Mødedato: 14.08.2017, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan nr. 244 "Ydre Nordhavn" til at etablere kommerciel helikopterlandingsplads (heliport), Østerbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal meddeles afslag på ansøgning om dispensation til etablering af en helikopterlandingsplads, en såkaldt heliport, i Ydre Nordhavn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke giver dispensation fra lokalplan 244 til at etablere en helikopterlandingsplads i den nordlige del af Nordhavn.

Problemstilling

Ansøger har den 20. januar 2017 søgt om byggetilladelse til at etablere en heliport i Nordhavn, syd for Nordsøvej og nordøst for ØTC-hallen (se bilag 3). Byggetilladelsen forudsætter en dispensation fra lokalplan nr. 244 ”Ydre Nordhavn” samt en miljøgodkendelse og VVM-screening.

Løsning

Heliporten skal betjene rundflyvninger samt fragttransport, og de første to år er ansøgers forventning, at heliporten skal håndtere 6.000-8.000 operationer (starter eller landinger). Derefter forventes heliporten at skulle håndtere op til 14.000 operationer om året, hvor 65 % af operationerne bliver gennemført i sommerhalvåret og 35 % i vinterhalvåret. Forventningen er, at 60 % af operationerne bliver gennemført, når der er krydstogtsskibe ved kaj både i weekender og på hverdage. En stor andel af rundflyvningerne vil formentlig være med krydstogtturister, men vil også omfatte andre typer af kommercielle flyvninger herunder f.eks. også ambulancehelikoptere. Der ønskes opført en hangar på ca. 625 m2 i ca. 7 meters højde samt en check-in- og administrationsbygning på ca. 80 m2 i ca. 3,5 meters højde.

Heliportprojektet er forhåndsgodkendt af Trafik- og Byggestyrelsen i henhold til ”Bestemmelser om etablering og drift af helikopterflyve­pladser”. Rentabiliteten i projektet forudsætter, at det antal operationer, der fremgår af ansøgningen, bliver gennemført.

Området er omfattet af lokalplan Ydre Nordhavn, der er fastlagt til havneformål og må anvendes til produktionsanlæg for bro- og tunnelbyggeri med tilknyttede funktioner samt handels-, lager-, oplags-, transport-, værksteds- og industrivirksomheder med tilhørende administration og lignende med en naturlig tilknytning til havnen. Inden for området må der udøves virksomhed, som har særlige krav til beliggenhed for at forebygge forurening.

Kommuneplan 2015
Området er i Kommuneplan 2015 fastlagt til havneformål og er beliggende i et perspektivområde, som ikke må byudvikles før efter 2027.

Dispensation
Hvis heliporten alene havde flyvninger i tilknytning til krydstogtsterminalen, kunne den karakteriseres som en transportvirksomhed med tilknytning til havnen. Men da heliporten også skal betjene rundflyvninger, som ikke har en naturlig tilknytning til havnen, kræver etablering af heliporten en dispensation fra lokalplanen.

Det er forvaltningens vurdering, at der vil kunne meddeles dispensation fra bestemmelsen i lokalplan Ydre Nordhavn om en anvendelse med naturlig tilknytning til havnen. Der er tale om en transportvirksomhed, hvor en stor del af operationerne vil være tilknyttet krydstogtsterminalen i området. Derudover muliggør lokalplanen indretning af virksomheder med særlige beliggenhedskrav med stor afstand til forureningsfølsom anvendelse. Nordhavn er en af de få nuværende muligheder for at placere en heliport i København.

