Håndtering af ulovlig parkering på handicapparkeringspladser
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til håndtering af ulovlig parkering på handicappladser i København.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætter en tidsbegrænset skærpet indsats over for ulovlig parkering på handicappladser på en bestemt strækning i Valby for at håndtere og vurdere effekten på ulovlig parkering på handicappladser i området.
Problemstilling
Dansk Folkeparti har på baggrund af en borgerhenvendelse om ulovlig parkering på handicappladser i et område af Valby fremsat et medlemsforslag på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2019, jf. bilag 2. På baggrund af drøftelsen bad udvalget Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejde forslag til håndtering af ulovlig parkering på handicappladser i Valby samt i den øvrige by. Det blev desuden besluttet at rette henvendelse til Transport-, Bygnings-, og Boligministeriet med ønske om, at kommunen får hjemmel til at anvende hjullås og evt. fjerne køretøjer, der parkerer ulovligt på handicappladser.
Løsning
Der er i 2018 udstedt 2044 afgifter for standsning og parkering på handicappladser i hele byen. Det er en stigning på cirka 10 % i forhold til året før og udgør 0,7 % af det samlede antal udstedte afgifter i 2018. Ulovlig parkering på byens handicappladser betyder, at parkeringspladserne ikke er til rådighed for den gruppe af borgere, som de er tiltænkt.
Ulovlig parkering på handicappladser i Valby
I det område i Valby omkring Buster Larsens Vej, som er fokus for borgerhenvendelsen til Dansk Folkeparti, er der i 2018 pålagt 20 afgifter til en række forskellige biler for ulovlig standsning og parkering på fem handicappladser. Handicappladserne er beliggende i et område, hvor der den 28. november 2018 blev indført tidsbegrænset zone for at reducere antallet af udefrakommende køretøjer. 18 af de 20 afgifter i 2018 er pålagt før indførsel af den tidsbegrænsede zone, som ventes generelt at reducere presset på parkeringspladserne og derved gøre det nemmere at finde en parkeringsplads. Der er efter zonens indførsel daglig parkeringskontrol i området, og der foretages parkeringstællinger i foråret 2019, som giver overblik over indførsel af zonens effekt på parkeringsbelægningen. Se bilag 3 for kort over handicappladser Valby Have.
På baggrund af det udstedte antal afgifter samt antallet af indmeldinger fra borgere via Giv et Praj og fra parkeringsvagterne generelt, er det forvaltningens vurdering, at omfanget af ulovlig parkering på handicappladserne på strækningen i Valby er begrænset i forhold til omfanget af ulovlig parkering i den øvrige by. Enhver ulovlig parkering på en handicapplads vil dog være til betragtelig gene for bilister med behov for at kunne gøre brug af handicappladserne. Forvaltningen anbefaler derfor, at den ulovlige parkering på handicappladserne søges imødegået med en tidsbegrænset og skærpet kontrolindsats inden for driftsrammen til parkeringskontrol på de specifikke handicappladser. Indsatsen omfatter flere besøg dagligt til området og kan igangsættes umiddelbart efter godkendelse af denne indstilling. Den skærpede kontrolindsats vil foregå i en periode over flere måneder, så forvaltningen kan vurdere, om indsats har indvirkning på antallet af afgifter for ulovlig standsning og parkering i området.
En skærpet indsats i ét område har i nogen grad indflydelse på parkeringsvagternes indsats i den øvrige del af byen, hvor ulovlig parkering har betydning for trafiksikkerhed og fremkommelighed.
Håndtering af ulovlig parkering på handicappladser generelt i byen
Forvaltningens parkeringsvagter udfører i dag kontrol mod ulovlig standsning og parkering på handicappladser, ligesom de kontrollerer gyldigheden af handicapkort, som led i deres daglige indsats i byen, jf. bilag 4. Kommunen har udelukkende hjemmel til at udstede afgifter for ulovlig parkering. Kontrollen kan tilrettelægges efter behov, så der i større eller mindre grad fokuseres på enkelte områder, strækninger eller parkeringspladser. Det er kun politiet, der har hjemmel til at bortfjerne biler og kommunens parkeringsvagter indmelder kun i særlige tilfælde ulovlig parkering på handicappladser til politiet med henblik på bortfjernelse.
På baggrund af udvalget beslutning på mødet den 25. februar 2019 har teknik- og miljøborgmesteren i henvendelse af 29. marts 2019 til Transport-, Bygnings- og Boligministeren efterspurgt dialog om flere handle- og sanktionsmuligheder til kommunerne overfor bilister, der standser eller parkerer ulovligt på handicappladser. Forslagene omfatter kommuners hjemmel til at anvende hjullås og bortfjerne køretøjer, der parkerer ulovligt på handicappladser. Der efterspørges desuden en afgiftsforøgelse for både standsning og parkering for at anspore til en adfærdsændring, hvor færre standser eller parkerer ulovligt på parkeringspladser, som skal anvendes af personer med handicap. Henvendelsen (bilag 5) supplerer den igangværende dialog om håndtering af ulovlige parkeringer, der er mellem Transport-, Bygnings- og Boligministeriet og Københavns Kommune, Aarhus Kommune, politiet og Bilejernes Organisation FDM. Forvaltningen vil afvente ministeriets svar, inden yderligere tiltag igangsættes. Der er ikke modtaget en indikation på, hvornår svaret forventes.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når udvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte en tidsbegrænset skærpet indsats over for ulovlig parkering på handicappladser i det område i Valby, der har foranlediget medlemsforslag stillet af Dansk Folkeparti på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 25. februar 2019.
Forvaltningen udarbejder indstilling med forslag til yderligere håndtering af ulovlig parkering på handicappladser i byen, når der modtages svar på henvendelsen til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Heri redegøres for effekten af den skærpede indsats på de pågældende handicappladser i Valby for dermed at gøre op med medlemsforslaget.
Michel Schilling
/ Rikke Sønderriis
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. maj 2019
Sagen blev udsat.