Mødedato: 13.08.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Retningsangivende rammer for etablering af tagboliger (udsat sag)

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til retningsangivende rammer for etablering af tagboliger i eksisterende tagetager med henblik på, at forvaltningen efterfølgende udarbejder vejledende retningslinjer for etablering af tagboliger i København. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at de opstillede retningsangivende rammer for fire temaer vedrørende etablering af tagboliger i gamle tørrelofter og lignende uudnyttede tagetager i København godkendes, jf. bilag 3.
  2. at der hermed er gjort op med medlemsforslag fra Liberal Alliance stillet i Borgerrepræsentationen den 12. oktober 2017 om etablering af tagboliger, jf. bilag 2.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede på baggrund af et medlemsforslag fra Liberal Alliance den 12. oktober 2017, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle fremlægge et forslag til politisk behandling om undersøgelse af forenkling af regler og procedurer for etablering af tagboliger i uudnyttede tagetager som fx gamle tørrelofter (bilag 2). Der er samtidig et politisk ønske om at se på muligheder for en fortætning i byen.

Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker Teknik- og Miljøudvalgets stillingtagen til rammerne for det videre arbejde med vejledende retningslinjer for etablering af tagboliger. Etablering af tagboliger i København forudsætter stillingtagen til især kulturarv og arkitektur, samt til parkering, friareal og dagslysforhold.

Sagen blev udsat af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 18. juni 2018.

Løsning

Ved at udarbejde vejledende retningslinjer for etablering af tagboliger i uudnyttede tagetager opnås større forudsigelighed om, hvilke krav, der stilles til etablering af tagboliger i København. Retningslinjerne vil blive udgangspunktet for det konkrete skøn, som udøves i forvaltningen. Drøftelser på dialogmøder med eksterne interessenter om tagboliger har bekræftet forvaltningen i behovet for retningslinjer til at skabe forudsigelighed og ensartethed i sagsbehandlingen boliger i uudnyttede tagetager. Det er ikke muligt at komme med et skøn over potentiale for flere tagboliger, men det vil kunne afklares i takt med indkomne ansøgninger.

Som værktøj for Teknik- og Miljøforvaltningen, i forbindelse med udøvelse af et konkret skøn, vil retningslinjerne samtidig være nyttige i forhold til en forventningsafstemning med ansøger om tagboligprojekter. Forvaltningen har i foråret 2018 afholdt dialogmøder med en række interessenter og deres ønsker til kommende retningslinjer for etablering af tagboliger. Nærværende indstilling oplister de fire temaer, der kan justeres på i forhold til sagsbehandling af ansøgninger om tagboliger i uudnyttede tagetager:

  1. Kulturarv og arkitektur
  2. Parkering
  3. Friareal
  4. Dagslys

Se bilag 3, hvor beslutningsrummet i de fire temaer er nærmere beskrevet.

Ad 1) Hensyntagen til kulturarv og arkitektur

Københavns ældre etagebebyggelse er i udpræget grad opført med uudnyttede tagetager, der kan indrettes til tagboliger. Ved indretning af tagboliger i uudnyttede tagetager kan det være et ønske at tilføje kviste på den eksisterende tagform og/eller at udføre bygningsændringer, der bryder med den eksisterende tagform. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at tagformerne på den ældre københavnske etagebebyggelse i bygningsmæssige sammenhænge er unikke. Ændringer af tagformer som fx de traditionelle københavnertage og sadeltage, kan fordre særlige hensyn til egenart og kulturarv. Der har ikke været en entydig praksis for håndtering af tagboligprojekter, hvor tagformen ønskes ændret uden for eksisterende volumen, som fx rejsning af tagets skrå flader. Se bilag 4 om uudnyttede tagetager. Forvaltningen foreslår,

  • at der fastlægges retningslinjer for, at tagformernes hovedtræk bevares mod gade, og i mindre omfang bevares mod gård.

