Mødedato: 13.06.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Mere fleksibel parkering for københavnere med licens, bydækkende

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til muligheder for at indføre mere fleksible muligheder for at anvende beboerlicens på tværs af beboerlicenszoner i aften og nattetimerne.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at beboerlicensen som hovedregel fortsat kun er gældende inden for den enkelte licenszone, som den er udstedt til.
  2. at der oprettes en yderligere fleks-strækning på Langebrogade 1-25, hvor beboerlicenser til licenszone Amager Nord og licenszone Christianshavn kan anvendes, som beskrevet i løsningsafsnittet og jf. bilag 3.
  3. at der hermed er gjort op med medlemsforslag om mere fleksibel parkering for københavnere med beboerlicens stillet af Nye Borgerlige jf. Borgerrepræsentationen den 24. marts 2022 (bilag 2).

Problemstilling

Nye Borgerlige fremsatte på Borgerrepræsentationens møde den 24. marts 2022 medlemsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder en indstilling til politisk behandling, der muliggør, at beboere med licens til parkeringszoner med den højeste belægningsprocent — f.eks. Indre Østerbro eller Indre Nørrebro — fremover kan parkere frit i tilstødende zoner med lavere belægning i tidsrummet fra kl. 16.30 til 08.00 alle hverdage samt i weekender. Indstillingen skal samtidig redegøre for de forventede effekter af tiltaget. Et forslag fra Enhedslisten, Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF og Venstre om at udvalgshenvise forslaget til Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget uden afstemning. Udvalget skal derfor træffe beslutning om anvendelse af beboerlicenser på tværs af licenszoner. 

Løsning

Betalingsområdet for parkering består i dag af ni licenszoner, hvor henholdsvis beboerlicenser og erhvervslicenser udstedt til den pågældende licenszone, gælder som betaling for parkering.

De nuværende licenszoner blev udvidet betydeligt i 2016 for at give beboere bedre mulighed for at finde parkering i et større område med deres licens (bilag 1). Licenszonerne er derfor i dag forholdsvis store, som vist i bilag 3. Det betyder også, at licensen giver adgang til mange parkeringspladser inden for hver licenszone. Fx giver licensen til licenszone Indre By adgang til parkering på over 8.800 kommunale p-pladser + 580 p-pladser under Israels Plads. En licens til licenszone Indre Østerbro gælder som betaling for parkering på over 10.000 parkeringspladser.

Forvaltningens vurdering af medlemsforslaget

Forvaltningen vurderer, at hvis en beboerlicens, som allerede gælder i et meget stort område, også skal give adgang til hele den tilstødende licenszone i aften- og nattetimerne, vil det betyde, at licensen kan anvendes som betaling for parkering også meget langt fra bopælen. Fx vil det betyde, at hvis en parkeringslicens til Indre Østerbro giver adgang til parkering i licenszone Indre Nørrebro, ville man kunne bo på Østbanegade og parkere med sin licens på Ågade, knap 5 kilometer fra hjemmet/virksomheden.

Som det fremgår af bilag 3, findes der ikke licenszoner med en betydelig overkapacitet af parkeringspladser, som kan tilbydes i aftentimerne i området nærmest den tilstødende licenszone. Forvaltningen vurderer derfor heller ikke, at tiltaget nødvendigvis vil have den efterspurgte effekt.

Forslaget kan desuden have den effekt, at borgere og virksomheder i betalingsområdet, i højere grad benytter bil til flere og kortere ture til (de) nærliggende licenszone(r), eller i forbindelse med besøg hos kunder, venner og familie, fordi parkering også vil være gratis i det område. Forvaltningen vurderer derfor, at forslaget modarbejder målet i Kommuneplan 2019 om at biltrafikken i 2025 maksimalt udgør 25 % af alle ture, der foretages i København. Det øgede antal korte bilture kan både øge trængsel og medføre øget CO2 udledning, samt yderligere øge presset på parkering i de tilstødende licenszoner.

På den baggrund anbefaler forvaltningen ikke, at der i aften– og nattetimerne gives adgang i de tilstødende beboerlicenszoner til personer med beboer- eller erhvervslicens.