Heliporten vil ikke være forenelig med en fremtidig større byudvikling i Ydre Nordhavn, herunder eventuel opførelse af et højhusbyggeri i området og vil derfor - sammen med øvrige havne- og industriaktiviteter i området - skulle ophøre senest i forbindelse med en sådan byudvikling, der ifølge rækkefølgeplanen i Kommuneplan 2015 ikke kan ske før efter 2027. Dispensationen vil derfor kunne tidsbegrænses til en periode på op til 10 år. Ansøger er positivt indstillet over for en tidsbegrænset dispensation på 10 år. En dispensation vil dog begrænse muligheden for at kunne udnytte en eventuel fremrykning af byudviklingen i Ydre Nordhavn i rækkefølgeplanen til tidligere end 2027 ved førstkommende revision af kommuneplanen i 2019. 

Forvaltningen vurderer, at en del af de påtænkte rundflyvninger fra heliporten må forventes at foregå over en del af Østerbro, som er tæt bebygget og dermed giver støjgener for beboerne i området. Det er ikke muligt i en dispensation at stille et krav om særlige flyveruter. Derudover er opfyldningsarealet nordøst for den ansøgte placering af heliporten fastlagt i Lov om Metroselskabet I/S og Udviklingsselskabet By & Havn I/S til rekreativ anvendelse. Al ud- og indflyvning til heliporten vil skulle foregå over eller tæt på disse arealer. Det kan bemærkes, at miljøbeskyttelsesloven ikke gælder for flyvninger, hvilket betyder, at der ikke kan klages over støjen fra de flyvende helikoptere. En miljøgodkendelse vil alene forholde sig til operationerne på heliporten og under ind- og udflyvning.

Forvaltningen drøfter løbende forhold om støvgener med virksomheder og lejerforeningen i området, blandt andet i relation til de fødevarevirksomheder, der ligger ved fiskerihavnen vest for det aktuelle område. Ind- og udflyvning vil foregå over arealer med støvende oplag, hvilket giver risiko for støvspredning. Det vil være vanskeligt for forvaltningen at håndtere støvgener i området selv med en miljøgodkendelse til heliporten, da der vil være flere forureningskilder. Med en miljøgodkendelse kan kommunen stille vilkår, som forbyder støvdannelse uden for en virksomheds arealer, men praksis har vist, at bevisbyrden er svær at løfte, bl.a. fordi der ikke findes en anerkendt vurderingsmetode til støvgener, og fordi der ikke findes grænseværdier eller standarder for acceptable mængder støv i luften.

Forvaltningen indstiller på baggrund af de overstående forhold, at der ikke gives en dispensation til at etablere en heliport. Forvaltningen har i sin indstilling lagt vægt på ikke at begrænse mulighederne for at byudvikle området ved en evt. ændring af kommuneplanens rækkefølgebestemmelser samt forholdene omkring støj- og støvgener for omgivelserne, som lokalplanen ikke kan regulere.

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget afviser indstillingen, vil forvaltningen gå videre med behandlingen af ansøgningen om byggetilladelse. Heri vil skulle indgå overvejelser om længden af en eventuel tidsbegrænsning af en dispensation i forhold til at sikre mulighed for fremrykning af byudvikling. En eventuel dispensation ville ikke kunne meddeles uden forudgående naboorientering.

Lokalplan
Heliportprojektet vurderes ikke selvstændigt at være en væsentlig ændring af det bestående miljø og dermed være lokalplanpligtig, da den ønskede bebyggelse i størrelse og omfang svarer til den øvrige bebyggelse i området, og at antallet og typen af operationer på heliporten ikke er væsentligt forskellige fra aktiviteterne på krydstogtsterminalen i samme område.

Andre tilladelser
Heliporten vil skulle have en miljøgodkendelse og skal screenes for VVM, inden forvaltningen kan udstede en byggetilladelse.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele afslag om dispensation og byggesag.

 

Pernille Andersen

/Jakob Møller Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 14. august 2017

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At der gives en dispensation til at etablere en helikopterlandingsplads i Nordhavn.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B og Ø.

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Teknik- og Miljøforvaltningen bedes undersøge mulighederne for, at ansøgeren kan anvises andre steder i Nordhavn, hvor der kan etableres en helikopterlandingsplads.”

Til top