Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 374 ”Kvæsthusbroen”, Indre By
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 374 ”Kvæsthusbroen” i høring. Forslaget muliggør opsætning af scener, telte mv. i forbindelse med arrangementer samt afholdelse af et begrænset antal lukkede arrangementer.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 374 ”Kvæsthusbroen” (bilag 2) offentliggøres og udsendes i offentlig høring i otte uger.
Problemstilling
Siden Kvæsthusmolen (Ofelia Plads) ved Skuespilhuset åbnede i år 2016, har der været stor interesse for arrangementer på pladsen og på det nærliggende byrum ”Kyssetrappen”. Den gældende lokalplan giver mulighed for kulturelle arrangementer, der er åbne for offentligheden. Lokalplanens bebyggelsesplan hindrer imidlertid opstilling af scener, telte mv., hvorfor de mange forskellige typer arrangementer ofte kræver dispensation fra lokalplanen, hvilket grundejer ønsker ændret jf. bilag 4. Grundejer ønsker herudover, at Kvæsthusmolen kan anvendes til et begrænset antal lukkede arrangementer som for eksempel mindre vip-områder under de offentlige arrangementer og afholdelse af større lukkede firmaevents, hvilket er i strid med den gældende lokalplan. De ønskede ændringer kræver derfor et tillæg til den eksisterende lokalplan.
Løsning
Lokalplanforslaget vil gøre det mere fleksibelt for grundejer og andre arrangører at afholde arrangementer, herunder 30 lukkede arrangementer årligt på en del af pladsen, og samtidig sikre intentionerne i den gældende lokalplan om blandt andet offentlig adgang til pladsen. Antallet er blevet fastlagt på baggrund af en konkret vurdering og dialog med grundejer, hvor det har været vigtigt for forvaltningen at sikre, at der bliver tale om et begrænset antal. Afgrænsningen af placeringen af de lukkede arrangementer har til formål at sikre, at størstedelen af området altid vil fremstå åbent og med adgang for offentligheden, bl.a. ved at der også under de lukkede arrangementer skal være fri og offentlig adgang langs kajkanten i en zone på mindst fem meter ud mod vandet.
Lokalplanforslaget vil muliggøre opstilling af scener, telte, hegn, toiletter, madboder og andet nødvendigt udstyr i forbindelse med afholdelse af arrangementer uden at der skal søges dispensation hver gang. Lokalplanforslaget vil desuden muliggøre, at der i modsætning til i dag kan afholdes op til 30 lukkede arrangementer, heraf 15 mindre lukkede arrangementer på maksimalt 200 m2 hver pr. år og 15 større lukkede arrangementer på maksimalt 2.000 m2 hver pr. år. Arrangementsområdet omfatter i alt cirka 3.600 m2, men hvert enkelt af arrangementerne vil som nævnt maksimalt kunne optage 2.000 m2.
De lukkede arrangementer tidsbegrænses i lokalplanforslaget til maksimalt tre døgn pr. arrangement. På baggrund af en dialog med grundejer samt forvaltningens erfaringer vedrørende arrangementer og events’ typiske varighed i byen, har forvaltningen vurderet, at tre døgn er tilstrækkeligt til at afvikle de ønskede lukkede arrangementer inklusiv op- og nedtagning af f.eks. telte, scener m.v. Forvaltningen har ikke fundet det hensigtsmæssigt eller nødvendigt at begrænse de lukkede arrangementer til en bestemt del af året, da pladsens volumen betyder, at lukkede arrangementer vil kunne finde sted på samme tid som andre offentligt tilgængelige arrangementer.
