Mødedato: 13.01.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Trafiksikkerhed og fremkommelighed på Ørestads Boulevard, Amager Vest

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til omdisponering af anlægsmidler fra projektet Kryds Ørestads Boulevard-Grønjordsvej 2014 til en foranalyse af mulige trafikløsninger med fokus på sikkerhed og fremkommelighed for hele området ved Ørestads Boulevard.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at 0,75 mio. kr. af bevillingen på 5 mio. kr. (2020 p/l) fra Overførselssagen 2013-2014, Trafiksikkerhedsplan, projektet Kryds Ørestads Boulevard-Grønjordsvej 2014, omdisponeres til foranalyse af mulige trafikløsninger med fokus på sikkerhed og fremkommelighed for hele området ved Ørestads Boulevard.

Problemstilling

Ved Overførselssagen 2013-2014 (BR 8. maj 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 10,2 mio. kr. mio. kr. til seks trafiksikkerhedsprojekter. 5 mio. kr. af disse midler blev udmøntet til at ombygge rundkørslen Ørestads Boulevard-Grønjordsvej til et signalreguleret kryds af hensyn til trafiksikkerheden. Efterfølgende har det vist sig, at projektet ikke kan gennemføres inden for den bevilgede ramme med den ønskede effekt på trafiksikkerhed og uden begrænsning af kapacitet/fremkommelighed, bl.a. pga. udvikling i trafikken i området, jf. løsningsafsnittet. Teknik- og Miljøudvalget besluttede 18. juni 2018 og 19. september 2019, at projektet Ørestads Boulevard, kryds, trafiksikkerhed 2014, ikke skulle annulleres.

Borgerrepræsentationen skal på den baggrund tage stilling til at omdisponere midlerne til en foranalyse. Foranalysen kan gennemføres, hvis der prioriteres anlægsmåltal, jf. løsningsafsnittet.

Løsning

Trafikken i området ved Ørestads Boulevard har ændret sig markant siden 2014, hvor projektet Ørestads Boulevard, kryds, trafiksikkerhed 2014 blev vedtaget. Nordea opførte i 2017 et domicil på Rigsarkivgrunden med ca. 2.500 nye arbejdspladser, og der er opført nye boliger i Ørestad Nord med 120.000 nye m2 bolig og erhverv, jf. bilag 4. Antallet af bilister i området ved Ørestads Boulevard anslås til at være steget med op til 5.000 nye ture pr. dag, jf. trafikberegninger i lokalplan 501 August Schade Kvarteret. Antallet af trafikanter i området forventes at stige yderligere de kommende år bl.a. på grund af indretning af Naturpark Amager med rekreative faciliteter, hvor en af naturparkens hovedindgange er placeret ved DR-Byen Metrostation. Det forventes at give flere bløde trafikanter ved rundkørslen ved Grønjordsvej, jf. bilag 2.

I forhold til trafiksikkerhed er der i rundkørslen Ørestads Boulevard-Grønjordsvej de seneste fem år registreret 12 højresvingsuheld, hvor cyklister er blevet påkørt af bilister. To af de uheld medførte personskader og 10 uheld gav materielskader. På baggrund af gennemgang af politiets uheldsrapporter vurderer forvaltningen, at det ikke er muligt at forbedre trafiksikkerheden i rundkørslen med små udvalgte tiltag som fx afmærkning. Det er forvaltningens vurdering, at det vil kræve en større fysisk ombygning af til- og frafarterne og af rundkørslen for at forbedre de trafikale forhold for alle trafikanter.

Forvaltningen har tidligere udarbejdet et projektforslag for rundkørslen Ørestads Boulevard-Grønjordsvej med etablering af et signalreguleret kryds og et mindre signalreguleret kryds, hvor en sti krydser Grønjordsvej, jf. bilag 3. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om dette forslag i notat af 21. august 2018, hvori forvaltningen også redegør for, at der mangler 8,5 mio. kr. (2020 p/l) til denne løsning, og hvor forvaltningen anbefaler en foranalyse, jf. bilag 1. Forvaltningen vurderer, at der er risiko for, at det udarbejdede projektforslag kan flytte de problemer med uheld og fremkommelighed, der i dag eksisterer i rundkørslen, til de andre rundkørsler på Ørestads Boulevard.

