Bevaringsværdi af byhus på Østerbrogade 58, Østerbro
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om bygningen beliggende på Østerbrogade 58 har en høj bevaringsværdi.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at bygningen ikke har en høj bevaringsværdi, da bygningen er ombygget i udtalt grad, og ikke længere fremstår bevaringsværdig.
Problemstilling
På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 1. november 2021 blev der med henvisning til liste over nedrivning og forhøjelse af ældre byhuse anmodet om, at der forelægges en indstilling om bevaring af byhus beliggende Østerbrogade 58.
Forhåndsdialogen er afsluttet, og der er ikke en aktuel sag om nedrivning af bygningen. Uden yderligere sagsbehandling er bygningen således ikke i aktuel risiko for at blive revet ned. Teknik- og Miljøudvalget skal imidlertid tage stilling til, om bygningen har en højbevaringsværdi, såfremt forvaltningen i fremtiden modtager ny ansøgning om nedrivning.
Løsning
Teknik- og Miljøforvaltningen har i en periode på ca. et år været i forhåndsdialog med ejeren af Østerbrogade 58. Ejeren havde ønske om opførelse af et byggeri i seks etager plus en tagterrasse. Forhåndsdialogen blev afholdt på baggrund af et løst skitseprojekt.
Ejendommen er omfattet af lokalplan 161 Østerbrogade bekendtgjort juni 1990. Lokalplanen har blandt andet til formål, at dele af Østerbrogade opretholdes som handelsgade i bydelen samt at regulere bebyggelsens ydre fremtræden. Lokalplanen regulerer ikke bebyggelsens omfang, placering, friarealer og parkering. Opførelse af en ny bebyggelse skal derfor helhedsvurderes efter bestemmelserne i Bygningsreglement 2018 (BR18). Kommuneplanens bestemmelser indgår i forvaltningens grundlag for helhedsvurderingen.
Ejendommen er placeret i et område, der i Kommuneplan 2019 er fastlagt til boliger (B4-område). I B4-områder må der opføres bebyggelse i op til 24 m højde. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 150, og friarealprocenten skal være mindst 40 for boliger og mindst 10 for erhverv. Derudover fastlægger kommuneplanens generelle rammebestemmelser, at den maksimale bebyggelsesprocent kan overskrides og friarealprocenten fraviges for bebyggelse, der opføres som husudfyldning i eller afrunding af randbebyggelse, herunder i stedet for utidssvarende byggeri, forudsat kvarterets helhedspræg, inklusiv de ubebyggede arealer, vurderes at blive tilfredsstillende.
Forvaltningens vurdering
Bygningen er registreret med en middel SAVE-værdi på 6. Det fremgår af forvaltningens vurdering af bygningen, jf. bilag 2, at der er tale om en mindre toetagers ejendom opført i 1872. Bygningen ligger som en enlig rest klemt inde mellem store bygningskroppe på fem etager. Ejendommen er udtryk for en jævn og gennemsnitlig udgave af tidens byggetradition. Derudover er der foretaget ændringer af tag og facade, der har ændret det oprindelige udtryk markant. Forvaltningen vurderer, at bygningen i dag ikke fremstår bevaringsværdig, idet den er ombygget i udtalt grad, og dermed ikke længere fremstår bevaringsværdig.
Forhåndsdialogsagen er lukket den 25. oktober 2021, da ejer hverken er vendt tilbage med et mere konkret projekt eller har indsendt en byggeansøgning efter forhåndsdialogmødet den 27. november 2020. Det er på denne baggrund forvaltningens vurdering, at der ikke er en aktuel sag om nedrivning af bygningen. Der er derfor ikke behov for, at forvaltningen foretager sig yderligere.
Hvis Teknik- og Miljøudvalget træffer beslutning om, at bygningen ikke har en høj bevaringsværdi, vil forvaltningen meddele tilladelse til nedrivning, hvis der ansøges herom.
Alternativ
I tilfælde af at Teknik- og Miljøudvalget beslutter, at byhuset har en høj bevaringsværdi, kan kommunen bruge sin lokalplanret. Det vil sige, at kommunen, Teknik- og Miljøudvalget, beslutter, at der skal udarbejdes en bevarende lokalplan for bygningen eller forvaltningen kan indlede proces om nedlæggelse af et § 14-forbud på ejendommen og udarbejdelse af en bevarende lokalplan, hvis forvaltningen modtager ansøgning om nedrivning.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen ikke foretage sig yderligere i sagen.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. december 2021
Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag som ændring af 1. at-punkt:
”at bygningen søges bevaret ved, at der indledes en proces for nedlæggelse af § 14-forbud og udarbejdes en bevarende lokalplan, såfremt der søges om nedrivningstilladelse, da bygningen udgør en del af et karakteristisk samlet kulturhistorisk miljø for Østerbro.”
Ændringsforslaget blev vedtaget med 7 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, C, F og Ø.
Imod stemte: V.
Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.