivisering

-

-750

-1.100*

Samlet investeringsbehov

1.900

2.900

-

Samlet økonomisk påvirkning

1.900

2.150

-1.100

* Varig effektivisering. Besparelserne er angivet med negativt (-) fortegn.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt business casen, fremsendes den til Økonomiforvaltningen, som forbereder materialet til forhandlingerne om Budget 2018. Samtidig med dette gennemgår business casen den ejendomsfaglige vurdering hos KEID. Såfremt forvaltningen får tildelt de investeringsmidler, der søges om, igangsættes tiltagene ultimo 2017.

Forvaltningen arbejder på yderligere business cases, som fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget forud for forhandlinger om Overførelsessagen 2018-2019 i foråret 2018.

 

Pernille Andersen

/Anna Schou Johansen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. august 2017 

Indstillingen blev godkendt med seks stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B og Ø.
Imod stemte: C og I.

Til top