Foranalyse
Forvaltningen mangler aktuel viden om rejsemønstre, trafikmængder, hastigheder og uheld. Forvaltningen anbefaler derfor, at der udarbejdes en foranalyse, der munder ud i et eller flere dispositionsforslag eller scenarier med fokus på trafiksikkerhed og fremkommelighed for hele området ved Ørestads Boulevard. Fokus i analysen vil være på strækningen fra Njalsgade til Vejlands Allé, herunder rundkørslerne ved Grønjordsvej, DR-byen og Tom Kristensens Vej, jf. bilag 2. Der foretages hastighedsmålinger, trafiktællinger, uheldsanalyse og kapacitetsanalyse for at sikre fremkommeligheden i alle tre rundkørsler. Foranalysen kan belyse mulighederne for lyskryds og for at skabe adgang til cykelstiforbindelsen over Amager Fælled, hvilket aktualiseres af den nye naturpark. Endelig vil foranalysen kortlægge nuværende og forventede fremtidige rejsemønstre i området.

For at gennemføre foranalysen og et eventuelt nyt projekt om trafiksikkerhed og fremkommelighed på Ørestads Boulevard indgår følgende i processen:

  • Anlægsmåltal til foranalysen søges ved Overførselssagen 2019-2020.

  • Foranalysen med dispositionsforslag forelægges Teknik- og Miljøudvalget medio 2020.

  • På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning om dispositionsforslag medio 2020 udarbejdes budgetnotat forud for Budget 2021, hvor der søges om ekstra bevilling og måltal til et nyt projekt for Ørestads Boulevard. Den resterende del af den oprindelige bevilling kan indgå heri.

Forvaltningen har andre projekter i området omkring Ørestads Boulevard, som koordineres med foranalysen og evt. senere projektforslag. Det drejer sig om supercykelsti Ørestadsruten, jf. Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å), som forventes ibrugtaget første kvartal 2023. Anlæg af supercykelstien indebærer ikke ombygning af rundkørsler eller kryds på Ørestads Boulevard. Forvaltningen arbejder desuden på masterplan for skybrudssikring på Amager Vest, som der tages højde for i det omfang det måtte være nødvendigt.

Alternativ løsning
Alternativt kan forvaltningen udarbejde både en foranalyse og et detaljeret projektforslag for den løsning, som forvaltningen fagligt vurderer mest hensigtsmæssig. Det vil samlet koste 1,5 mio. kr. og tage seks måneder mere, dvs. arbejdet vil pågå til ultimo 2020. I denne model vil Teknik- og Miljøudvalget ikke få forelagt foranalysen med et eller flere overordnede dispositionsforslag/scenarier forud for udarbejdelsen af et detaljeret projektforslag, hvorfor forvaltningen fraråder denne løsning.

Økonomi

Ved Overførselssagen 2013-2014 (BR 8. maj 2014) (A, B, F, O og Ø) blev der afsat 10,2 mio. kr. til seks trafiksikkerhedsprojekter. Af disse blev 2,75 mio. kr. stjernemarkeret og dermed frigivet ved vedtagelse af Overførselssagen. Den 21. august 2014 frigav Borgerrepræsentationen 7,45 mio. kr. til seks trafiksikkerhedsprojekter, herunder til projektet Ørestads Boulevard, kryds, trafiksikkerhed 2014, som på det tidspunkt blev vurderet at koste 5 mio. kr. (2020 p/l). Der er brugt 0,8 mio. kr. til udarbejdelse af et projektforslag, hvorfor der et restbudget på ca. 4,2 mio. kr. (2020 p/l). Af de 4,2 mio. kr. omdisponeres 0,75 mio. kr. til det nye projekt vedr. en foranalyse, jf. tabel 1.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

 

Aktivitet/projekt

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.*

(2020 p/l)

2020

1

TMU

2000 – Ordinær anlæg

Ørestads Boulevard, kryds, trafiksikkerhed 2014

2.28.23.3

U

-750

1

TMU

2000 – Ordinær anlæg

Foranalyse til udarbejdelse af trafikløsning for hele Ørestads Boulevard

2.28.23.3

U

750

I alt

-

-

-

-

-

0

*Øgede udgifter er indikeret uden fortegn, mens reducerede udgifter er indikeret med negativt fortegn.

Der frigives 0,75 mio. kr. på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. Tabel 2.

Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2020 p/l)

2020

TMU

Foranalyse til udarbejdelse af trafikløsning for hele Ørestads Boulevard

2000 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

750

I alt

-

-

-

750

Der er ikke prioriteret anlægsmåltal til projektet Ørestads Boulevard, kryds, trafiksikkerhed 2014. For at midlerne kan anvendes og foranalysen gennemføres, er der behov for at afsætte i alt 0,75 mio. kr. i anlægsmåltal ved Overførselssagen 2019-2020.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde budgetnotat til forhandlingerne om Overførselssagen 2019-2020 om prioritering af anlægsmåltal til gennemførelse af foranalyse.

Søren Wille
                                            /Lone Byskov

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 13. januar 2020

A, B, F, O og Ø fremsatte ændringsforslag om tilføjelse til 1. at-punkt:
”samt at resten af bevillingen på ca. 3,4 mio. kr. sendes tilbage til kommunekassen.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top