Høringssvar til Kommuneplan 2019
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
1. at høringssvar om forslag til Kommuneplan 2019 (bilag 2) sendes til Økonomiudvalget.
Problemstilling
Økonomiudvalget vedtog den 19. marts 2019 at sende forslag til Kommuneplan 2019 i intern høring i Københavns Kommunes fagudvalg (bilag 3). Teknik- og Miljøudvalget drøftede den 8. april 2019 forslag til Kommuneplan 2019 forud for, at Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde udkast til høringssvar. Teknik- og Miljøforvaltningen har på baggrund af drøftelsen udarbejdet et udkast til høringssvar til Økonomiudvalget (bilag 2).
Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar skal angive de behov for justeringer af kommuneplanens indhold, som vil være ønskeligt for at kunne bidrage til at udvikle København som en Verdensby med ansvar.
Teknik- og Miljøudvalget skal på den baggrund tage stilling til at sende udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget.
Løsning
I Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar lægger udvalget overordnet op til, at forslag til Kommuneplan 2019 sætter en fremadrettet og god dagsorden for byen, der danner et solidt grundlag for udviklingen af København til en grøn, sund og bæredygtig by.
Teknik- og Miljøudvalget har på baggrund af drøftelsen fundet det væsentligt, at Københavns Kommune i sin planlægning af byen understøtter sine styrkepositioner som grøn Verdensby med ansvar og en sammenhængende by for alle. Forslag til Kommuneplan 2019 er den sidste kommuneplan, der reelt vil kunne understøtte mål i KBH2025 Klimaplanen om, at København bliver CO2 neutral i 2025.
Derfor indeholder Teknik- og Miljøudvalgets høringssvar 10 konkrete forhold, som Økonomiudvalget anbefales at ændre i forslag til Kommuneplan 2019 (bilag 2).
Den ansvarlige by - København mod målet om CO2 neutralitet i 2025
Anbefaling 1 Revision af kommuneplanens trafikmål
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at KBH2025 Klimaplanens trafikmål (75 % af alle ture i København foregår i gang, på cykel eller med kollektiv trafik, dvs. max 25 % i bil) erstatter kommuneplanens trafikmål (mindst 1/3 af den kørende trafik i, til og fra København skal være på cykel, mindst 1/3 skal ske med kollektiv trafik og højst 1/3 skal ske med bil), og at det tydeliggøres, at målsætningen skal opfyldes i 2025. Alternativt kan kommuneplanens gældende trafikmål sættes til 2025, så der kommer fokus på fremdrift.
Anbefaling 2 Parkeringsnormer som instrument til at reducere biltrafik
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at parkeringsnormerne i Kommuneplan 2019 nedsættes for bolig og erhverv ved stationsnærhed, i forbindelse med højklasset cykelparkering, parkeringspladser til delebiler samt i bilfri byområder. Nedsættelse af parkeringsnormen vil betyde, at der etableres færre parkeringspladser pr. etagemeter. Dette forventes at ville bidrage til at mindske bilejerskabet og brug af privatbilen i disse områder, samt understøtte bedre forhold for de grønnere alternativer.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler samtidig, at der udpeges konkrete byområder i kommuneplanen, hvor der arbejdes med bilfri by. Teknik- og Miljøudvalget anbefaler endvidere, at der i starten af den kommende planperiode tages initiativ til en samlet parkeringsstrategi. En samlet parkeringsstrategi vil kunne sikre mere ensartede forhold på tværs af eksisterende by og byudviklingsområder, sikre sammenhæng mellem udbud og efterspørgsel og vil kunne understøtte fx delebiler. Dette vil kunne bidrage til at understøtte KBH2025 Klimaplanens målsætning om CO2 neutralitet i 2025. En parkeringsstrategi bør bl.a. indeholde mål, initiativer og principper for betalingsstrukturer i byen.
