Mødedato: 13.06.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forsøgsordning med dispensation til forbedrede vilkår for professionelle kulturaktører med større kapacitet

Se alle bilag

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen som et forsøg i 2022 udvider § 13 Dispensation i Forskrift for Udendørs musikarrangementer, så der efter en konkret vurdering gives mulighed for at dispensere fra reglerne i forskriften på egnede lokationer, for tilbagevendende musikarrangementer med større kapacitet.

     

  2. at Teknik- og Miljøforvaltningen dispenserer på baggrund af det fremlagte mulighedskatalog for øget brug af dispensation fra Forskrift for udendørs musikarrangementer.

     

  3. at der hermed er gjort op med medlemsforlag om, at ”forbereder et mulighedskatalog for, hvorledes der allerede i sommeren 2022 kan iværksættes sagsbehandling om bedre vilkår for professionelle kulturaktører, herunder øget brug af dispensation” (stillet af Enhedslisten, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre og Alternativet) jf. Borgerrepræsentationens møde den 3. marts 2022 (bilag 2).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog den 3. marts 2022 et ændringsforslag til et medlemsforslag om bedre vilkår for professionelle kulturaktører med større kapacitet: ”at Borgerrepræsentationen anmoder Teknik- og Miljøforvaltningen om at forberede et mulighedskatalog for, hvorledes der allerede i sommeren 2022 kan iværksættes sagsbehandling med blik for de nye regler, herunder øget brug af dispensation.”

Kultur- og Fritidsudvalget og Teknik- og Miljøudvalget blev på samme møde anmodet om at udarbejde en fællesindstilling om revision af Musikforskriften til forelæggelse for de to udvalg inden sommerferien 2022. Revisionen skal med inddragelse af lokaludvalgene, kulturlivet herunder festivalerne og relevante brancheorganisationer være med til at skabe bedre rammer for kulturlivet uden at åbne for uorganiseret støj. Indstilling fremlægges parallelt på samme møde som dette.

Teknik- og Miljøudvalget skal med denne indstilling, og på baggrund af medlemsforslaget, tage stilling til en forsøgsordning for 2022 om udvidet dispensation samt et mulighedskatalog, som gør, at kulturaktører med større kapacitet får bedre vilkår for afholdelse af professionelle arrangementer som fx koncerter og festivaler. 

Løsning

Balancen mellem hensynet til både at bo og til brug af byen er overvejende politisk. Formålet med Forskrift for udendørs musikarrangementer (Musikforskriften) er bl.a. at sikre beboerne mod urimelige støjgener, men forskriften skal også sikre plads til, at der i København kan afholdes professionelle musikarrangementer til glæde for både københavnere, nationale og internationale gæster i landets hovedstad. Med forsøgsordningen til dispensation og et mulighedskatalog afsøger forvaltningen mulige bud på fremtidige løsninger.

Mulighedskatalog

Det er forvaltningens vurdering, at en midlertidig udvidelse af rammen for dispensation overvejende er en politisk afvejning af hensynet til borgerne sat overfor hensynet til arrangementer. 

På baggrund af en konkret vurdering for det enkelte arrangement og dets placering, kan forvaltningen i forsøgsordningen meddele dispensation fra forskriften. Forvaltningen peger på følgende muligheder for udvidet brug af dispensation:

At dispensationer fortrinsvist gives til:

  • tilbagevendende musikarrangementer med større kapacitet
  • udvalgte placeringer med større kapacitet – såsom Tiøren, Valbyparken inkl. Festpladsen, Bellahøjmarken og Fælledparken
  • i sommermånederne (maj – september)

    At der kan dispenseres fra:

  • sluttidspunkt på hverdage (onsdag og torsdag),
  • sluttidspunkt i weekend (fredag og lørdag)
  • arrangementets samlede varighed
  • støjgrænsen, højeste støjniveau ved beboelsesfacade dB(A) på baggrund af støjkort

     

  • årligt maksimalt antal dage for musikarrangementer på den enkelte placering. Ved koncerter/festivaler med betaling/afspærring, reguleres det maksimale antal dage, hvor der kan tillades afspærring i en park primært af fredningsbestemmelser, hvilket der ikke rykkes ved med denne indstilling.

Forsøgsordning i 2022 for øget brug af dispensation

Teknik- og Miljøforvaltningen lægger op til, at der med denne beslutning med øjeblikkelig virkning kan dispenseres i et videre omfang fra Musikforskriften. Det vil sige, at forvaltningen efter en konkret vurdering af den enkelte ansøgning, gives mulighed for at dispensere fra reglerne i forskriften på baggrund af mulighedskataloget.

