Etablering af midlertidigt tv-studie på Kvæsthusbroen, Indre By
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives tilladelse til et midlertidigt tv-studie på Kvæsthusbroen. Tilladelsen kræver en dispensation fra lokalplan nr. 374 ”Kvæsthusbroen”.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
-
at Teknik- og Miljøforvaltningen dispenserer fra lokalplan nr. 374 ”Kvæsthusbroen” til midlertidig etablering af et tv-studie på Kvæsthusbroen i 3 år fra tilladelsen gives.
Problemstilling
Der er søgt om tilladelse til at opføre en 1-etages pavillon på i alt 293 m2 på Kvæsthusbroen, som er en privat grund. Pavillonen etableres i to højder, hvor studiet i glas og de lukkede dele er i samme højde som de eksisterende bygninger (4,8 m), mens mellembygningerne i glas er reduceret til 3,5 m. Pavillonen skal anvendes som tv-studie i en 3-årig periode. Opførelse af en bygning på Kvæsthusbroen kræver dispensation fra lokalplan nr. 374 ”Kvæsthusbroen”, som er bekendtgjort den 14. april 2004. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal dispenseres fra lokalplanen til midlertidig etablering af et tv-studie.
På dagsordenen for Teknik- og Miljøudvalgets møde den 13. august 2018 er en indstilling vedrørende tillæg til lokalplan Kvæsthusbroen. Tillægget til lokalplanen vedrører ikke forholdene i denne indstilling om dispensation.
Løsning
Den ansøgte pavillonbebyggelse på 293 m2 fremstår som en opdelt enhed vekslende mellem lukkede partier og glaspartier. Bygningen skal anvendes som tv-studie for DR's Aftenshowet. Tegninger af den ansøgte bebyggelse kan ses i bilag 2.
Kvæsthusbroen er omfattet af lokalplan nr. 374, ”Kvæsthusbroen”, og det ansøgte projekt ligger i område 1. Dette område er i lokalplanens § 4, stk. 1, litra a, bl.a. fastlagt til offentlige, kulturelle formål, såsom teater-, musik- og kulturhus med tilhørende servicefunktioner og administration. Forvaltningen har vurderet, at et tv-studie til DR’s Aftenshowet er et offentligt, kulturelt formål, som er i overensstemmelse med lokalplanens anvendelsesbestemmelse. Opførelse af bebyggelse på Kvæsthusbroen kræver dispensation fra følgende bestemmelser i lokalplanen:
§ 6, stk. 1, litra e, om bebyggelsens omfang og placering. Ifølge denne bestemmelse kan der ud fra en samlet plan tillades opførelse af mindre, fritliggende bygninger med et samlet areal på 150 m2. Bygningerne skal placeres langs Kvæsthusgraven og således i forhold til hinanden, at hensynet til udsigten over havnerummet respekteres. Den enkelte bygning må have et bebygget areal på 35 m2, må ikke overstige 4 m i højden og må ikke sammenbygges med eller på anden måde kædes sammen med andre bygninger. Med de eksisterende bygninger er de 150 m² allerede overskredet.
§ 7, stk. 1, litra b, om bebyggelsens ydre fremtræden. Ifølge denne bestemmelse skal de i § 6, stk. 1, litra e, nævnte bygninger udformes med ensartede arkitektoniske træk, som harmonerer med skuespilhuset, og de skal fremstå med en åben karakter.
§ 8, stk. 1, litra a og b, om ubebyggede arealer. Ifølge disse bestemmelser skal ubebyggede arealer anlægges som offentligt tilgængelige opholdsarealer med adgang for fodgængere og cyklister. Det aktuelle areal skal i hele molens udstrækning fremstå som en åben og i princippet ubebygget plads med opholdsarealer – jf. dog muligheden for bebyggelse i § 6, stk. 1, litra e.
Begrundelse for dispensation
Forvaltningen har vurderet, at der kan dispenseres fra de nævnte bestemmelser i en tidsbegrænset periode på 3 år. Forvaltningen har lagt vægt på, at der er tale om en midlertidig bebyggelse (jf. planlovens § 19, stk. 1) af et begrænset omfang i forhold til pladsens samlede størrelse på omkring 10.000 m2. Det er forvaltningens vurdering, at pavillonbebyggelsen udføres med respekt for de eksisterende geometrisk stramme og enkle bygninger på Kvæsthusbroen ved at gentage gavlmotivet mod Kvæsthusgraven. Samtidig vurderes det, at den ligeledes stramme bebyggelsesplan understøttes, idet bebyggelsen opdeles med lukkede og åbne partier (glasbygninger). Der er desuden lagt vægt på, at glaspartierne medvirker til delvist at opretholde udsigten over havnerummet.
