Mødedato: 13.08.2018, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Principper for administrativ oprettelse og nedlæggelse af parkeringspladser (udsat sag)

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til principper for administrativ oprettelse og nedlæggelse af parkeringspladser.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at principper for administrativ oprettelse og nedlæggelse af parkeringspladser tages til efterretning

Problemstilling

Parkeringspladser i Københavns Kommune oprettes eller nedlægges enten via politiske godkendelser eller via administrative beslutninger, der udspringer af forvaltningens ansvar for drift og forpligtelser som vejmyndighed. Principperne skal primært sikre, at de administrative nedlæggelser holdes på et minimum, de skal dog også bidrage til et mere retvisende billede af antallet af parkeringspladser i København, da forvaltningen ikke har et fyldestgørende overblik over antallet at parkeringspladser. Dette skal principperne være med til at understøtte. Principperne i denne indstilling vedrører kun offentlig vej inden for betalingsområderne, da de fleste veje udenfor betalingsområdet er private fællesveje, hvor det juridiske grundlag er anderledes end på offentlig vej, og hvor beboerne kan ændre på vejenes indretning efter egne ønsker. Forvaltningen kan derfor ikke forhindre administrative nedlæggelser på private fællesveje, og af samme årsag er det sværere  både at regulere og opgøre antallet af parkeringspladser på private fællesveje end på offentlig vej. Princippernes anvendelse på offentlige veje udenfor betalingsområdet vil også kræve, at der afsættes midler til håndtering af den administrative praksis.

Sagen blev udsat af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 18. juni 2018.

Løsning

Der er stor efterspørgsel efter offentlige parkeringspladser, og forvaltningen vil med de nye principper for oprettelse og nedlæggelse af parkeringspladser sikre at, at de administrative nedlæggelser holdes på et minimum. Principperne gælder for alle parkeringspladser på offentlige veje i betalingsområdet og suppleres af et administrationsgrundlag. Administrationsgrundlaget skal fungere som intern vejledning, der strømliner processen for registrering og fungerer som kontrolfunktion i forhold til beslutningen om oprettelse eller nedlæggelse af parkeringspladser. Indsatsen gælder samtlige offentlige veje i betalingsområdet i Københavns Kommune.

Principperne
Helt overordnet gælder det, at Teknik- og Miljøforvaltningen ikke nedlægger parkeringspladser, medmindre nedlæggelserne er godkendt politisk, eller er en forvaltningsmæssig forpligtelse. Forvaltningen kan være juridisk forpligtet til at nedlægge parkeringspladser, da forvaltningen som vejmyndighed har pligt til at tilpasse forholdene på vejene til de trafikale behov og den gældende lovgivning. Eksempler kan være hensyn til trafiksikkerheden eller konkrete borgeres eller grundejeres retskrav på at få afhentet deres affald, at få en overkørsel ind til gårdareal eller privat parkering mv. Forvaltningen kan ikke tilsidesætte disse krav ud fra et ønske om at opretholde parkeringspladser. Forvaltningen kan dog med de nye principper sikre en klar og opdateret proces for indberetning og undersøgelse af, om der findes alternative muligheder, der stadig møder retskravene, men hvor der ikke sker nedlæggelse af parkeringspladser.

Følgende fire principper ligger til grund for den fremadrettede administrative praksis på området for administrative ændringer på parkeringsarealer indenfor betalingsområdet (principperne er uddybet i bilag 2).

1. Teknik- og Miljøforvaltningen nedlægger ikke parkeringspladser, medmindre nedlæggelserne er godkendt politisk eller er en forvaltningsmæssig forpligtelse. 

2. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer altid, om der er alternative løsninger, der ikke kræver nedlæggelser af parkering.

3. Midlertidige nedlæggelser af parkeringspladser af mere end tre måneder varighed meldes til forvaltningen og registreres som midlertidigt nedlagte i KK-kort.

4. Midlertidige nedlæggelser af parkeringspladser med en varighed på mere end ét år betragtes som en permanent nedlæggelse og skal godkendes jf. princip 1.

De ovenstående principper vil ligge til grund for en opdateret administrativ praksis. Den administrative praksis skal sikre, at der altid sker en konkret vurdering af, om der er mandat til nedlæggelsen, og om der findes alternative løsninger, der ikke koster parkeringspladser, således at der ikke sker unødvendige administrative nedlæggelser. Når principperne er vedtaget, udarbejder og implementerer forvaltningen administrationsgrundlaget.