Ad 2) Ingen krav om parkeringspladser ved etablering af tagboliger i uudnyttede tagetager

Teknik- og Miljøforvaltningen stiller ikke krav om parkeringspladser ved etablering af tagboliger, der indrettes i uudnyttede tagetager, dvs. indrettes inden for den eksisterende volumen. Krav om parkeringspladser er en udfordring for ansøgere i tæt bebyggede områder, hvor der ikke kan etableres yderligere parkering på ejendommen. Det gælder eksempelvis hele indre by og brokvartererne. Forvaltningen vurderer, at det er lovligt ikke at stille krav om parkering ved etablering af tagboliger. Se bilag 5 om parkering. Forvaltningen foreslår,

  • at der ikke stilles krav om parkering ved etablering af tagboliger i uudnyttede tagetager uanset, om der sker en udvidelse af eksisterende volumen.

Ad 3) Krav til friareal ved etablering af tagboliger - trinfølge

Ved udvidelse af eksisterende bebyggelse skal der i henhold til lovgivningen og kommuneplanen sikres friarealer til beboere og brugere, men også ændret anvendelse af bebyggelse kan udløse krav om friareal med udgangspunkt i de konkrete muligheder på ejendommen. Som udgangspunkt er det svært i mange områder af København at opfylde krav om friareal på terræn. Se bilag 6 om friarealer. Forvaltningen foreslår:

  • at der ved etablering af tagboliger i uudnyttede tagetager så vidt muligt etableres et udendørs opholdsareal i direkte tilknytning til nye tagboliger, og
  • at der ved ringe eller ingen friarealer på terræn etableres nyt friareal på terræn fx ved nedrivning af eksisterende skure, garager m.m., at der sker kvalitetsløft af friarealet eller etableres hævede opholdsarealer afhængig af mulighederne på den aktuelle ejendom.

Ad 4) Ændrede lysforhold i eksisterende boliger og friareal skal indgå i retningslinjer for tagboliger

Efter bygningsreglementet skal der under hensyn til ejendommes benyttelse sikres tilfredsstillende lysforhold for ejendommens bebyggelse og nabobebyggelse. Etablering af tagboliger kan have betydning for ejendommens lysforhold, herunder dagslysforhold på andre etager i bygningen, på naboejendomme og lysforhold i det offentlige rum i almindelighed. Det er svært at vurdere, om tagboliger med øget taghøjde og/eller ændret tagform har en større påvirkning af lysforhold, herunder dagslysforhold, og der er behov for generelle retningslinjer herom. For at kunne skabe sådanne generelle retningslinjer, vil det være nødvendigt med en undersøgelse af, hvordan lysforhold påvirkes, når tagets form og højde ændres. Forvaltningen foreslår,

  • at der fastlægges vejledende retningslinjer, som angiver, hvornår lysforhold vurderes at blive forringet i en sådan grad, at der må gives afslag på det ansøgte.

Alternativer

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at der ikke skal arbejdes videre med retningslinjer, og at der skal stilles krav om parkering ved etablering af parkeringspladser. Manglende retningslinjer for etablering af tagboliger kan medføre en uigennemsigtig sagsbehandling med risiko for uensartede afgørelser særligt angående tagformer og lysforhold på ejendommen.

Hvis der skal kræves parkeringspladser ved etablering af tagboliger, vil nogle projekter ikke kunne realiseres på grund af manglende plads på terræn og økonomi i projektet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde vejledende retningslinjer for etablering af tagboliger i København. I løbet af det næste år efter offentliggørelse af retningslinjerne vil Teknik- og Miljøforvaltningen føre statistik over ansøgninger om og tilladelser til tagboliger. De vejledende retningslinjer vil forvaltningen lade virke for en periode og vil inden for et år vende tilbage med en orientering til Teknik- og Miljøudvalget om evaluering og status for retningslinjerne.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. august 2018

Sagen blev sendt tilbage til forvaltningen med henblik på frembringelse af yderligere oplysninger.

Til top