Anbefaling 3 Bedre forhold for de alternative transportformer
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at der for at understøtte gang som transportform udvikles et fodgængernet, der på linje med cykelnet, busnet, metronet og vejnet, udgør plangrundlaget for kommunens indsats til prioritering af fodgængere. På den måde sikres det, at der planlægges for fodgængere på lige fod med de øvrige transportformer. Der kan fx ses på tilgængelighed for fodgængere og kørestolsbrugere, signalsystemerne, nye fortovsstrækninger og bredden af fortovene. Udarbejdelsen af plangrundlaget for fodgængernettet skal igangsættes allerede i 2020.
Derudover anbefales det at revidere plangrundlaget for cykler, så det også omfatter lokale forbindelser og derved i højere grad understøtter direkte forbindelser især mellem stationer og erhvervs- og boligområder. Ligeledes bør knudepunkterne for sammenhængende transport udpeges og beskrives i forhold til kvalitet af cykelparkering, adgangs- og skifteforhold mv.
Udvalget anbefaler desuden, at der i hovedstrukturens kapitel ”En grøn, sund og bæredygtig by” indarbejdes en målsætning om, at fremme fossilfrie og almindelige delebilsordninger gennem dialog og partnerskaber med relevante aktører med henblik på at mindske udbredelsen af privatbiler i byudviklingsområder.
Anbefaling 4 Prioritering af vejareal til pladsbesparende transport
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at der igangsættes en ny revision af vejnettet med henblik på at planlægge og beskrive, i hvilke områder og vejstrækninger biltrafik skal nedprioriteres til fordel for de øvrige transportformer, og på hvilke veje den nødvendige biltrafik skal prioriteres. Det reviderede vejnet skal tænkes sammen med de eventuelt kommende infrastrukturprojekter som fx østlig ringvej, mere metro, mindre trafik i middelalderbyen, nedrivning af Bispeengbuen osv. Udvalget anbefaler, at revisionen af vejnettet sammentænkes med arbejdet med Lynetteprojektet.
Anbefaling 5 Fremme genbrug af byggematerialer
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at København understøtter det offentlige og private byggeris genbrug af byggematerialer ved at udpege arealer i byen i form af en til tre cirkulære materialepladser til midlertidig opbevaring af byggematerialer, der kan indgå i nye byggeprojekter.
København som en sammenhængende, grøn by
Anbefaling 6 Krav om små boliger for at sikre et bredt boligudbud
Teknik- og Miljøudvalget er enige i ønsket om flere små boliger i byudviklingsområderne for at sikre, at der skabes et varieret boligudbud i København. Udvalget anbefaler derfor overfor Økonomiudvalget, at enten fastholdes det nuværende krav om 15 % små boliger i alle eller enkelte byudviklingsområder, eller alternativt findes der andre veje end forslaget i udkastet til Kommuneplan 2019 til at sikre de små boliger. Udvalget ser samtidig behov for, at det i starten af den kommende planperiode undersøges, hvor i byen der er størst behov for små boliger.
Anbefaling 7 Plads til boligeksperimenter
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at København udlægger ét eller flere konkrete byområder i Kommuneplan 2019, hvor fællesskabsbyggeri og boligeksperimenter kan realiseres. Udvalget anbefaler desuden, at boligbestemmelsen for ”Andre boligtyper” i forslag til Kommuneplan 2019 revideres for at sikre mere fleksibilitet ved at nedsætte kravet om gennemsnitlige boligenheder på minimum 50 m2 (i dag minimum 75 m2), og at parkeringsnormen fastsættes ud fra en konkret vurdering.