Principperne er en opstramning af hidtidig praksis og vil bl.a. kunne medføre, at der ikke kan gives tilladelse til placering af glascontainere og udeservering på parkeringspladser uden en forudgående politisk godkendelse.

Alternativ

Alternativt kan forvaltningen udarbejde regler for, hvornår princip 1 kan fraviges i forhold til glascontainere og udeservering, så der undtagelsesvis kan gives tilladelse til at bruge parkeringspladser til disse formål i udspecificerede sammenhænge. Forvaltningen er ikke på nuværende tidspunkt bekendt med andet end glascontainere og udeservering, der kan give anledning til en fravigelse fra principperne. Forvaltningen vil årligt samle op på effekterne i forbindelse med Parkeringsredegørelsen. I den forbindelse vil forvaltningen samtidig skærpe praksis, hvis der er områder, der i særlig grad giver anledning til nedlæggelse af parkeringspladser.

Nyt administrationsgrundlag

Administrationsgrundlaget vil sikre, at Teknik- og Miljøforvaltningen lever op til de vedtagne principper. Med de nye principper skærpes reglerne for, hvornår parkeringspladser kan nedlægges administrativt. Konkret forpligter det medarbejdere til at benytte en ny indmeldingsproces, når de udfører arbejde, der potentielt kan påvirke antallet af parkeringspladser. I indmeldingerne skal det fremgå på hvilket grundlag, der evt. skal ske en administrativ nedlæggelse, ligesom der kommer en fast procedure for at sikre, at der ikke findes alternativer til nedlæggelsen. Forvaltningen forestår behandlingen af indmeldinger og foretager i fornødent omfang besigtigelser for at sikre, at kortmateriale stemmer overens med de faktiske forhold. Den nye administrative praksis vil bidrage til et opdateret og mere brugbart KK-kort, samt et optimeret statistisk grundlag.

Endelig skal antallet af oprettede og nedlagte parkeringspladser registreres og tælles.

Status og effekt opgøres i forbindelse med den årlige redegørelse for parkeringsområdet. I samme forbindelse kan principper og administrationsgrundlag tilpasses på baggrund af de erfaringer, forvaltningen gør sig med effekten på antallet af nedlagte pladser.

Det nye administrationsgrundlag gælder parkeringspladser i betalingsområdet. Vejene i betalingsområdet er offentlige veje og derfor kommunens ejendom og ansvar.

Private fællesveje

De fleste veje udenfor betalingsområdet er private fællesveje og er dermed beboernes private ejendom. På disse veje er det som udgangspunkt vejejerne, der bestemmer vejens udformning. Beboerne på private fællesveje kan således løbende ændre på vejens indretning med fx skråparkering eller længdeparkering efter egne ønsker. Kommunen fungerer alene som vejmyndighed og godkender af, at et projekt på en privat fællesvej er i tråd med gældende vejregler, trafiksikkerhed mv. og kan i udgangspunktet ikke stille krav om, at der ikke må ændres på antallet af parkeringspladser på en private fællesveje. Det vil kræve omfattende administration og flere ressourcer alene at sikre et overblik over ændringer på private fællesveje uden for betalingsområdet. Hvis kommunen ønsker indflydelse på og kontrol over parkeringspladserne på private fællesveje, kan kommunen overtage vejene til offentlige veje. De private fællesveje dækker i øvrigt store områder, hvor der ikke er problemer med parkering og derfor ikke særligt fokus herpå.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Forvaltningen håndterer den beskrevne registrering og tilsyn i betalingsområdet inden for egen ramme.

Videre proces

Principper og administrationsgrundlag implementeres straks efter behandling af denne indstilling. Den første opgørelse over oprettelser og nedlæggelser, udarbejdet i henhold til administrationsgrundlaget, præsenteres i Parkeringsredegørelse 2019.

 

Pernille Andersen

/Anne Sofie Degn

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. august 2018

Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At forvaltningen udarbejder regler for, hvornår princip 1 kan fraviges i forhold til glascontainere og udeservering, så der undtagelsesvis kan gives tilladelse til at bruge parkeringspladserne til dette formål i udspecificerede sammenhænge.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med fem stemmer mod fem. Ingen undlod at stemme.

For stemte: F, O, Ø og Å.
Imod stemte: A, C og I.

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At principperne også skal gælde for kommunale veje i hele kommunen - også uden for betalingszonerne.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med to stemmer mod syv. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, F, Ø og Å.
Undlod at stemme: O.

Indstillingen blev taget til efterretning.

Til top