Lokalplanforslaget muliggør ikke lukkede arrangementer på ”Kyssetrappen” (bilag 2), da den fortsat skal være offentligt og frit tilgængelig. At muliggøre lukkede arrangementer på en ellers offentlig tilgængelig plads vil kunne medføre, at andre grundejere vil fremsætte lignende ønsker. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer dog ikke, at lokalplanforslaget vil danne præcedens, da lokalplanforslaget er konkret begrundet i særlige forhold. Teknik- og Miljøforvaltningen har således lagt særlig vægt på den relativt store afstand til naboer, pladsens store arealmæssige udstrækning og det faktum, at store dele af pladsen ligger ubrugt hen en stor del af tiden, og dermed ønsket om at aktivere netop dette område yderligere. Det er derfor i det konkrete område muligt at forene hensynet til offentligheden med hensynet til grundejers ønsker. Reguleringen er i tråd med, hvad der tidligere er reguleret i lokalplanen for Parken (lokalplan nr. 401 ”Parken” med tillæg nr. 1), hvor antallet af arrangementer med mere end 8.500 tilskuere/deltagere er fastsat til maksimalt 65 årligt. De lukkede arrangementer vil kunne bidrage til, at pladsen udnyttes i større omfang end i dag. De vil dermed bidrage til målsætningen i Fællesskab København om en levende by med en varieret brug af byens rum. Grundejer oplyser, at de lukkede arrangementer er nødvendige for at sikre det økonomiske grundlag for at afholde åbne arrangementer. Det er dog ikke et hensyn, som forvaltningen kan inddrage, da der i medfør af forvaltningsrettens principper om saglige hensyn ikke kan lægges vægt på rene økonomiske forhold i forbindelse med en afgørelse efter planloven. Forvaltningens forslag bunder derfor alene i, at der samlet set sikres mulighed for at skabe øget byliv på pladsen.
Lokalplanforslaget ændrer ikke på de eksisterende støjgrænser for området, der er 55 dB(A) på rekreative arealer.
Grundejer har ansøgt om dispensation fra den eksisterende lokalplan til et tv-studie til brug for DR’s program ”Aftenshowet”. Lokalplanforslaget vedrører ikke den aktuelle dispensationssag, som også behandles på mødet den 13. august 2018.Såfremt Teknik- og Miljøudvalget beslutter at meddele dispensation, forventer forvaltningen at have færdigbehandlet dispensationssagen, inden lokalplanforslaget sendes i offentlig høring.
Overblik over ændringer |
I dag |
Fremtidige forhold |
Konstruktioner mv. |
Det kræver dispensation at opstillescener, telte, hegn, toiletter, madboder og andet nødvendigt udstyr i forbindelse med arrangementer. |
Det vil være muligt uden dispensation at opstillescener, telte, hegn, toiletter, madboder og andet nødvendigt udstyr i forbindelse med alle typer arrangementer. |
Lukkede arrangementer |
Det er ikke muligt at afholde lukkede arrangementer |
Det vil være muligt at afholde 30 lukkede arrangementer årligt på en afgrænset del af pladsen. De lukkede arrangementer tidsbegrænses til tre døgn pr. arrangement. |
Byliv
Lokalplanforslaget vil understøtte den nuværende brug til rekreativt område og kulturelle arrangementer. Lokalplanforslaget sikrer, at kajkanterne fortsat vil være et sammenhængende og offentligt tilgængeligt byrum. Størstedelen af året vil hele pladsen fortsat være et offentligt tilgængeligt område. Forvaltningen har vurderet, at pladsen på grund af sit store volumen og åbne placering har potentiale til yderligere aktivering, således at flere vil benytte pladsen end i dag.
Miljøvurdering
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. november 2017.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2018.
Pernille Andersen
/ Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. august 2018
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:
”At lokalplanforslagets bestemmelser om lukkede arrangementer udgår og i stedet erstattes af en bestemmelse om, at et afgrænset område på maksimalt 200 m2 kan lukkes af for offentligheden i forbindelse med offentlige arrangementer på pladsen.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. Ingen undlod at stemme.
For stemte: Ø og Å.
Imod stemte: A, C, F, I og O.
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Et samlet udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
”Havneområderne i København bør i videst mulig udstrækning henlægges som offentligt tilgængelige områder.”