Anbefaling 8 Strategisk tilgang til det grønne i byens udvikling
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at retningslinjerne, der omhandler rekreation og natur i Kommuneplan 2019 skærpes, så de bliver mere tydelige og anvendelige for kommunens prioritering af bynatur i byudvikling og administration. Retningslinjerne skal suppleres med en bestemmelse om adgang til grønne områder og prioritering af biodiversitet i byomdannelsen.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at der opstilles et mål om vejledende gangafstand fra bolig til alle offentligt tilgængelige grønne områder (uafhængigt af størrelse) på 300 meter i eksisterende by. Udvalget anbefaler desuden, at der opstilles et fast mål om en gangafstand fra bolig til større offentligt tilgængelige grønne områder (over 2 hektar) i byudviklingsområderne på 500 meter og at der opstilles et fast mål om gangafstand fra bolig til alle offentlige tilgængelige grønne områder (uafhængigt af størrelse) på 300 meter i byudviklingsområderne.
Anbefaling 9 Randbebyggelse og støj
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at konsekvenserne af den ændrede formulering af bestemmelsen om afslutning af eksisterende bebyggelse langs randen af en ejendom kaldet ”afrunding af randbebyggelse” analyseres. Det foreslås, at der igangsættes en undersøgelse af, hvor i byen det er hensigtsmæssigt at opføre boliger under bestemmelsen og dermed fravige Miljøstyrelsens vejledende støjretningslinjer, og hvor det ikke er i overensstemmelse med Københavns støjmålsætning.
Anbefaling 10 Cykelparkering og friareal
Ikke-overdækket cykelparkering indgår i dag i beregningerne af friarealet. Teknik- og Miljøudvalget ser, at dette kan være en udfordring for kvaliteten af friarealerne. Teknik- og Miljøudvalget anbefaler derfor overfor Økonomiudvalget, at der frem mod Kommuneplan 2023 udarbejdes en analyse af konsekvenserne ved, at ikke-overdækket cykelparkering udgår af beregningen af friarealet for boliger.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt høringssvaret, fremsender Teknik- og Miljøforvaltningen høringssvaret til Økonomiudvalget senest den 14. maj 2019, som er frist for fagudvalgenes bemærkninger til forslaget til Kommuneplan 2019.
Borgerrepræsentationen forventes at få forelagt Kommuneplan 2019 i tredje kvartal 2019, hvorefter kommuneplanen sendes i offentlig høring i otte uger. Kommuneplanen vil sammen med en hvidbog, som opsamler offentlighedens bemærkninger til planen, blive fremlagt til endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen ultimo 2019.
Michel Schilling
/Karsten Biering Nielsen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. maj 2019
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At det tilføjes til anbefaling 5, at der i Københavns Kommune opstilles et mål for mest mulig genanvendelse af materialer, når det kommunale byggeri skal i udbud, samt at Københavns Kommune efterspørger genanvendelse af materialer i det private byggeri via dialog”.
Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med fem stemmer mod nul. Fem medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, Ø og Å
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A, C og I.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At der ved brug af byggematerialer tages højde for negativ påvirkning af grundvandet i forbindelse med nedsivning”.
Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med syv stemmer mod nul. Tre medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, C, F, I, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A.
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3):
”At der arbejdes med en målsætning på reduktion af bilkørsel ved at sætte et mål på antal kørte kilometer og ikke som nu en andel af kørte turer.”
Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget med fire stemmer mod en. Fem medlemmer undlod at stemme.
For stemte: F, Ø og Å.
Imod stemte: I.
Undlod at stemme: A, B og C.
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4):
” At der ikke skal være minimums-parkeringsnormering”.
Ændringsforslaget (ÆF4) blev vedtaget med fire stemmer mod to. Fire undlod at stemme.
For stemte: F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.
Undlod at stemme: A og B.
Alternativet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF5):
”At der udpeges specifikke områder til byggefællesskaber”.
Ændringsforslaget (ÆF5) blev vedtaget med fem stemmer mod nul. Fem medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A, C og I.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF6):
”At cykelparkeringsnormen fortsat fastsættes til 4 pr. 100 m2 bolig.”
Ændringsforslaget (ÆF6) blev vedtaget med syv stemmer mod nul. Tre medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, C, F, I, Ø, og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF7):
”At vedtagelsen fra 2008 om, at mængden af grønne arealer i Københavns Kommune aldrig må blive mindre, videreføres eksplicit i kommuneplanen.”
