Mødedato: 13.08.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Nedrivning af bygninger på Rådmandsgade 34, Nørrebro (udsat sag)

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives tilladelse til nedrivning af to bygninger på ejendommen Rådmandsgade 34.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives tilladelse til at nedrive forhuset på ejendommen Rådmandsgade 34 samt en garagebygning i gården.

Problemstilling

Ejer af ejendommen Rådmandsgade 34 ønsker at nedrive forhuset på ejendommen og i stedet opføre et nyt forhus i 6-7 etager. Eksisterende sidehuse i form af atelier og vaskehus mod nordøst ønskes bevaret. Nogle baggårdshuse med erhverv ønskes ombygget til seks boliger, mens sidehuse i form af garager mod sydvest ønskes nedrevet for at give plads til friarealer.

Forvaltningen har modtaget separate ansøgninger om nedrivning af henholdsvis forhus på 128 m2, heraf 60 m2 udnyttet tagetage med to boliger og en garagebygning på 137 m2.

Teknik- og miljøborgmesteren har ønsket sagen forelagt for Teknik- og Miljøudvalget.

Sagen blev udsat af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 18. juni 2018.

Løsning

De ansøgte projekter drejer sig om nedrivning af bygning 1 og 2 med et samlet etageareal på i alt 265 m2, som fremgår af bilag 2.Ejendommen er ikke omfattet af lokalplan, og det er derfor ikke muligt for forvaltningen at stille krav om etablering af almene boliger på ejendommen.

”Bygning 1”, som er forhuset, er fra 1878. Bygningen har et areal på 128 m2, heraf 60 m2 udnyttet tagetage. Bygningen indeholder ifølge BBR to boliger: Nr. 34, st. på 68 m2 og nr. 34, 1. sal på 60 m2. Boligerne er kondemnerede, og Boligkommissionen har tilbage i 2003 vurderet, at bygningerne ikke er tidssvarende. Bygningen har stået tom i nogen tid, den er misligholdt og i særdeles dårlig stand.

”Bygning 2” er en garagebygning fra 1928, som har et etageareal på 137 m2.

Karréen, som Rådmandsgade 34 indgår i, afgrænses af Rådmandsgade, Tagensvej, Thorsgade og Mimersgade. Den består af meget blandet bebyggelse fra forskellige perioder, og i dag er der reelt kun én ejendom tilbage, ud over Rådmandsgade 34, med det oprindelige lave forhus og baggårdsmiljø, nemlig Rådmandsgade 30 (se bilag 2).

Derudover er der et baggårdsmiljø bestående af bygninger opført i perioden 1920-28. Bygningerne er i 1-2 etager, og de har været og er til dels stadig indrettet til atelier, værksteder, øvelokaler, garager mv.

Ingen af bygningerne har i sig selv arkitektonisk værdi, men de udgør tilsammen et fint lille kulturmiljø, som vidner om en tid, hvor boliger, forretninger og værksteder lå side om side.

Bygningerne er generelt misligholdte og i dårlig stand. Atelieret og et tidligere vaskehus er dog istandsat.

Bygningerne er ikke udpeget som bevaringsværdige i Københavns Kommuneplan 2015. I SAVE- registreringen fra 1990erne har de middel bevaringsværdi. Slots- og Kulturstyrelsen har den 10. april 2018 indstillet, at atelier og vaskehus udpeges som bevaringsværdige, og styrelsen har udtrykt ønske om, at kulturmiljøet bevares i videst muligt omfang.

Plangrundlag

Området er ikke lokalplanlagt, og det er derfor kommuneplanens rammer, der gælder. Området er fastlagt til boligformål (B4-ramme). Bebyggelsesprocenten er fastsat til max. 150 og bebyggelse må højst opføres med en højde på 24 m.

Høring

Ingen af de aktuelle ejendomme er registreret på listen over bevaringsværdige bygninger i kommuneplanen, og der skal derfor ikke foretages offentlig orientering om nedrivningen efter bygningsfredningsloven. Forvaltningen har vurderet, at der ikke er parter, som skal høres om nedrivningen efter forvaltningsloven, da der ikke er nogen ejendomsejere, som har en væsentlig, individuel og retligt relevant interesse i sagen. I forbindelse med behandlingen af den efterfølgende byggesag vil forvaltningen foretage en konkret vurdering af, om der skal foretages partshøring.

Forvaltningens vurdering

Der er i 2015 givet byggetilladelse til at opføre et nyt forhus mod gaden i 6-7 etager på naboejendommen Rådmandsgade 36, og dette er under opførelse. Der er desuden i 2016 givet byggetilladelse til et tilsvarende stort forhus på Rådmandsgade 32. Ejeren af Rådmandsgade 34 ønsker således at opføre et forhus svarende til de forhuse, der er meddelt tilladelse til på naboejendommene (se illustration i bilag 3).

Forvaltningen vurderer ikke, at der er saglige begrundelser for ikke at tillade nedrivning af de to bygninger. Hvis nedrivningen ønskes forhindret, kan dette kun ske ved at nedlægge et forbud efter planlovens § 14 mod den ønskede udvikling af grunden. Det vil betyde, at der inden for et år skal fremlægges et lokalplanforslag for området.

Forvaltningen vurderer, at der på baggrund af bebyggelsens ringe stand, herunder Slots- og Kulturstyrelsens vurdering, ikke er belæg for at nedlægge et § 14-forbud for at sikre de to bygninger mod nedrivning.

Det øvrige baggårdsmiljø bevares for en stor del, herunder de kulturhistorisk interessante bygninger, ligesom nyindretning af boliger i nogle af baghusene kan medvirke til at skabe et attraktivt miljø.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen give tilladelse til at nedrive de to bygninger på Rådmandsgade 34.

 

Pernille Andersen

/Anne-Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. august 2018

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:
”At Teknik- og Miljøudvalget pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde en indstilling til beslutning i udvalget med henblik på at nedlægge et § 14-forbud, der sikrer bevarelsen af kulturmiljøet og den overordnede struktur af byggeriet på matriklen.”

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med fem stemmer mod seks. Ingen undlod at stemme.

For stemte: F, O, Ø og Å.
Imod stemte: A, B, C og I.

Indstillingen blev godkendt med seks stemmer mod fire. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, B, C og I.
Imod stemte: F, O og Ø.
Undlod at stemme: Å.

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
"Partierne ønsker, at Københavns historie bevares. Men vi skal ikke gøre København til et museum. Vi skal renovere og ombygge de gamle bygninger, så de stadig kan bruges og være en del af byens liv i stedet for blindt at rive bygningerne ned.”

Til top