Mødedato: 14.05.2008, kl. 15:00

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 370 for "Tøndergade-karreen" og tillæg til byfornyelsesbeslutning for karreen - endelig vedtagelse

Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 370 for "Tøndergade-karreen" og tillæg til byfornyelsesbeslutning for karreen - endelig vedtagelse

Teknik- og Miljøudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 14. maj 2008

 

 

Sager til beslutning

 

12.      Tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 370 for "Tøndergade-karreen" og tillæg til byfornyelsesbeslutning for karreen - endelig vedtagelse

TMU 294/2008  J.nr. 2007-96194

 

 

Bygherren ønsker ikke længere at gennemføre det projekt, der ligger til grund for tillæggene. Et revideret projekt, som kræver supplerende høring, er udarbejdet. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om høringen skal foretages.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1.                  at der foretages en supplerende høring om ændringer i § 4 og 6 i forslag til tillæg 1 til lokalplan " Tøndergade-karreen" om bebyggelsens omfang og placering mod Tøndergade og om parkering. Ændringerne betyder, at der i stedet for fem etager plus to penthouseetager bliver mulighed for fem etager, og parkering lægges ikke i parkeringskælder, men den nuværende parkering på terræn opretholdes og omlægges.

 

2.                  at der foretages en supplerende høring om ændringer i det af SBS for kommunen udarbejdede forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutningen for "Tøndergade-karreen" om disponeringen af gårdrummet, således at parkering på terræn opretholdes og omlægges.

 

Hvis Teknik- og Miljøudvalget ikke kan gå ind for ændringerne, skal der ikke foretages en supplerende høring. I stedet udarbejder forvaltningen en indstilling om, at tillæggene bortfalder.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2008
Der blev stemt om indstillingen.

Ingen stemte for.

Imod stemte 10 udvalgsmedlemmer: Morten Kabell (Ø), Johannes Nymark (A), Susan Hedlund (A), Anne Vang (A), Klaus Bondam (B), Monica Thon (B), Winnie Larsen-Jensen (U), Winnie Berndtson (U), Lars Dueholm (V) og Karin Storgaard (O).

 

Indstillingen blev ikke godkendt.

 

 

 

Problemstilling

Forslag til tillæg 1 til lokalplan nr. 370 og forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutningen for "Tøndergade-karreen" blev godkendt af Borgerrepræsentationen den 25. oktober 2007 (BR 478/07). Forslagene er vedlagt som bilag 1 og 2.

Tillæggene muliggør boligbebyggelse mod Tøndergade og et samlet fælles gårdanlæg for hele karreen samt en udvidelse af butiksrummeligheden i Vesterbrogade 121.

 

I høringsperioden, der løb fra 7. november 2007 til 8. januar 2008, er der modtaget mange indsigelser mod forslagene, og ejeren af ejendommen mod Tøndergade har andre ønsker til byggeri end dem, der lå til grund for lokalplanforslaget.

Der skal tages stilling til, hvad der skal besluttes for karreen.

 

Løsning

I debatforum på planforslagenes hjemmeside har der været 11 indlæg.

Der er i høringsperioden modtaget i alt 79 henvendelser, heraf 3 fra offentlige myndigheder og 1 fra Vesterbro Lokaludvalg.

Henvendelserne vedlægges til gennemsyn som bilag A. Som bilag 3, 4 og 5 vedlægges et notat om henvendelserne, en liste over dem og en skematisk opstilling over emnerne i dem.

Langt de fleste af indsigerne er imod forslagene. De synes, at et byggeri i fem etager plus to penthouseetager på Tøndergade 14-20 vil blive alt for stort, og især skygge for meget i forhold til baghuset Vesterbrogade 127 B-E og nabohuset Tøndergade 22-24. Ifølge indsigerne vil et stort samlet gårdanlæg med den nuværende terrænparkering i en parkeringskælder ikke kunne modsvare de ulemper, der er ved nybyggeriet.

I december 2007 afholdt forvaltningen et borgermøde. Der vedlægges som bilag 6 og 7 et referat af borgermødet og resultatet af de evalueringsskemaer, som blev omdelt på mødet. På borgermødet blev tilkendegivet mange af de samme synspunkter som i indsigelserne.

