Drøftelse af takst for råden over offentligt vejareal til containere, byggepladser, materiel, stilladser mv.
Teknik-og Miljøudvalget skal drøfte, om takst for råden over offentligt vejareal skal indføres, om nye takstmidler skal anvendes til at højne tilsynet med råden over offentligt vejareal samt om hjemmelsgrundlaget for indregning af slitage eller andet i takstberegningen skal undersøges.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,
- at mulighed for at indføre en takst for råden over offentligt vejareal til containere, byggepladser, materiel, stilladser m.v. drøftes.
- at en forøgelse af det nuværende tilsynsniveau for råden over offentligt vejareal til containere, byggepladser, materiel og stilladser drøftes.
- at mulighed for, at Teknik- og Miljøforvaltningen undersøger hjemmelsgrundlaget for at slitage eller andet kan indgå i kommunens takstberegning for råden over offentligt vejareal drøftes.
Problemstilling
Stigende anlægsaktivitet i byen begrænser fremkommeligheden, skaber større vejslitage og medfører et stigende antal borgerhenvendelser bl.a. som følge af midlertidigt inddragede parkeringspladser grundet tilladelser til råden over offentligt vejareal. Dette stiller krav til et mere fokuseret tilsyn med tilladelser til råden over offentligt vejareal, fx opstilling af containere, byggepladser, materiel og stilladser, for bl.a. at sikre fremkommelighed, trafiksikkerhed og borgertilfredshed samt kommunens investeringer i vejene (vejkapital). En indførsel af en takst kan finansiere de nuværende driftsomkostninger på ca. 3,7 mio. kr. årligt.
På baggrund af en afgørelse fra Vejdirektoratet i juli 2018 og Landsrettens stadfæstelse i sommeren 2020, ophørte Københavns Kommune derefter med at opkræve takster. Højesteret fastslog ved dom af 27. april 2021, at kommunerne har mulighed for at opkræve betaling for råden over offentligt vejareal.
Løsning
Københavns Kommune kan på baggrund af højesteretsdommen den 27. april 2021 og med hjemmel i vejlovens § 80 indføre en takst for al råden over offentligt vejareal. I forhold til tidligere, hvor taksten alene omfattede containere, byggepladser og materiel, vurderer Københavns Kommune, at en takst bør gælde for råden over offentligt vejareal. En takst kan finansiere den nuværende driftsomkostning på ca. 3,7 mio. kr. til sagsbehandling og tilsyn med råden over offentligt vejareal til containere, byggepladser, materiel og stilladser. En indførsel af en takst kan anvendes til at håndtere udfordringer på udvalgets område. Alternativt vil det blive muligt tilmed at højne det nuværende tilsynsniveau via takstfinansiering.
Den tidligere takst var fastsat som en takst pr. dag pr. container (15 m2). I 2018 blev taksten sat ned fra hhv. 150 kr. pr. dag i indre by og 76 kr. i øvrig by til 20 kr. i hele byen. I 2019 blev taksten sat ned til kr. 11,50 pr. dag. I Frederiksberg Kommune er taksten fortsat 75 kr. pr. dag
Ved en indførsel af en takst vil der dels blive opkrævet en takst for råden over offentligt vejareal (stilladser, byggepladser, materiel mv.) og dels vil taksten blive opkrævet pr. m2 pr. dag og ikke pr. enhed. Dette skyldes, at forvaltningen har vurderet, at taksten bør omfatte flere forskellige kategorier af råden over offentligt vejareal og ikke alene container og byggepladser som tidligere.
Forvaltningen har udarbejdet fire taksteksempler med forskellige kvalitetsniveauer for tilsyn med råden over offentligt vejareal for containere, byggepladser, materiel og stilladser mv. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at en relativ lav takst ikke vil påvirke efterspørgslen efter råden over offentligt vejareal, og dermed vil taksten ikke i sig selv medføre en adfærdsændring, men en takst kan til gengæld finansiere et væsentligt øget og nødvendigt tilsyn, som vil få positive konsekvenser for både ansøgere med kortere svartider samt give bedre forhold for borgere.
