Sikre Skoleveje - redegørelse til BUU fra TMU
Indstilling og beslutning
- at redegørelse Sikre Skolevej – Fremtidssikring 2013-15 samt bilag godkendes og sendes til Børne- og Ungdomsudvalget (bilag 1, 2 og 3).
Problemstilling
Løsning
Redegørelsen til Børne- og Ungdomsudvalget indeholder følgende hovedpunkter:
- Programmet arbejder på tre indsatsområder: anlæg ved skolerne, færdselsundervisning og trafikpolitik, samt adfærdspåvirkning, kommunikation og kampagner. Ingen af de tre indsatser kan stå alene, men er tæt forbundne og supplerer hinanden.
- For at Teknik- og Miljøforvaltningen fremadrettet skal kunne følge takten i kapacitetsudvidelserne på skolerne, vil det forudsætte en ny bevilling på 15 mio. kr. årligt i årene 2013-15 til Program Sikre Skoleveje.
- Programmet fokus bør samtidig udvides til i højere grad end i dag, at omfatte byens mange institutioner og førskolebørnene, samt et nyt fokus på trafikdæmpning omkring byens idrætsfaciliteter.
- København har ca. 45.000 skoleelever fordelt på ca. 120 kommunale og private skoler. I 2011 kom 10 skolebørn alvorligt til skade i trafikken. Sikre Skoleveje arbejder med at indføre en nul-vision for skolevejsuheld hvilket betyder, at alle skolevejsuheld undersøges grundigt med henblik på at undgå lignende uheld i fremtiden. Programmets årsrapport er vedlagt som bilag 3.
Den store byggeaktivitet i København påvirker sikkerheden og specielt trygheden på skolevejene. Flere skoler har i den forbindelse henvendt sig til Sikre Skoleveje for at få iværksat konkrete initiativer og med ønske om at få udvidet følgeordningen til fritidshjem. For at imødekomme denne utryghed har Sikre Skoleveje startet et samarbejde med Metroselskabet. Samarbejdet indebærer, at Metroselskabet tager lastbiler med på besøg til berørte skoler, så børnene kan lære, hvordan de skal forholde sig til lastbiler i trafikken. Der er også ved at blive udarbejdet en folder med information til børnene om, hvordan de skal opføre sig, når de møder en lastbil i trafikken. Sikre Skoleveje har desuden indgået aftale med én skole om at udlevere gule veste til de yngste børn for at øge deres synlighed.
Børne- og Ungdomsforvaltningen har tidligere oplyst Teknik- og Miljøforvaltningen om forventede udbygninger på skole- og institutionsområdet i perioden 2012-15, se bilag 1. Bruttolisten i perioden 2012-15 omfatter 40 projekter på daginstitutionsområdet og 22 projekter på skoleområdet med hovedvægten af byggeriet lagt i årene 2013-15, se bilag 2.
På denne baggrund har Teknik- og Miljøforvaltningen vurderet, at Sikre Skoleveje vil kunne følge takten i kapacitetsudvidelser og eventuelle skolesammenlægninger ved en bevilling på 15 mio. kr. i årene 2013-15, se bilag 1.
Program Sikre Skolevejes strategi og udviklingsplaner samt økonomi håndteres i en styregruppe med deltagelse af Teknik- og Miljøforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Rådet for Sikker Trafik og Københavns Politi.
Økonomi
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 27. april 2011 (punkt 14) at afsætte yderligere 13,646 mio. kr. (2012 p/l) til 4 SKOLE samarbejdet på Amager. Ved budgetaftalen i 2012 (Æ167) blev der endvidere afsat 10 mio. kr. (2012 p/l) til videreførelse af program Sikre Skoleveje i 2013. Teknik- og Miljøudvalget anbefalede den 16. april 2012 indstillinger om anvendelse af disse to rådighedsbevillinger overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Forvaltningen udarbejder desuden oplæg til budget 2013 vedr. en fortsættelse af skolevejsindsatsen.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, oversendes redegørelsen med bilag til Børne- og Ungdomsudvalget. Teknik- og Miljøforvaltningen vil desuden drøfte det videre forløb med Børne- og Ungdomsforvaltningen i styregruppen for Sikre Skoleveje.
Hjalte Aaberg
/Niels Tørsløv
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.