Ændringsforslaget (ÆF7) blev vedtaget med syv stemmer mod nul. Tre medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, C, F, I, Ø, og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF8):
”At der som udgangspunkt ikke opføres boliger på så støjplagede arealer, så støjniveau ikke kan overholde den vejlede grænse for sundhedsskadelig støj.”
Ændringsforslaget (ÆF8) blev ikke vedtaget med to stemmer mod to. Seks medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og I.
Imod stemte: Ø.
Undlod at stemme: A, B, F og Å.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF9):
”At roadpricing og miljøzoner for alle fossildrevne køretøjer, indarbejdes så snart den nationale lovgivning giver muligheden.”
Ændringsforslaget (ÆF9) blev vedtaget med fem stemmer mod to. Tre medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.
Undlod at stemme: A.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF10):
” At der i løbet af periode udarbejdes en handleplan og mål for hvordan alt affald genbruges eller genanvendes.”
Ændringsforslaget (ÆF10) blev vedtaget med fem stemmer mod nul. Fem medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A, C og I.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF11):
”At der arbejdes for at indføre internationale byggestandarder og stille krav om udarbejdelsen af materialepas, ved nedrivning.”
Ændringsforslaget (ÆF11) blev vedtaget med fem stemmer mod nul. Fem medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A, C og I.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF12):
” At der arbejdes videre med en mulighed for midlertidige boliger til socialt udsatte, så snart planloven muliggør det.”
Ændringsforslaget (ÆF12) blev vedtaget med syv stemmer mod nul. Tre medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, C, F, I, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: A.
Alternativet fremsatte følende ændringsforslag (ÆF13):
”At der udpeges specifikke områder til bilfrie bydele.”
Ændringsforslaget (ÆF13) blev vedtaget med fem stemmer mod to. Tre medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.
Undlod at stemme: A.
Den således ændrede indstilling blev godkendt med fem stemmer mod to. Tre medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og I.
Undlod at stemme: A.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ser frem til forhandlingerne om kommuneplanen.Vi ønsker at inddrage flere nye områder i kommuneplanen, så vi kan opfylde ønsket om flere boliger. Vi ser gerne, at Refshaleøen og Kløverparken samt hele godsbaneterrænet indgår i kommuneplanen. Vi er ikke indstillet på at nedsætte parkeringsnormen for hverken cykler eller biler, idet vi mener, at det er vigtigt, at københavnerne kan parkere i nærheden af deres bolig. Vi er ikke enige i kravet om, at 25 procent af alle nye boliger skal være almene.Vi savner omtale af de nødvendige infrastrukturanlæg i kommuneplanen, bl.a. den kommende havnetunnel og udvidelse af metronettet.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi finder, at der bør anlægges en Metrolinje til Brønshøj, så bydelen ikke skal nøjes med en letbane, der kommer til at skille bydelen ad langs Frederikssundsvej.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi ønsker, at der som udgangspunkt ikke opføres boliger på så støjplagede arealer, så støjniveau ikke kan overholde den vejlede grænse for sundhedsskadelig støj.”
Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi undlader at stemme for eller imod rækken af ændringsforslag i det, ændringsforslagene først blev fremsat på selve mødet, og det derfor ikke var muligt at få belyst konsekvenserne af forslagene. Vi forbeholder os vores stilling frem mod behandlingen i Økonomiudvalget, hvor konsekvenserne vil være belyst.”
Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Alternativet mener, at det generelt er et fint høringssvar, specielt at der indstilles til at mindske udbredelsen af privatbiler i byudviklingsområder og med de vedtagne ændringsforslag. Dog er målsætningen for reduktion af bilkørsel langt fra ambitiøs nok. Der skal sættes et fast loft på antal km bilkørsel, der skal reduceres med for at nå den 200.000 ton CO2 manko på transportområdet i klimaplan 2025.”