Samtidig har ejeren af Tøndergade 14-20 meddelt, at den ændrede markedssituation betyder, at det ikke længere er rentabelt at rive erhvervsbygningen ned og bygge boliger. Ejeren ønsker imidlertid stadig mulighed for at opføre et boligbyggeri i hullet Tøndergade 18-20, under forudsætning af, at kravet om, at al eksisterende terrænparkering skal etableres i kælder, bortfalder, idet der ikke er økonomi til det.

Den internationalt anerkendte arkitekt Steven Holl har for ejeren skitseret et nybyggeri alene på den tomme grund Tøndergade 18-20 i fem etager i stedet for fem plus to penthouseetager. På en nærmest skulpturel måde nytolker huset Vesterbros arkitektur og skaber et meget originalt indslag i byen.

Parkeringskravet til nybyggeriet opfyldes ved, at den eksisterende parkeringskælder under Tøndergade 14-16 udvides hen under nybyggeriet.

Principskitser for byggeriet er vist på bilag 8, 9 og 10. Bilag 12 viser referencer til andre lignende byggerier. Bilag 12 viser skyggediagrammer for byggeriet. Bilag 13 viser, hvordan gårdanlægget kan disponeres, hvis der sker en reduktion af antallet af p-pladser på terræn fra 55 til ca. 50. Denne løsning vil fortsat give nogen skyggevirkning for baghuset Vesterbrogade 127 B-E, men lysforholdene også i relation til den passive solvarme på ejendommens glasfacade anses for acceptabel. Der vil dog ikke blive tale om et markant bedre gårdanlæg i forhold til de oprindelige planer. Fordelen ved løsningen er, at karreen bliver afsluttet som øvrige karreer i området med et spændende og anderledes byggeri med 13 nye boliger.

Projektet er tegnet med varierende husdybde, og det foreslås, at lokalplanbestemmelsen formuleres således, at den gennemsnitlige husdybde højst må være 12 m.

Der er fortsat mulighed for at etablere en større butik i stueetagen i Vesterbrogade 121 på 850 m2 i stedet for 500 m2 og for i fremtiden at indrette eller bygge boliger på Tøndergade 14-16. Butikken forudsætter, at der kan foregå varetransport over den del af gården, hvor der også er parkering.

Ændringerne i forhold til de offentliggjorte tillæg kræver en supplerende høring i 3 uger i området. 

Som bilag 13 vedlægges den ændrede lokalplantekst, som sammen med en ændret tegning over byfornyelsesbeslutningens udstrækning af gårdanlægget udgør høringsmaterialet.

Alternativet til denne løsning er, at tillæggene bortfalder, hvorefter de hidtidige planer er gældende. Herved imødekommes et stort antal indsigere, herunder Vesterbro Lokaludvalg, men til gengæld går byen glip af et markant byggeri. Gårdanlægget bliver en smule mindre, og der vil ved denne løsning også være mulighed for varetransport til en butik i Vesterbrogade 121.

Forvaltningen mener, at der bør foretages en supplerende høring om de ændrede byggeønsker.

 

Økonomi

Der kan være udgifter til byfornyelsen, som ikke kan dækkes af den hidtidige bevilling.

Merbevilling vil så blive søgt, når selve planlægningen af gårdanlægget er afsluttet, og alle udgifter kendes.

Heri indgår de 300.000 kr., det har kostet at udarbejde forslaget til tillæg til byfornyelsesbeslutningen.

 

Videre proces

Hvis Teknik- og Miljøudvalget vælger at udsende ændringerne i supplerende høring, udarbejder forvaltningen efter høringen en ny indstilling om eventuel endelig vedtagelse af tillæggene.

 

Hvis Teknik- og Miljøudvalget derimod ikke kan gå ind for ændringerne, skal der ikke foretages en supplerende høring. I stedet udarbejder forvaltningen en indstilling om, at tillæggene bortfalder.

 

Bilag

1.      Forslag til tillæg lokalplan.

2.      Forslag til tillæg til byfornyelsesbeslutning

3.      Notat om henvendelser

4.      Liste over henvendelser

5.      Skema over emner i henvendelserne

6.      Referat af borgermøde

7.      Evaluering af borgermøde

8.      Skitse over nybyggeri

9.      Skitse over nybyggeri

10. Skitse over nybyggeri

11. Referencer til andre byggerier

12. Skyggediagra mmer

13. Disponering af gårdanlægget

14. Ny lokalplantekst til høring

 

BILAG TIL GENNEMSYN

A. Modtagne henvendelser

 

 

 

Hjalte Aaberg                                                   Ulrik Winge

 

 

 

Til top