Mødedato: 14.05.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Godkendelse af Spildevandsplantillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal endeligt vedtage ”Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008” (bilag 1) efter endt høring.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget at godkende,

  1. at ”Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008” vedtages endeligt.
  2. at der ikke foretages en strategisk miljøvurdering af ”Tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2008”.

Problemstilling

Spildevandsplan 2008 blev vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 24. april 2008. Som en konsekvens af Klimatilpasningsplanen og skybruddet den 2. juli 2011 har Københavns Energi og Teknik- og Miljøforvaltningen fundet frem til en række tiltag til sikring af byen mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud. Af hensyn til at kunne nå at gennemføre tiltagene inden sommer, har forvaltningen valgt at udarbejde et tillæg til den gældende spildevandsplan 2008. Den samlede spildevandsplan 2012 forventes først at komme til politisk behandling i efteråret 2012.

De fleste tiltag kan gennemføres i 2012 inden sommer, hvor risikoen for skybrud erfaringsmæssigt er størst. Spildevandsplantillæg nr. 1 omhandler disse tiltag, og skal skabe det planmæssige grundlag for gennemførelse af projekterne. I henhold til Miljøbeskyttelsesloven skal spildevandsplanen og tillæg hertil godkendes af kommunalbestyrelsen, her Borgerrepræsentationen.

Der er tale om forskellige typer projekter, der gennemføres som pilotprojekter med det formål, at klimasikre dele af byen samt at indhente praktiske erfaringer med skybrudssikring. Disse erfaringer vil senere indgå i planlægninger for skybrudssikring af hele København.

Forslag til spildevandsplantillæg nr. 1. blev sendt i høring på møde i Borgerrepræsentationen den 9. februar 2012. Det blev samtidig besluttet at delegere kompetencen til endeligt at vedtage spildevandsplantillægget til Teknik- og Miljøudvalget. Det blev ligeledes besluttet, at plantillæggets tiltag nr. 5 til og med 9 gøres midlertidige med en varighed på maksimalt 10 år.

I henhold til lovbekendtgørelse om miljøvurdering af kommunale planer og programmer § 3 stk.2 kan kommunen afgøre, at en plan ikke skal gennemgå en strategisk miljøvurdering, hvis en række kriterier er opfyldt, herunder at der er tale om mindre områder og ændringer, og at disse ikke medfører væsentlig indvirkning på miljøet.

Løsning

Københavns Energi og Teknik- og Miljøforvaltningen har – bl.a. på baggrund af klimatilpasningsplanens modelberegninger - identificeret ni steder i byen, hvor der relativt let og hurtigt kan etableres tiltag til sikring mod oversvømmelser i forbindelse med skybrud. Den geografiske placering af tiltagene fremgår af bilag 2. Der er tale om tre forskellige metoder til oversvømmelsessikring:

  1. Hurtig afledning af overfladevand til havnen (tiltag 1,2 og 4)
  2. Magasinering af regnvand i en park (tiltag nr. 3)
  3. En forøgelse af tømningshastigheden i kloakbassiner ved at genåbne lukkede udløb (tiltag 5 til 9).

Teknik- og Miljøudvalget vedtog i forbindelse med udvalgsbehandlingen den 23. januar 2012 et ændringsforslag om, at projekt 5-9 i plantillægget gøres midlertidig med en varighed på maksimalt 10 år. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at den bedste måde at gøre skybrudstiltag nr. 5 til og med 9 midlertidige er ved at meddele midlertidige udledningstilladelser til udledningerne. En udledningstilladelse er – i modsætning til en spildevandsplan – juridisk bindende for forsyningsselskabet.

 

Plantillægget har været i offentlig høring, og der er indkommet seks høringssvar. Høringssvarene er gennemgået i vedlagte bilag 2. Svarene giver ikke anledning til ændringer i forslaget til plantillæg, men sætter fokus på myndighedsbehandlingen af skybrudstiltagene. For tiltagene med udledning af skybrudsvand til ferske vande vil de tilhørende udledningstilladelser på denne baggrund kunne gøres midlertidige, så de skal tages op til fornyet vurdering efter en periode, hvor miljøpåvirkningen følges nøje, for eksempel i en periode på 10 år.

 

Teknik- og Miljøforvaltninger vurderer, at plantillægget opfylder betingelserne for at være undtaget for pligten til en strategisk miljøvurdering, idet der er tale om ni meget begrænsede områder og tiltag. Tiltagene kan forbigående få betydning lokalt for miljøkvaliteten, men har ingen væsentlig indvirkning, da myndighedsbehandlingen netop har til hensigt at sikre dette.

 

Forvaltninger anbefaler derfor, at der træffes afgørelse om, at der ikke gennemføres en strategisk miljøvurdering af plantillægget. Denne afgørelse skal offentliggøres efter reglerne herom i bekendtgørelse om miljøvurdering af planer.

Økonomi

Gennemførelse af tiltagene i tillæg nr. 1 vil alle blive betalt af takstmidler. Der er tale om en skønnet samlet udgift på 22 til 25 mio. kr. Beløbene for de enkelte projekter er behæftet med større usikkerhed end normalt ved kloakprojekter, da der ikke eksisterer et erfaringsgrundlag.

Finansieringen af de ni tiltag sker ved omprioritering inden for Københavns Energis budget. Vedtagelsen af tillægget vil således ikke betyde en forhøjelse af taksterne for håndtering af spildevand.

Videre proces

På baggrund af spildevandsplantillægget vil Københavns Energi indhente de fornødne myndighedstilladelser og etablere de ni skybrudstiltag snarest muligt.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Jon Pape

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 14. maj 2012

Indstillingen blev godkendt.
Til top