Behovet for administration i forbindelse med fakturering er uafhængigt af, hvilket taksteksempel som vælges.
Tilsynsniveau
Antallet af tilladelser til råden over offentligt vejareal er steget fra ca. 11.000 i 2014 til ca. 17.000 ansøgninger om råden over offentligt vejareal i 2021. For at sikre fremkommelighed, trafiksikkerhed og investeringerne i vejene (vejkapital), er det afgørende, at tilsynet fungerer tilfredsstillende, da forvaltningen kun har få reaktionsmuligheder ved overtrædelse af givne tilladelser, som fx at gå i dialog omkring overskridelser af en tilladelses udløb.
Nedenfor er opstillet forskellige eksempler for at vurdere kvalitetsniveauet under forskellige takster. For hvert eksempel er der ud fra et skøn fastsat et antal årsværk i forhold til det enkelte eksempels konkrete indhold.
Nuværende tilsyn
Tilsynet fortsætter uændret. Forvaltningen vurderer, at tilsynet med råden over offentligt vejareal på nuværende tidspunkt kun lever op til kommunens minimumsforpligtigelse, jf. retspraksis. Det nuværende tilsyn omfatter alene administration af tilladelser, stikprøvebaseret tilsyn og borgerbesvarelser og dialog, som bliver udført af fem tilsynsførende og en administrativ medarbejder. Det nuværende niveau for myndighedsbehandling og tilsyn muliggør en begrænset gennemsnitlig sagsbehandlingstid på 27 minutter pr. ansøgning inkl. transport, tilsyn på lokationen, faglig vurdering i forbindelse med myndighedsafgørelse, behandling i Erhvervsportal samt evt. borgerhenvendelser. Der benyttes seks årsværk.
Forbedret tilsynsniveau
Forvaltningen vurderer, at øges den gennemsnitlige tid anvendt pr. ansøgning, kan der føres et mere systematisk tilsyn. Dermed kan kvaliteten af tilsynet forbedres, så der sikres bedre fremkommelighed og trafiksikkerhed for borgerne. Et øget tilsyn vil også sikre, at eventuelle skader på vejen som følge af råden over vejareal bliver betalt af skadevolder, og det vil generelt give en bedre sikring af Københavns Kommunes vejinvesteringer.
På nuværende tidspunkt er vurderingen, at konkrete skader udgør en beskeden omkostning. Fordelene ved et øget tilsyn består i bedre fremkommelighed og trafiksikkerhed og overstiger værdien af en reduktion af omkostninger til konkrete skader. Hvis det besluttes at forbedre tilsynsniveauet, vil det ligeledes blive undersøgt nærmere, hvor stort et beløb konkrete skader udgør.
Eksempel 1. Forbedret tilsyn med udløbne og ikke-ansøgte opstillinger
Tilsynet med råden over offentlig vej tilføres tre årsværk, hvormed det bliver muligt at styrke tilsynet med udløbne tilladelser og ulovligt opstillet materiel, fx. containere, dvs. opstillinger uden tilladelse. Et større fokus på udløbne og ulovlige opstillinger vurderes at bidrage til at styrke fremkommeligheden i byen og borgertilfredsheden. Samlet ses vurderet et behov på i alt ni årsværk.
Eksempel 2. Forbedret tilsyn med skader på offentlig vej
Tilsynet med råden over offentlig vej tilføres seks årsværk, hvormed det udover de nævnte forbedringer under eksempel 1, bliver muligt at føre faste, risikobaserede tilsyn med skader som følge af opstilling af materiel. Med eksemplet øges sandsynligheden for at skader for godkendte tilladelser opdages, og den ansvarlige skadevolder kan gøres ansvarlig for konkrete skader, hvilket kan fastholde vejinvesteringer. Samlet set vurderes et behov på i alt 12 årsværk.