Naboorientering
Lokalplanområdet samt ejendommene Sankt Annæ Plads 21 og Toldbodgade 24-28 er blevet orienteret efter planloven. Forvaltningen har vurderet, at det ansøgte projekt er af almen interesse, fordi der er tale om en offentligt tilgængelig plads, og orienteringen er derfor blevet lagt på kommunens høringsportal Bliv Hørt, som giver offentligheden adgang til høringer og mulighed for at komme med bemærkninger. Orienteringsbrevet kan ses i bilag 3. Forvaltningen har modtaget 25 svar på orienteringen. 23 af disse er fra ikke direkte orienterede, og de resterende er fra Metroselskabet, som ikke har bemærkninger, og fra Indre By Lokaludvalg. Høringssvarene kan ses i bilag 4, og ansøgers bemærkninger til indsigelserne kan ses i bilag 5. Forvaltningens bemærkninger til indsigelserne fremgår af bilag 6.
Høringssvarene går i vidt omfang på, at tv-studiet ikke bør placeres på pladsen, da der er tale om et rekreativt område, som bør anvendes til formål, som er til gavn for brugerne af pladsen, og at pladsen ikke bør bebygges yderligere. Der er desuden bl.a. indsigelser om øget trafik og parkering. Nogle høringssvar omhandler også bygningens udseende og udsigten over havnerummet. Det nævnes i øvrigt i enkelte svar, at en dispensation vil være i strid med lokalplanens principper, og Danmarks Naturfredningsforening rejser tvivl om, hvorvidt en dispensation kan medføre præcedens i forhold til yderligere bebyggelse. Sagen har den 13. og den 14. juni 2018 været omtalt i henholdsvis Politiken og BT, og der er henvist til indsigelserne mod projektet.
Indre By Lokaludvalg har anført, at pladsen fungerer fint, og at den ikke behøver at blive tilført yderligere aktivitet. Lokaludvalget har desuden bemærket, at der vil være tale om en indskrænkning af et rekreativt område, som i dag fremstår forholdsvis fredeligt.
Forvaltningens bemærkninger
Forvaltningen har lagt vægt på ansøgers argumenter for at placere tv-studiet til Aftenshowet på Kvæsthusbroen. Det fremgår af ansøgningen, at Aftenshowet vil være et aktiv i forhold til at videreudvikle pladsen som en kulturel destination, og at programmet samtidig vurderes at kunne være en løftestang til at skabe opmærksomhed om pladsen som et rekreativt område med et bredt udbud af kulturelle events.
Med hensyn til trafik og parkering vurderer forvaltningen, at tv-studiet ikke vil medføre væsentlig øget trafik, og at den eksisterende parkeringskælder under Kvæsthusbroen har kapacitet til parkering af biler fra medarbejdere og gæster i tv-studiet.
Vedrørende bebyggelsens udseende og omfang samt udsigten over havnerummet henvises til afsnittet ”Begrundelse for dispensation”. Forvaltningen vurderer desuden, at der på grund af pladsens størrelse fortsat vil være mulighed for at afholde midlertidige kulturelle arrangementer på pladsen.
Det er anført i enkelte høringssvar, at en dispensation vil være i strid med principperne i lokalplanen. Det er en del af formålet i lokalplanen for Kvæsthusbroen at sikre, at de ubebyggede arealer nord for skuespilhuset samt arealer langs kajkanter anlægges som offentligt tilgængelige opholdsarealer og promenader og udformes, så området fremstår med en enkel og klar struktur, tilpasset områdets overordnede byarkitektoniske træk. Det er forvaltningens vurdering, at dette fortsat er sikret, når der dispenseres til opførelse af den ansøgte pavillon. (Se evt. uddybet begrundelse i bilag 6).
Forvaltningen vil skulle foretage en konkret vurdering af eventuelle fremtidige ansøgninger om dispensation til yderligere bebyggelse på Kvæsthusbroen. Der vil eventuelt kunne lægges vægt på, at der af hensyn til pladsens åbenhed og anvendelse som rekreativt område ikke ønskes yderligere bebyggelse på pladsen. Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker, at forvaltningen skal afslå at give dispensation til midlertidig etablering af et tv-studie, kan en begrundelse være, at man ikke ønsker, at der bliver opført bebyggelse af den ansøgte størrelse på pladsen, da man som udgangspunkt ønsker at fastholde pladsen som åben og ubebygget – også af hensyn til udsigten over havnerummet. Med de eksisterende bygninger er lokalplanens byggeret allerede opbrugt.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen meddele dispensation fra lokalplanen.
Pernille Andersen
/Pia Holm
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. august 2018
Indstillingen blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, C, F, I, Ø og Å.
Imod stemte: O.