Det er forvaltningens erfaring, at kulturaktører ofte søger dispensation fra støjgrænsen målt ”front of house” (fagterm der betyder 10 meter fra scenekant). Men forvaltningen regulerer efter de støjgrænser som fremgår i forskriften, der tager udgangspunkt i, at forvaltningen sikrer, at de nærmeste mest støjbelastede boliger beskyttes mest muligt. Dvs. med et målepunkt på nærmeste beboelsesfacade.

Forvaltningens anbefaler, at der ved dispensationsansøgninger fra de fastsatte støjgrænser stilles vilkår om, at arrangøren skal indsende et støjkort. Et støjkort viser både støjniveauer på facaden, på de nærmest mest støjbelastede beboelser samt målt ”front of house”.

Ved behandling af en ansøgning, som tager udgangspunkt i musikniveauet /dB(A) ”front of house” og er uden et støjkort, vil forvaltningen i sin vurdering ikke kunne tage udgangspunkt ved nærmest mest støjbelastede bolig, og kan dermed ikke varetage hensynet til borgerne i et støj- miljøbeskyttelsesperspektiv. Et støjkort vil også give arrangører mulighed for bedst muligt at indrette arrangementspladsen for optimale lydforhold.

Forvaltningen vil også kunne stille vilkår om, at arrangøren skal indsende dokumentation for naboorientering, vilkår om at indregulere og blokere musikanlæg, via et af forvaltningen godkendt støjmålefirma, eller om der, efter endt arrangement, skal indsendes rapport over egenkontrol. Fastsættelsen af vilkår vil ske på baggrund af en konkret vurdering af det enkelte arrangements karakter, størrelse og placering.

Erfaringsindsamling i 2022

Forvaltningen vil i forbindelse med forsøgsordningen prioritere at foretage tilsyn ved arrangementer, der har opnået dispensation. Dette for at opnå den størst mulige erfaring med bl.a. indretning af arrangementspladsen.

Forvaltningen vil anvende vidensgrundlaget fra dispensationer i 2022 i processen frem til revidering af Musikforskriften med ikrafttrædelse fra 2023 jf. fællesindstilling med Kultur og Fritidsforvaltningen om revidering af Musikforskriften vedr. bedre vilkår for professionelle kulturaktører med større kapacitet som behandles i en separat indstilling. Revidering vil blive sendt i offentlig høring, hos lokaludvalgene og med inddragelse af div. kulturaktører.

Forvaltningen anbefaler

Forvaltningen anbefaler, at der i budget 2023 afsættes midler til bedre understøttelse af, at kommunen kan lave naboorientering ved større arrangementer eksempelvis ved automatisk visning af kommunalt tilladte arrangementer i en offentlig arrangementskalender som fx www.brugbyen.nu.

Politisk handlerum

Udvalget kan på baggrund af mulighedskataloget angive, i hvilket omfang og i hvilken retning forvaltningen skal lægge sin praksis for udvidelse af dispensationsmuligheden.

Ønsker udvalget en gennemgribende revidering af Musikforskriften, med en samlet vurdering af alle placeringer i forskriftens bilag 1, skal dette besluttes i Borgerrepræsentationen. Det bemærkes, at det er forvaltningernes vurdering, at der derved skal foretages en evaluering med en bredere inddragelsesproces og erfaringsopsamling, og at en revidering dermed først vil kunne gennemføres til start 2024.   

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Forvaltningens anbefalinger om bedre understøttelse af naboinformation vil afhænge af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetforhandlinger.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forsøgsordning med udvidelse af dispensationer i 2022, vil forvaltningen indføre dette i sagsbehandlingen.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om budget 2023, såfremt et medlem af Borgerrepræsentationen anmoder om det, til finansiering af bedre understøttelse fra kommunen til naboorientering ved større arrangementer.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. juni 2022

 

Venstre, Radikale Venstre, Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt (ÆF1):

 

”at Teknik- og Miljøforvaltningen som et forsøg i 2022 og 2023 udvider § 13 Dispensation i Forskrift for Udendørs musikarrangementer, så der efter en konkret vurdering gives mulighed for at dispensere fra reglerne i forskriften på egnede lokationer, for tilbagevendende musik- og kulturarrangementer med større kapacitet. Samt at der inden udgangen af 2022 gives en status på forsøgsordningen og drøftes eventuelle ændringer forud for forsøgsordningen i 2023.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som nyt at-punkt (ÆF2):

 

”at dispensationer som forvaltningen forventer at tildele skal forelægges udvalget til godkendelse.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C.

Imod stemte: A, B, F, V, Ø og Å.

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF 3):

 

"at forvaltningen undersøger om de indleverede støjkort kan genbruges til behandling af fremtidige ansøgninger på samme lokalitet.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med 11 stemmer mod 0. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: Ingen.

 

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti er positivt indstillet i forhold til at sikre bedre vilkår for kulturen, men er bekymret for de gener dette kan påføre beboerne i de berørte områder, derfor ønsker vi at tilføre politisk ejerskab til processen.”

Til top