Forvaltningens anbefalede løsning
Forvaltningen kan i dag løbende oprette fleks-strækninger ved behov, som beskrevet i bilag 1. De store veje der deler licenszonerne, er i dag allerede oprettet som fleks-strækninger. Det betyder, at licensen til begge de tilstødende licenszoner kan anvendes som betaling for parkering på disse veje. Det gælder fx på Jagtvej, Lersø Park Allé, Dag Hammarskjölds Allé mfl.

Desuden er der i 2021 oprettet to yderligere fleks-strækninger, der omfatter Vestre Kirkegaards Allé, som ligger inden for licenszone Valby, og hvor licensen til Vesterbro også kan anvendes som betaling. På Edel Sauntes Allé indenfor licenszone Indre Østerbro, er licensen til licenszone Indre Nørrebro også gældende. Forvaltningen har etableret de to konkrete fleks-strækninger med udgangspunkt i, at strækningerne har relativt mange parkeringspladser samt lav parkeringsbelægning i aftentimerne. Forvaltningen har derfor vurderet, at strækningerne kan anvendes til at løfte parkeringsbehovet for begge de nærliggende licenszoner.

Forvaltningen vurderer, at der kun er enkelte yderligere strækninger, hvor der er et betydeligt antal parkeringspladser med lav parkeringsbelægning i aftentimerne, som er beliggende nær ved tilstødende licenszoner, og som gør dem potentielt anvendelige med licens til flere licenszoner. De tre strækninger er:

  • Juliane Maries Vej
  • Frederik V’s Vej
  • Langebrogade 1A – 25

De to første strækninger ligger i licenszone Indre Østerbro, på hver sin side af Rigshospitalet. Parkeringsbelægningen i aftentimerne kl. 22 er 19 % på Juliane Maries Vej og 36 % på Frederik V’s Vej (indregnet at 20 p-pladser var optaget af byggeri). Til gengæld er parkeringsbelægningen over 100 % i dagtimerne, hvor parkeringspladserne særligt opfylder behov for ærinder til Rigshospitalet. Etablering af fleks-strækninger på de to veje, så licens til licenszone Indre Nørrebro også gælder, risikerer derfor at begrænse muligheden for parkering ved hospitalet i dagtimerne. Det er muligt, at fleks-strækningen kun kan gælde fx mellem 17-8 på hverdage og i weekenden. Forvaltningen vurderer, at det vil øge risikoen for, at borgere glemmer, at der gælder særlige regler på strækningen (som ikke gælder andre steder i byen). Det giver øget risiko for, at borgere med Indre Nørrebro-licens får en p-afgift i dagtimerne, hvis de glemmer at flytte bilen. Forvaltningen anbefaler derfor ikke at etablere fleks-strækninger på de to veje.

Langebrogade 1-25 er beliggende i licenszone Christianshavn og støder op til licenszone Amager Nord. Parkeringsbelægningen på strækningen er ved seneste parkeringstælling i efteråret 2021 på 65 % kl. 22.00 og på 70 % i dagtimerne. Der er derfor et mindre overskud af parkeringspladser dag og aften. På den baggrund vurderer forvaltningen, at der kan oprettes en fleks-strækning på Langebrogade 1-25 (se bilag 3), hvor både licens til Christianshavn og Amager Nord gælder som betaling.

Fleks-strækningen kan etableres inden for forvaltningens driftsramme ved ændring af kommunens beboerlicenskort og parkeringsvagternes kontrolløsning. Det kan gennemføres pr. 1. juli 2022.

Politisk handlerum

Teknik– og Miljøudvalget kan beslutte, at der skal etableres fleks-strækninger på flere veje - fx de to omkring Rigshospitalet, med de afledte forventede konsekvenser, der beskrives ovenfor.

Forvaltningen vurderer, at det rent juridisk er muligt at beslutte at udvide licenszonerne yderligere, eller at en licens til ét område også skal gælde til det nærliggende område i aftentimerne. Beslutningen skal ikke godkendes af anden myndighed end kommunen. Det forventes at medføre, at flere borgere foranlediges til at anvende parkeringslicensen som betaling for parkering i forbindelse med andre ærinder end parkering i nærheden af bopælen eller virksomheden. Det kan dermed kan øge antallet af bilture indenfor og på tværs af betalingsområdet.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslaget om at etablere fleks-strækning på Langebrogade, gennemfører forvaltningen ændringerne, som forventes at kunne træde i kraft 1. juli 2022.

                             Søren Wille

                                                                                       / Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. juni 2022

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top