Endelig vedtagelse af lokalplan ”Rentemestervej Nord” med kommuneplantillæg, Bispebjerg
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Rentemestervej Nord” med tilhørende kommuneplantillæg. Planforslaget muliggør restauranter og i stueetagen.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende lokalplan ”Rentemestervej Nord” (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning og bilag 7.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende det tilhørende tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2).
Problemstilling
I den gældende lokalplan for området langs Rentemestervej / Smedetoften er servering, såsom café og restaurant, ikke muliggjort. Forslaget til lokalplan skaber mulighed for større fleksibilitet ift. hvilke typer af virksomheder, herunder spisesteder, der kan etableres i området. Samtidig bliver kommuneplanen justeret med et tillæg til Kommuneplan 2015 for at opnå fleksibilitet i forhold til størrelsen af f.eks. restauranter og caféer. Dermed gives der mulighed for at lovliggøre et eksisterende spisested. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 22. marts 2018 og har været i høring fra 10. april 2018 til 5. juni 2018. Forvaltningen har modtaget 24 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.
Løsning
Planforslagene muliggør etablering af restauranter og caféer, mens eksisterende muligheder for etablering af butikker opretholdes uændret i området langs Rentemestervej / Smedetoften. Med ændringerne i plangrundlaget lovliggøres også et eksisterende spisested planlovsmæssigt.
Planforslagene understøtter på den måde en igangværende lokal indsats, hvor Områdefornyelse Nordvest arbejder strategisk med styrkelse af trygheden i området ved bl.a. en målrettet indsats for at sikre en erhvervsudvikling, som bidrager til et mere aktivt byrum. Der henvises i øvrigt til bilag 3, faktaark.
Forslag til ændringer
Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår af hensyn til at mindske støjen fra udeservering, at udeservering begrænses i lokalplanen til arealerne ud mod gaden (Rentemestervej). Økonomiforvaltningen foreslår, at det i kommuneplantillægget udpegede detailhandelsområde - lokalcenter Smedetoften – begrænses til kun at omfatte ejendommene langs Smedetoften i stedet for også at omfatte Rentemestervej. Ændringen vil begrænse detailhandelsmulighederne på Rentemestervej, hvor det fortsat kun vil være muligt at etablere enkelte butikker og dermed ikke et butiksstrøg. Der henvises i øvrigt til bilag 7 om de foreslåede ændringer efter den offentlige høring.
Høring
Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 24 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.
Bispebjerg Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 22):
Lokaludvalget er overordnet positiv over for lokalplanforslaget, fordi det muliggør egentlig restaurationsdrift og hermed imødekommer en allerede igangværende udvikling i området. Lokaludvalget har samtidig gjort opmærksom på mulige problematikker:
- At kommunen bør begrænse støj fra udeserveringen ved at begrænse den til arealerne ud mod Rentemestervej og hermed friholde baggårde og -haver.
- Lokalområdets stigende popularitet betyder, at der opleves stort pres på parkeringen. Der parkeres allerede langs begge sider af Rentemestervej. Det efterlader kun ét farbart spor på en dobbeltrettet vej. Derfor ønsker lokaludvalget, at kommunen ser på muligheder for ensretning af strækningen. Ensretning vil desuden forbedre forholdene for den grønne cykelsti (Hareskovruten), som Rentemestervej er en del af.
Forvaltningernes bemærkninger
- For at begrænse støjen fra udeservering, foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen, at der tilføjes en bestemmelse i lokalplanen, som begrænser udeserveringen til arealerne ud mod gaden (Rentemestervej).
- Teknik- og Miljøforvaltningens bemærkninger om parkeringsforholdene er anført under forvaltningernes bemærkninger til borgernes henvendelser pkt. 2. En begrænsning af detailhandelsområdet som foreslået af Økonomiforvaltningen vil begrænse den potentielt øgede trafik, men herudover bemærker Teknik- og Miljøforvaltningen, at lokalplanområdet ikke omfatter vejarealer, og en eventuel ensretning vil skulle administreres efter vejloven og godkendes af politiet.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Syv henvendelser omhandler byliv og kvaliteterne i et roligt villakvarter. Der udtrykkes bekymring for, at der med lokalplanen gives for vidtstrakte muligheder, som kan føre til, at området får karakter af strøggade på bekostning af ro og grønne omgivelser.
- 11 henvendelser påpeger, at man allerede i dag oplever mangel på parkeringspladser i området. Flere attraktioner, såsom caféer og restauranter, vil øge trængslen i forhold til parkering yderligere.
Herudover bliver der i syv henvendelser tilkendegivet opbakning til lokalplanforslaget. Henvendelserne kredser overordnet om bylivets positive indvirkning på områdets attraktion og trygheden i gadebilledet.
Forvaltningernes bemærkninger
- Forvaltningerne vurderer, at ønsket om at sikre en balance mellem byliv og villakvarterets kvaliteter er hensigtsmæssigt. Økonomiforvaltningen foreslår derfor at begrænse den foreslåede udvidelse af lokalcenter Smedetoften til kun at omfatte ejendommene langs Smedetoften. Ændringen betyder, at butikslivet centreres omkring Smedetoften, mens der i det øvrige lokalplanområde kun vil kunne tillades enkeltstående butikker, frem for at muliggøre butikker på samtlige ejendomme. Dermed mindskes også den potentielle øgede trængsel langs Rentemestervej, som lokalplanforslaget vil kunne medføre. Der henvises i øvrigt til bilag 7 om de foreslåede ændringer efter den offentlige høring.
- Til parkeringsforholdene bemærker Teknik- og Miljøforvaltningen, at der ved lokalplanlægning for en anvendelsesændring skal udlægges parkering i overensstemmelse med kommuneplanens bestemmelser. For B-områder uden for tætbyen, som lokalplanforslaget omfatter, må der maksimalt udlægges 1 p-plads pr. 100 m2 etageareal, hvilket svarer til det, der er fastsat i lokalplanforslaget. Kommuneplanens rammer muliggør derfor ikke, at der lokalplanlægges for flere parkeringspladser. Lokalplanens fastsættelse af parkeringsdækning for biler er uddybet i bilag 6.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen og kommuneplantillægget, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.
Peter Stensgaard Mørch Pernille Andersen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. august 2018
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.