Eksempel 3. Forbedret tilsyn og et højnet serviceniveau
Tilsynet med råden over offentlig vej tilføres 12 årsværk, hvormed det udover de nævnte forbedringer under eksempel 1 og 2, bliver muligt at føre fuldt tilsyn med råden over offentligt vejareal, inkl. planlagte afleveringsforretninger ved ansøgningsudløb og uanmeldte tilsyn. I den forbindelse har Københavns Kommune stor mulighed for at eventuelle skader bliver registreret og udbedret af skadevolder. Med eksemplet kan forvaltningen yde bedre rådgivning i forbindelse med ansøgninger og derved sikre at reglerne bliver overholdt. Der opstår tydelige synenergieffekter gennem en markant øget synlighed i bybilledet, hvilket vil få en afsmittende positiv effekt på tilsynet med de øvrige tilsynsområder. Samlet set vurderes et behov på i alt 18 årsværk.
Beregning af takster for de enkelte eksempler
Forvaltningen forventer, at takstfastsættelsen kan træde i kraft pr. 1 januar 2023. Taksten vil gælde for midlertidig råden over offentligt vejareal for containere, byggepladser, stilladser og materiel mv. og blive fastsat pr. m2 pr. dag. Takster for de enkelte eksempler er vist i tabel 1. Taksten under de enkelte eksempler er beregnet ved at dividere driftsomkostninger med antallet af anvendte kvadratmeter til råden over offentligt vejareal i 2020. Taksten bliver alene beregnet på grundlag af faktiske direkte og indirekte omkostninger. De opdaterede beregninger vil blive fremlagt i forbindelse med udvalgets konkrete beslutning om niveauet for takst og tilsyn.
Tabel 1. Takster for de enkelte eksempler
Eksempel |
Takst (kr. pr. m2 pr. dag) |
Forventelige omkostninger pr. år (mio. kr.) |
Eksempel på betaling for en opstilling på 20 dage (kr.) * |
|
Drift |
Takst |
|||
Eksempel 0a. Uændret vejtilsyn (driftsfinansieret – som i dag) |
Ingen takst |
Ca. 3,7 |
0 |
0 |
Eksempel 0.b. Uændret vejtilsyn (takstfinansieret) |
0,19 |
0 |
3,7 |
57 |
Eksempel 1. Forbedret tilsyn med udløbne og ikke-ansøgte opstillinger (3 ekstra ÅV) |
0,28 |
0 |
5,6 |
84 |
Eksempel 2. Forbedret tilsyn med godkendte ansøgninger med fokus på at fastholde vejkapital (6 ekstra ÅV) |
0,38 |
0 |
7,5 |
114 |
Eksempel 3. Forbedret tilsyn med et højnet serviceniveau (12 ekstra ÅV) |
0,56 |
0 |
11,2 |
168 |
Note*: Under de enkelte eksempler er der beregnet eksempler på betaling for opstilling af en standardcontainer på 15 m2 med udgangspunkt i en gennemsnitlig opstillingsperiode på 20 dage.
Mulighed for at indregne vejslitage og andre poster i en takst.
I forbindelse med tilladelser til råden over offentligt vejareal sker der slitage af vejene, som påvirker belægningernes levetid. Forvaltningen vurderer, at det kan indebære en risiko at indregne slitage i en takst, da kravet til dokumentation af direkte og indirekte omkostninger er uklart. Forvaltningen kan lade en ekstern advokat undersøge hjemmelsgrundlaget for indregning af vejslitage og andre omkostningsposter i en takst. I Københavns Kommune håndteres slitage pga. almindeligt slid og vejr i dag igennem genopretningsprogrammet.
Politisk handlerum
Hvis Teknik- og Miljøudvalget vælger ikke at indføre en takst for råden over offentligt vejareal, men ønsker at højne det nuværende tilsynsniveau, vil det medføre, at der skal bestilles et budgetnotat.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Teknik- og Miljøudvalget vil på baggrund af drøftelsen få forelagt indstilling om konkret fastsættelse af niveauet for takst og tilsyn inden forhandlingerne om Budget 2023.
Søren Wille
/ Peter Højer
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. juni 2022
Indstillingen blev drøftet.